372. Rudolf II. činí milost Ferdinandovi Švihovskému, že klášter sv. Prokopa, císařem Maximilianem proti odevzdání panství Dobříšského mu daný, až do živobytí jeho k volnému užívání mu odevzdává, i zapisuje mu na témže klášteře 2.500 kop gr. č.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1591, 24. května. - Opis souč. v rukop. arch. česk. místod. Majestalien 1576 - 1594, fol. 261.

Ferdinandovi Švihovskému povoluje se klášter svatého Prokopa k užívání do živobytí jeho a připisuje mu se na něm summy puol třetího tisíce kop gr. č.

My Rudolf Druhý etc. Oznamujem tímto listem všem, jakož jest někdy císař Maximilian, pan otec náš nejmilejší, slavné paměti, urozenému Ferdinandovi Švihovskému z Ryzmberka a z Švihova, věrnému našemu milému, proti odevzdání panství Dobříšského se vším jeho příslušenstvím klášter svatého Prokopa nad Sázavou, též se vším jeho příslušenstvím, dáti ráčil: i prošeni sme s poníženosti od jmenovaného Ferdinanda Švihovského, abychom jemu pro služby, kderéž jest někdy otec jeho i on též někdy císaři Ferdinandovi a císaři Maximilianovi, panu dědu a panu otci našim nejmilejším, slavných pamětí, i také nám činil, na dotčeném statku kláštera svatého Prokopa někderou další milost učiniti ráčili; k jehožto ponížené prosbě nakloněni jsouce a prohlídaje k jeho i někdy otce a jiných předkuov jeho předkuom našim, slavných paměti, i nám činěným platným službám, kderéž on ještě činiti nepřestává, a aby se napotom tím snáze s manželkou a dětmi živiti mohl, protož s dobrým rozmyslem, naším jistým vědomím a s radou věrných našich milých, mocí královskou v Čechách tuto další milost témuž Ferdinandovi Švihovskému, dědicuom a budoucím jeho činiti a týž klášter svatého Prokopa se vším jeho příslušenstvím do živobytí jeho dávati ráčíme, tak aby téhož statku beze všelijaké překážky jako svého vlastního užívati a jej zvelebovati mohl; však co se lesuov a v nich dříví mejcení dotejče, v tom se podle reversu předešle od sebe daného zachovati má a povinnen bude. Nad to vejše také jemu Ferdinandovi Švihovskému puol třetího tisíce kop grošuov českých na tom statku klášterským svatého Prokopa zapisovati a při tom i tuto další milost činiti ráčíme, jestliže by se kde jakých vejplat na čemkoli a na jakýchžkoli statcích a užitcích, že jest k témuž klášteru prvé od starodávna k vejplatě náleželo a ještě náleží, doptal, takové vejplaty všecky jemu Ferdinandovi Švihovskému též do jeho živobytí dávati ráčíme, tak aby z týchž vejplat obsýlati a jich se dosuzovati mohl.

Tuto pak milost a dání témuž Ferdinandovi Švihovskému, dědicuom a budoucím jeho, činiti ráčíme takovým spuosobem, když by koli on Ferdinand Švihovský prostředkem smrti z tohoto světa sešel, aby zase dotčený klášter svatého Prokopa se vším jeho příslušenstvím i s tím, což by tak vyplatil, k ruce naší a králův Českých připadl, a dědicové neb budoucí jeho, komuž by o tom řádně na list náš mocný královský aneb dckami kšaftoval, jakž to dobře vedle vuole své učiniti bude moci, aby zase těch puol třetího tisíce kop groš. českých i s tím, jestliže by tak co předešle od téhož kláštera zastaveného vyplatíc jakoukoli summu za vejplatu dali a to pořadně ukázali, přijíti a toho statku nám neb budoucím našim zase postoupiti povinni byli; než dotud, dokudž by jim, dědicuom neb budoucím jeho Ferdinanda Švihovského, kdož toho statku klášterského v držení bude neb budou, summa zápisní toho puol třetího tisíce kop grošů českých a což by za vejplaty vydal, dáno a zaplaceno nebylo, není a nebude žádný ten držitel povinnen téhož statku klášterského zase postoupiti.

Avšak toto se při tom znamenitě vymiňuje, jestliže by se na gruntech často psaného kláštera jaké hory a kovy zjevily, ty my sobě, našim dědicuom a budoucím králuom Českým, se vší vrchností k mocnému vládnutí a užitku i s tím se vším, což k pavování hor náleží a potřebí jest, pozuostavovati ráčíme. A kdož by koli tento list jměl neb jmíti bude s často psaného Ferdinanda Švihovského z Ryzmberka a Švihova, dědicuov neb budoucích jeho, dobrou a svobodnou vuolí, ten má a jmíti bude touž moc i též plné právo ke všem věcem v něm položeným a zapsaným tak jako oni sami. Tomu na svědomí pečeť naši císařskou etc. k listu tomuto dali sme přivěsiti. Jenž jest dán na hradě našem Pražském v pátek po buožím na nebesa vstoupení léta etc. devadesátého prvního etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP