318. Poznamenání nedostatků při sbírce na splacení dluhů královských svolené do berně na hradě Pražském podaných.

Opis souč. arch. míst. král. Českého, S. 15/18.

Tito nedostatkové při sbírce zemské svolené se nacházejí při berni na hradě Pražském JMCské podaní.

Předkem, že někteří z stavuov se vymlouvají z strany prodaje vlny, že sou ji toliko v dluhu věřiteluom svým odbyli a neprodávali, protož že nejsou povinni sbírkou.

Item, jiní praví, že žita neprodávají, nýbrž že to na mouku semlíti dadí, a z mouky aby se sbírka měla dávati, toho v sněmu dostaveno není.

Item, Kryštof Wetengel majíce peněz sirotčích po někdy Tobiašovi Nejedlém 2250 gr. česk., nedává sbírky za příčinou, že jest týchž sirotkuov do pěti živých a nedílných pozůstalo a tak že na jednoho každého tisíc kop gr. česk. nepřichází.

Item, někdeří oznamují, že sou statky své prodali a místo hotových peněz jistoty právem listu hlavního od týchž osob že sou přijali a od nich hlavní summy ani ourokuov jmíti nemohou a teprva se toho dosuzovati musejí, a že sbírky zemské povinni dáti nejsou, praví, dokudž summy a úrokuov se nedosoudí. I jest se obávati, že po projití času na to potom zapomínají, a tak ta sbírka JMCské nikdá nepřichází.

Item, mnozí se odsvědčovati chtí pro škody od vohně, povodně, krupobití, a na čemž se jim škoda nestala a co sou prodávali, z toho sbírky dáti nechtí.

Litoměřičtí dokládají v svém psaní, že sou se jim na vinohradech škody od krupobití staly a tak až posavad sbírky nedali.

Žatečtí též v svém psaní sobě stěžují, že někderé osoby stavu rytířského obilí svá do města jich na obilnice své davše svézti, je ladují a sbírky zemské dávati se zbraňují.

Item, mnozí na obilí taušují a frejmarčí, anebo sobě na strychy půjčují, a potom větší měrou jedni druhým oplacují a tak se frejmarkem vymlouvají a sbírky nedávají.

Item, mnozí neprodávají obilí než na čtvrti aneb puol strychu a z toho sbírky dáti nechtějí, pravice, že sněmem to vyměřeno není, aby z toho dávati měli.

Item, pro sbírku vidělo by se za potřebné býti, aby pokuta listem zatýkacím; jako pro posudní, nařízena byla; takovým nařízením jest naděje, že by spíše táž sbírka se vyupomínati mohla.




Přihlásit/registrovat se do ISP