223. Konsistoř pod obojí prosebně žádá nejvyššího kanclíře království Českého, Adam z Hradce, aby jako jiným městům dne 27. ledna rozeslaná nařízení císařská, v příčině spravování se konsistoří a usazování kněží pořádně svěcených, také Pražanům odeslána byla, poněvadž oni nejvíce proti konsistoři na odpor se staví tudíž jiná města příkladem Pražanů se nezastírala.

1589, 31. ledna. - Ruk. souč. v knih. arcib. Pr. sub Acta boh. cons. utr. 1589-95.

Vysoce urozenému pánu, panu Adamovi z Hradce a Hluboké, panu kanclíři nejvyššímu království Českého.

Modlitbu naši vzkazujem, vysoce urozený pane, pane nám laskavě příznivý. Na pánu Bohu všemohoucím MV, tento rok nastávající žádáme šťastný a v něm pán Buoh aby ráčil MV. dobrého zdraví příti, svým božským požehnáním naplniti a přede všemi nepřátely bezpečna učiniti a v prácech MV. aby ráčil posilniti, toho MV. vinšujíc přejeme věrně rádi. Podle toho ku paměti MV, přivodíme, jakž jsme nejednou ale téměř celej rok o to JVCskou, pána, pana našeho nejmilostivějšího, starali, aby řád církevní v městech království tohoto, který jest vyprázdněn, zase vyzdvižen a uveden býti mohl, a města království Českého administrátorem a konsistoří aby se spravovala a od nich do měst svých a na kollatury kněží řádné aby brala, a jiné neřádné z kollatur a měst svých aby vybyla. I tento pátek minulý po sv. Pavlu na viru obrácení [27. ledna] taková poručení jsou nám vydána a již i rozeslána: ale pánům Pražanům žádného poručení učiněno není, ale oni nejvíce proti nám administrátorovi a konsistoři povstávají, na odpor se stavíce, konsistoř naši potupují, po své vůli, které by oni chtěli kněží kacířské aby sobě brali, o to všelijak usilují, proti nám kněží, aby se administrátorem nespravovali, navozují, že jsou oni collatores a páni. Na kollatury své sami i do far svých ty kněží, které oni chtějí, přijímají bez vědomí administrátora a konsistoře a v ničemž nám a konsistoři nápomocni býti nechtějí, na naše psaní častá žádostivá žádných nám odpovědi dávati nechtějí, o čež i JMCskou museli bychme opět znovu suplikovati.

Za to pokorně žádáme, poněvadž pan Šimfeld, když jsme s nim o to mluvili, oznámil, jestli že VMt ráčíte poručiti, že budou jim psaní dána, abyste ráčili poručiti, taková poručení jim napsati, aby jiná města království tohoto pány Pražany se nezastírala, těch poručení za hřbet nezavrhla, neb ona k městům Pražským zření míti budou, jak se oni k nám chovati budou, aby se i ona tak chovala. Té naděje jsme k VMti, že ráčíte tak učiniti. S tím pan Buoh rač se dáti MV. dobře míti. Datum v pondělí po devítníku léta 1589.




Přihlásit/registrovat se do ISP