312. Konsistoř pod obojí oznamuje děkanovi v městě Táboře Kašp. Netolickému, že ho k žádosti osadníků za správce duchovního k sv. Jiljí v Starém městě Pražském potvrdí, pakli jisté artikule zachovávati by přislíbil.

V PRAZE. 1590, 16. února. - Rukop. souč. v knih. arcib. Pr. sub Acta boh. cons. utr. ab 1589 - 1595.

K. Kašparovi Netolickému, děkanu v městě Táboře.

Ctihodný kněže děkane nám v pánu Bohu milý! Vězte, že páni osadní sv. Jiljí dnešního dne jsouce před námi v konsistoři, poněvadž jich žádostí kněz Vavřinec Leander Rvačovský od sebe jest strčil a u nich farářem býti nechtěl, od času sv. Jiří nejprvé příštího žádali jsou za osobu vaši, abyste jim od nás za faráře od téhož času sv. Jiří podání a konfirmováni byli, ale páni konsistoriánové na odpor jsou se takové žádosti jich postavili a nikoliv tomu dovoliti nechtěli, přivozujíce sobě ku paměti předešlé mezi nimi v městech Pražských vaše nespůsoby a nechování, však žádosti pánův Jilských jsouce přemoženi tak k tomu jsou dovolili, jestliže jisté artikule vám podané ujmete a vedle nich se chovati budete a svou vlastní rukou se podpíšete, tehdy že k tomu povoliti chtějí, abyste u nich farářem byl.

1. Anežky ženy vaší abyste, vybydouc od sebe, prázdni byli a k sobě ji nepřijímali na časy budoucí.

2. Jsa farářem abyste toulání a vytloukání domův šenkovních a s laiky obcování se varovali, ale v domu farním, jsouce pilní zákona božího čítání, sedali:

3. Pokojně se chovajíce ke všem kněžím Pražským na své faře abyste přestávali, jim do jejich far neuskakovali v posluhování svátosti velebné i tělem a krví Páně, křtem svatým, oddavkami, kázáním nad mrtvými abyste se žádnému nezamlouvali a bez vědomí jejich funer z jejich osad abyste nevynášeli.

4. Klevet, vobouzení a vazení bratři a kněží v hromadu všemi spůsoby abyste se varovali, raději příčinu lásky a pokoje nežli hněvu a potupy bratři abyste vyhledávali a byli.

5. Opata Slovanského všemi spůsoby řečí i skutkem abyste prázdni byli, do fary ho k sobě nepouštěli, a ženského obcování, obzvláštně nepoctivejch žen abyste se varovali, a bez vědomí administrátora a konsistoře zbytečně a všetečně nic před sebe nebrali.

Protož chcete-li tak se chovati, čili nechcete, nám zase svou vlastní rukou vypíšíc ty artikule po tomto poslu odešlete, abychom my dáleji věděli čím se spraviti a na jaký spůsob vás jim konfirmovati. Valete! Datum v Praze v pátek den památný sv. panny Juliany léta 1590.




Přihlásit/registrovat se do ISP