328. Stavové na sněmu shromáždění svolují, aby císař statek Lány od Jiřího Bořity z Martinic koupený k panství Křivoklátskému připojiti a zase pro zaplacení téhož statku o prodej městečka Senomat s příslušenstvím jednati mohl.

1590, 8. března. - Kvat. zelený relací 1589 - 1594, č. 48. fol. C. 28. v král. česk. arch. zemském.

Ve čtvrtek první v postě. Páni, rytířstvo, Pražané a jiní poslové z měst, všickni tři stavové království Českého na sněmu obecním, kderýž držán byl na hradě Pražském v pondělí po sv. Matěji léta tisícého pětistého devadesátého, ráčili dáti své povolení. Jakož jest JMCská, jakožto král Český, na stavy milostivě vznésti ráčil, že jest od Jiřího Bořity z Martinic a na Smečně, rady své a nejvyššího sudího království Českého, pro příležitost a rozšíření panství Hrádku Křivoklátu statek jeho Lány koupil, a proti tomu pro zaplacení téhož statku o prodaj městečka Senomat s jeho příslušenstvím s Václavem Hochauzarem a Václavem Chotkem jistou námluvu učiniti, nicméně jemu nejvyššímu sudímu království Českého k sumě peněžité rybník, kterýž slove Žehrovský, s vokrajky a lukami okolo téhož rybníka, z kterýchž se plat na Hrádek Křivoklát platil, též i s vrchnosti na mlejně pod hrázi téhož rybníka Žehrovského ležícím a jednoho člověka ve vsi Nenačovicích, kterýž se prelátům kostela Pražského frejmarkem odbýti a zase proti tomu poddaný jich ve vsi Vítově témuž nejvyššímu sudímu postoupen býti má, což k Hrádku Křivoklátu náleží, oddati a postoupiti chtíti ráčí; i poněvadž to, jakž dotčeno, k Hrádku Křivoklátu statku zemskému náleží, a též panství připojením statku Lánského mnohejm lípe nežli prvé zlepšeno jest, za to JMCská stavův milostivě žádajíc, aby k tomu oddání a postoupení jmenovaných gruntův od JMCské ve risky zemské vložení povolení dali: na kteroužto JMCské milostivou žádost stavové k tomu, aby JMCská svrchu psaný statek, totiž městečko Senomaty, rybník Žehrovský s vrchností na mlejně a jednoho člověka v Nenačovicích ve risky zemské, připojíc statek Lánskej k Hrádku Křivoklátu, vložiti dáti moci ráčil, své povolení dávají.

Poslové na to z plného sněmu byli jsou v přítomnosti nejvyšších úředníkův zemských Jana nejstaršího z Waldštejna a na Sedčicích, nejvyššího komorníka království Českého, Michala Španovského z Lysova na Pacově a Vožici, nejvyššího písaře království Českého, též v přítomnosti úředníkův Pražských menších desk zemských Jaroslava Vchynského ze Vchynic a na Krakovci, místokomorníka království Českého, Benjamina Kutovce z Ourazu a na Hlubočerpích, písaře menších desk zemských a JíMti císařové, jakožto králové České, měst hofrychtýře: Vilém z Rožmberka a na Českém Krumlově, vladař domu Rožmberského, tovaryšstva zlatého rouna rytíř a nejvyšší purkrabě Pražský, Jiří starší z Lobkovic na Chomutově, Mělníce a Libochovicich, JMCské komorník a nejvyšší hofmistr král. Českého, Joachym Novohradský z Kolovrat na Košátkách a Buštěhradě, purkrabě Karlštejnský, Jiří mladší z Lobkovic na Duchcově, JMCské rada a president nad appellacími v král. Českém, Jan z Šelnberka z Kosti na Mračí a Toužetíně, Václav Berka z Dubé a z Lipého a na Rychmburce, Adam z Šternberka a na Sedlci, hejtman Nového města Pražského, z pánův; Burian Trčka z Lípy a na Světlý nad Sázavou, podkomoří království Českého, Albrecht Kapoun z Svojkova a na Hlušcích, purkrabě kraje Hradeckého, Jan Dlúhoveský z Dlouhé Vsi a na Zavlekomě, Václav Ples Heřmanský z Sloupna a na Stolanech, JMCské rada a hejtman Menšího města Pražského, Albrecht Bryknar z Brukštejna a na Libni nad Vltavou, JMCské rada, Florian Gotthard Žďárský ze Žďáru a na Červeném Oujezcici, JMCské rada, jsouce na to z téhož plného sněmu vysláni. [Dne 30. března 1590 nařídil císař Rudolf Hertv. Zejdlicovi z Šenfeldu a Vil. Vostrovcovi z Kralovic, aby Václ. Hochhauzerovi z Hochhauzu a Václ. Chotkovi z Chotkova prodané městečko Senomaty jako zboží dědičné do desk zemských vložili. (Konc. v arch. místod. král. Česk.)]




Přihlásit/registrovat se do ISP