378. Ustanovení rady města Kolína, že každý z sousedův, který by něco osobě stavu rytířského prodati chtěl, dříve v radě to ohlásiti má, jinak by v pokutu propadl.

1591, 15. července. - MS. souč. v arch. města Kolína n. L.

Feria 2. die divisionis apostolorum anno 91 consule Cypriano Peldrzimovino.

Snešení plné JMCské pana rychtáře Mistra Jana Pachta, pana purkmistra, pánův spoluradních, též pánů starších obecních, nicméně i starších z obce: kdož by koliv z sousedův města tohoto co které osobě stavu rytířského prodati chtěl, tehdy aby ten každý ku panu purkmistru anebo panu primatorovi přišel a potom také do plné rady vstoupil a zprvu vzal, na jaký konec by prodati jměl. A jestliže bez opovědi prodá, tehdy polovici z závdavku na opravu města dáti povinen bude. Pakli by kdo tak se nezachoval a se neohlásil, tehdy 15 fß gr. č. pokuty dáti a propadnouti jmá. Což vše pro budoucí paměť do těchto kněh jest poznamenáno.

Renovatum anno 1595 feria 6. post Judica, 17. Martii, consule Cypriano Volino: že jeden každý do plné rady vstoupiti a v tom se ohlásiti má, když by tak co osobě stavu rytířského prodati chtěl; pakli by toho neučinil, tehdy že z závdavku 25 fß gr. č. propadnouti a ta pokuta na opravu města obrácena býti jmá.




Přihlásit/registrovat se do ISP