365. Rudolf II. poroučí Táborským, Budějovským a Vodňanským, aby ihned oznámili, mnoho-li k nim obilí svezeno bylo a proč překupníkům sbírku sněmem r. 1586 svolenou z obilí takového přehlídají.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM, 1591, 21. ledna. - Konc. v arch. míst. král. Českého. S. 15, 1.

Rudolf etc. Opatrní, věrní naši milí! Ačkoli sněmem, kderýž na hradě Pražském při přítomnosti naši v pondělí po svatém Martinu léta etc. 86 držán byl, jisté nařízení a vyměření se stalo, co by se z vín, omastků a jiných všelijakých věcí sbírky na placení dluhuov našich od stavuov království Českého svolené dávati mělo, však nás jisté zprávy docházejí, kderakby těchto časů veliký počet žita i jiného obilí od formanuov z krajuov Hradeckého, Čáslavského, Kouřimského a Boleslavského k vám do města odvezeno bylo a ještě bez spravování sbírky (tak jakž se ti formané k tomu sami přiznávají a tím honosí, že ji nikdyž nedávají, kdežkoli obili prodávají a zsejpají) se vozilo. I jest nám s nemalým podivením, že se lidé proti tak zřejmému a světlému sněmovnímu snešení o to smějí pokoušeti a sbírku naší projížděti, v čemž se nám znamenitá ujma děje.

Protož vám poroučeti ráčíme, abyste se toho i s vejběrčími vašimi hned zpravili, co jest posavad k vám od obili svezeného, za jakou příčinou proti témuž snešení sněmovnímu překupníkům a formanům takovou sbírku pomíjíte a přehlídáte. Na tom jistú vuoli naši císařskou naplníte. Dán na hradě Pražském v pondělí den sv. Anežky léta 91 a království etc.

Táborským, Budějovským a Vodňanským.




Přihlásit/registrovat se do ISP