341. Zápis nejvyšších úředníkův a soudcův zemských jímž vedle moci sněmem dané ustanovují k urovnání sporu o část mezí a hranic, kteréž dělí grunty království Českého a knížetství Slezského, mezi Krištofem a Melicharem bratřími Redary z Redaru a Janem Ichtrycem z Ichterlic za komisaře Hendrycha Kurcpacha z Trachmburku, Karla Wartmberka a Zikmunda Smiřického z Symiřic.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1590, 2. dubna. - Malé desky zemské č. 95. B. 24.

My N. nejvyšší ouředníci a soudcové zemští nyní na soudu zemském na hradě Pražském pospolu shromáždění, vyznáváme a známo činíme tímto listem odevřeným obecně přede všemi a zvláště tu kdež naleží: jakož na sněmu obecním jminulým, kterýž držán byl na hradě Pražským léta Páně tisícého pětistého vosmdesátého druhého v pondělí po Hromnicích, nám nejvyšším ouředníkům a soudcům zemským ta moc dána jest, což se všech a všelijakých mezí a hranic tohoto království Českého s okolními zeměmi, buďto také obyvately téhož království, dotejče, kdybychom toho koliv potřebu uznali, abychom na to komisaře, jisté osoby nařídili i také mocné listy pod pečetí zemskou jim komisařům vydati mohli, tak jakoby se na sněmu obecním dálo, a což by koli dále potřebného bylo podle JMCské řídili, a kdyby jakej odpor byl, buď k přátelskému jednání, srovnáni aneb právně vedeni, aby ti komisaři to předsevzíti a k místu a konci přivésti mohli, tak jakž týž artikul sněmovní o tom obzvláštně učiněný to v sobě šíře obsahuje a zavírá.

I poněvadž jest rozepře o meze a hranice, kteréž děli grunty mezi královstvím Českým a knížetstvím Slezským, a to mezi urozenými pány panem Kryštofem a panem Melicharem bratřími Redary z Redaru na Frydlantě, Zeydenburku a Reychnburku s jedné a panem Janem Ichteryczem z Ichtrlicz a na Švertu z strany druhé vznikla, jakž o touž věc od nás jistá relací a dovolení z plného soudu zemského podle svrchu psaného zmocnění nám daného k přitištění pečeti zemské k tomuto listu mocnému léta etc. LXXXX° v pátek po Středopostí v kvaternu relací žlutém D XVII. se jest stala, o tom plněji svědčí; protož my nadepsaní N. nejvyšší ouředníci a soudcové zemští vedle takové moci nám, jakž se svrchu píše, ode všech tří stavův království Českého dané za komisaře z království Českého vo ty meze a hranice mezi dotčenými stranami k žádosti jich k tomu sme nařídili a volili osoby tyto: urozené pány pana Hendrycha Kurcpacha z Trachmburku a z Milče, na Ronově, Lemberce a Stolinkách, pana Karla z Vartmberka na Skále a Svijanech a pana Zikmunda Smiřického z Smiřic a na Skalách, tak aby se o den spolu s týmiž panem Krystofem a panem Melicharem bratřími Redary z Redary a dotčeným panem Janem Ichteryczem z Ichtrlicz snesouce, buď na Frydlant, aneb kdež by se s týmiž osobami, jichž se tu dotejče, o jisté místo snesli, k takovému ohledni a jednání na ty meze a hranice, oč tak mezi nadepsanými stranami činiti jest, najíti dali a na ta místa, oč tak jest odpor vznikl, vyjeli, to všecko očitě spatřili a strany v spravedlivostech jich (a pokudž by jaká toho potřeba byla i svědky právně vésti, uvedouc to v známost ke dckám zemským, aby písař přísežný od úřadu desk zemských tam vypraven byl) s pilnosti a pořádně vyslyšeli a k tomu se skutečně přičinili, pokudž by strany o to dobrovolně a přátelsky smluviti a porovnati mohli; a pakli by vždy strany k smlouvě přivedeny býti nemohly, tehdy aby je spravedlivou vejpovědí podělili. A na čemkoli ta věc mezi nadepsanými stranami postavena bude, často psaní komisaři k nadepsané komisi volení nám zase o tom společně aby při budoucím soudu zemském nejprvé příštím skrze relaci a zprávu svou všecko to v známost uvésti nepomíjeli. Dán na hradě Pražském v pondělí po neděli Laetare léta Páně etc. devadesátého etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP