381. Jan nejstarší z Valdštejna, Hertvik Zejdlic a Krištof Vratislav dávají instrukcí primasovi Melicharu Herovi a Michalovi Bořitovi, měšťanům Znojemským, kterak by při přehlídce vojenského lidu, kterýž z království Českého k městu Znojmu ještě přitáhne, chovati se měli.

V ZNOJMĚ. 1594, 29. září. — Rukopis souč. v arch. kníž. z Lobkovic v Koudnici.

Instrukcí, kterak se pan Melichar Her, primas a Michal Bort, měšťané Znojemští, jakožto od nás komisařů, od JMCské nařízených, kmustrování lidu českého dožádaní, při těch osobách, kteréž ještě za houfem českým z království Českého sem k městu Znojmu potáhnou, chovati mají.

Předkem, kdožkoliv z jízdnejch neb pěších vojáků sem do Znojma přijede neb přijde, má hned v bráně o tom poručeno býti, aby se nahoře psaným osobám oznámil, a ty osoby spatříce, jakej počet koní jízdnejch nebo lidu pěšího přitáhne, mají jim ihned poznamenání dáti, na který sou den a jak velikej počet koní nebo pěších sem do Znojma přijeli nebo přišli, a ti vojáci s tím poznamenáním mají se ihned odsud k Vídni a dále do ležení Českého vypravovati. A když do ležení přitáhnou, tehdy před JMtí nejvyšším panem hejtmanem nad lidem českým nařízeným, aneb před nejvyšším panem lejtnambtem se ohlásiti, co dále činiti a pod který praporec se obrátiti budou míti, to jim dále od JMti pana hejtmana nejvyššího bude oznámeno. Aby se pak věděti mohlo, co se ještě kterého týhodne toho lidu českého najíti dá, protož, aby ty dvě osoby každého téhodne do Prahy posla vypravily a, co ten tejden lidu do Znojma přitáhlo, oznamovaly, bude v Praze týmž poslům od chůze placuno. A poněvadž se pak toto nařízení více pro užitečné a dobré markrabství Moravského než proč jiného děje, sme té naděje, že sobě nahoře psané osoby, jako milovníci vlasti své, tyto práce obtěžovati nebudou. Stalo se v Znojmě 29. dne Septembris léta 1594.

 

Jan nejstarší z Valdštejna, nejvyšší komorník,

Hertvik Zejdlic, Kryštof Vratislav.









Přihlásit/registrovat se do ISP