279. Rudolf II. nařizuje čtyřem (níže jmenovaným) komisařům, aby spor mezi Domažlickými a Chody v příčině mejtění lesů, platů pařezných a užívání luk a jiných gruntův urovnati.

1589, 20. července. - Opis souč. v rukop. arch. česk. místod. Missiven 1589, f. 108.

Janovi z Roupova na Roupově, Adamovi Předenicovi etc., Adamovi Kocovi etc. a Janovi staršímu Wideršpergerovi etc. o Domažlické a Chody.

Rudolf etc. Urozený a slovutní, v. n. m.! Jakož o tom dobrou vědomost máte, že jsme vás před dvěma lety na vznešení vyslaných od purkmistra a konšelův města Domažlic mezi nimi Domažlickými a Chody, kteří by v lesích, porostlinách, lukách a jiných gruntech k ouřadu tomu, a obzvláštně pak nám, jakožto králi Českému, náležitých, své vůle požívati, ty bez vědomí jich Domažlických mejtiti i jinak podle své vůle užívati a platův pařezných prázdni býti chtěli, za komisaře naše naříditi a jak tu věc předsevzít, máte, jisté poručení učiniti ráčili. I poněvadž ta věc za příčinou nebytu doma a jiného zaneprázdnění předního komisaře urozeného Jiřího hraběte z Guttnštejna na Ryzmberce, v. n. m., kteréhož jsme nyní z toho propustiti ráčili, předsevzata býti nemohla, a dotčení Domažličtí nás o tom, jakž z příležící suplikací jich šířeji vyrozumíte, za další milostivé opatření poníženě prositi nepřestávají, nechtíc my, aby se tím déle prodlívati mělo, poroučíme vám, abyste vy čtyři, snesouce se spolu o jistý den a stranám o něm časně věděti dadouc, předešlou stížnost i tuto nynější jich Domalických týmž Chodům v známost uvedli a potomně v těch místech, kdež odporové jsou, se sjeli, tu věc mezi stranami bedlivě vyslyšeli a na místě a konci pilným v té věci prostředkováním postavili, a jak to od vás vyřízeno bude, o tom o všem nám psaním svým oznámili. Na tom etc. Dán etc. ve čtvrtek po rozeslání apoštolů etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP