251. Konsistoř pod obojí žaluje nejvyššímu purkrabímu Pražskému Vilímovi z Rožmberka na poddané jeho v Jirčanech, že podávaného jim kněze zamítají a nějakého biskupem nesvěceného za správce duchovního přijíti chtějí; i prosí ho jako pána katolického, aby knězem pořádným opatřeni byli.

V PRAZE. 1589, 22. dubna. - Ruk. souč. v knih. arcib. Pr. sub "Acta boh. cons. utr. ab 1589-95".

Vysoce u. p. p. Vilémovi vladaři domu Rožmberského, rytíři tovaryšstva zlatého rouna, nejvyššímu pánu, panu purkrabí Pražskému.

Modlitbu naši vzkazujem, vysoce urozený pane, pane nám laskavě příznivý! Kněz Jan, farář na tento čas ještě ve vsi Jirčanech, oznámil jest nám skrze psaní své těchto dnův, kterak by poddaní VMti do též vsi Jirčan od konsistoře naší kněze, kteréhož jim jsme jmenovali, toho nebyli oumyslu a nejsou, aby na touž faru od nás přijali a k sobě stěhovali, ale že urozený a statečný rytíř pan Jiřík Mošaur z Valdova jim nějakého Adama [...], který ve vsi Malých Popovičkách nyní jest, frankfurtskýho ordinování, an kněz řádně svěcený od biskupa není, přijíti měli. I poněvadž ráčí VMt pán, pan katolický býti a vždyckny řádné kněží na své kollatury MV. od konsistoře naší ráčila jest přijímati, a nyní aby tento Adam z Malých Popoviček, nejsa kněz řádnej, měl poddané VMti tráviti a zavozovati, za to žádáme VMt, že k tomu neráčíte dopustiti přijíti, ale těm poddanejm VMti račte poručiti k nám do konsistoře přijíti, my je chceme rádi knězem dobrým a pořádným od času sv. Jiří opatřiti.

S tím MV. pán Buoh rač v nejlepší ochraně i konsistoř naši míti. Datum v Praze v sobotu po druhé neděli po Veliké noci 1589.




Přihlásit/registrovat se do ISP