20.

V Olomouci, 10. ledna 1611.



Stavové moravští nejvyšším úředníkům království Českého a osobám k defensi země zvoleným: dávají zprávu o vpádu a řáděni pasovského vojska v Hor. Rakousich a žádají za pomoc.

Kopie (A) v mistodrž. archivu v Praze: K 1/211 a kopie (B) v niv. knihovně v gotinkách: cod. ms. hist. 119, fol. 61. Afop. B. je adresována nejvýš, úředníkům, soudcům zemským, J. Mti. cís. radám a osobám k defensi nařízeným. Kop. A má adresu zkráceně. Psáni toto došlo podle zprávy diaria musejního: IX A 9, fol. 5-5 do Prahy 16. ledna. Nejvyšší úřednici v odpovědi z 22. ledna (č. 43) pravi, že psaní bylo dodáno teprve 21. ledna, což je nesprávné.

Pozdravení a služby své.... Nepochybujeme, že V. Mtem a Vám od J. Mti. král., pána našeho milostivého, i od pánův stavův a osob nařízených Dolních i Horních Rakous obšírně a se vším dostatkem v známost uvedeno jest, [Srovn. č. 9, 10, 11, 12, 14.] kterak lid ten vojanský, který na větším díle v království Českém najat, [Tato skrytá výtka neni bezdůvodná, třeba přehání, skutečně z Čech roku 1610 odešlo mnoho válečného lidu do služeb císařského vojska u Pasova.] všecken skrze též království k Pašovi táhl a tam za nemalý čas ležel a zůstával, proti řádu a právu.... [Ve vynechaném odstavci dovolávají se stavové moravští podobně jako v listech výše uvedených Žerotin, Matyáš a Rakušané smluv uzavřených r. 1608 a 1610 (srovn. pozn. 2 u č. 9 a pozn. 2 u č. 10), ukazujíce k tomu, že vpád do Rakous se stal, až když král Matyáš a jeho země podle smlouvy vojsko rozpustili.] do arciknížectví Horních Rakous vpadnouc a přes Dunaj se přepravíc, tu až posavad na velikou záhubu pánův a poddaných z místa na místo se přenášejíc, a jakž od pánův Rakušan zpraveni jsme, ohněm, mordy, loupeží a plundrováním vůli svou provodí....

I poněvadž takový proces a předsevzetí téhož lidu žádnému poctivému líbiti se nemuože, nic nepochybujeme, že i V. Mtem a Vám nemálo tudy zlehčením jako i jiným protimyslně bejti musí. Protož VMtem a Vám psaní toto naschvále činíme a.... oznamujeme, že na tom sme, vedle jeho Mti. král, pána našeho milostivého, a jiných zemí a království J. Mti. takovému nenáležitému, nekřesťanskému a takměř neslejchanému bezpráví a násilí odporovati a předně J. Mí. král., poíom sebe, manželku, dítek, poddaných i statečkuov našich do nejvyššího přemožení a ztracení životů svýcha [ ztracení životů svých doplněno z B.] hájiti a brániti.

Protož V. Mti a Vás za to přátelsky a služebně žádáme, že připustíce sobě k srdci takové všetečné smlouv přetržení a společné nebezpečenství a přivedouce sobě ku paměti, v čem jsou se V. Mti. a Vy spolu se všemi stavy království Českého [Uherského A,.Českého B.] J. Mti. král. a nám zavázati i také rozdílnými psaními mezi námi potom prošlými zakázati a pronésti ráčili, na což jsme se my velice ubezpečili, spolu s námi také tomu odporovati nápomocni býti ráčíte a budete, neb to samo sebe i slušně nevyhnutedlně potřebně jest i vedle starých i nových smluv mezi království Českým a margrabstvím Moravským vyzdvižených jedni [jedním oba rk.] druhým tímž povinni jsme.

A poněvadž tato věc odkladu žádného trpěti nemůže, žádáme V. Mti., že nám ihned po vyslaným naším přátelskou a laskavou odpověď dáti, a jakým způsobem i počtem lidu a s ků volí nám ku pomoci přispěti ráčíte, místně oznámiti že ráčíte a oznámíte, tak abychom se věděli čím spraviti, nebo tomu snadně rozuměti moci ráčíte a můžete, kdybychom v tejto příčině od V. Mtí a Vás opuštěni býti měli, čehož se nikoli nenadějeme, co bychom pro obranu naši před sebe bráti museli, v čemž bychom před pánem Bohem i všem lidem omluvní býti chtěli

Datum v městě Olomouci 10. dne měsíce Januarii anno etc. 1611.

 

Kardinál biskup, hejtman, páni, preláti, rytířstvo a vyslaní z měst J. Mti. král., stavové margrabství Moravského, nyní v Olomouci spolu shromáždění.






Přihlásit/registrovat se do ISP