159. Stav panský na sněmu shromážděný přijal do stavu svého Štěpána Španovského z Lysova.

1588, 17. února. - Kvat. relac. žlut. od r. 1582-89 č. 47, fol. N. 16, v král. česk. arch. zemsk.

V středu po svatém Valentinu. Páni JJMti podle svobod stavu svého na sněmu obecním, kterýž držán byl na hradě Pražském léta LXXXIII. v středu po památce svatého Pavla na víru křesťanskou obrácení, na milostivou přímluvu nejjasnějšího knížete a pána, pana Rudolfa Druhého, z boží milosti voleného Římského císaře, Uherského a Českého etc. krále etc., na snažnou žádost, kderouž jest na JJMti Štěpán Španovský z Lysova a na Loutkově i s přátely svými vzložil, znajíce jeho ctné a šlechetné chování i také starožitnost rodu jeho stavu rytířského a nicméně pro přátelské spříznění, v kterémž on s stavem panským jest, jeho Štěpána Španovského i s dědici a budoucími jeho v stav svůj panský přijíti jsou ráčili a přijímají, však tak a na ten spůsob, jakž řád stavu panského ve dckách zemských v kvaternu památném černým léta etc. XLII. ve čtvrtek u vigilí Božího křtění B. XXV. vložený to v sobě šíře drží a zavírá bez porušení.

Poslové na to byli jsou z téhož stavu panského: Jan starší z Waldštejna a na Sedčicích, nejvyšší komorník království Českého, Jiří Bořita z Martinic a na Smečne, nevyšší sudí království Českého, Joachym Novohradský z Kolovrat na Košatkách a Buštěhradě, purkrabě Karlštejnský, Jaroslav Smiřický z Smiřic a na Kostelci nad Černými lesy, JMCské, jakožto krále Českého, dvoru v království Českém hofmistr, Krištof mladší z Lobkovic na Tachově a Pátku, MCské rada, komorník a nejvyšší komermeister království Českého, Jiří z Šternberka a na Zelené Hoře, JMCské rada, Jindřich purkhrabě z Donína a na Benátkách.

Juxta. Léta šestnáctistého osmnáctého ve čtvrtek po neděli Judica [5. dubna] Krystof Arnošt Španovský z Lysova, syn a dědic n. Štěpána Španovskýho z Lysova, v této relací naproti psané jmenovanýho, poněvadž jest již jmenovaný otec jeho prvé, nežli jest průvod štítův svých vykonal, prostředkem smrti z tohoto světa vykročil, že jest on Krystof Arnošt Španovský z Lysova vedle vyměření řadu stavu panského provedl dostatečně dávní starožitnost rytířskou rodu svého a předků svých, po otci čtyry štíty a po mateři též čtyry štíty, v přítomnosti a na schválení nejvyšších ouředníkův a soudcův zemských, rad JMCské a jiných od stavu panského k tomu nařízených osob z obce: kterýžto průvod jeho Krystofa Arnošta Španovskýho z Lysova nahoře psaní nejvyšší úřednici a soudcové zemští schváliti, a že všech regálí a svobod stavu panského užívati má, oznámiti a pro budoucí paměť dskami zemskými zapsati poručiti ráčili. Act. uts.

Relatorové z téhož stavu panského: Vilém Slavata z Chlumu a z Košmberka na Hradci, Telči a Stráži a Nové Bystřici, JMCské rada, komorník, nejvyšší sudí království Českého a president zřízené komory v království Českém, Jaroslav Bořita z Martinic na Smečně, Vokoři, Malikovicích a Bílém Oujezdci, JMCské rada, komorník a purkrabě Karlštejnský, a Sezima z Vrtby na Vrchotových Janovicích a Křešicích, JMCské rada, JMti Ferdinanda, krále Českého korunovaného, komorník a hejtman Nového města Pražského etc.




Přihlásit/registrovat se do ISP