76. Rudolf II. nařizuje nížepsaným od stavův na sněmu a od něho (císaře) voleným osobám, každé zvláště, aby dne 11. nebo 12. března v kanceláři české v Praze k uvažování veřejné hotovosti najíti se daly.

NA HRADĚ PRAŽSKÉM. 1587, 8. března. - Konc. v arch. místod. král. Českého sub L. 34, 180-89.

Rudolf etc. Urozený, věrný náš milý! Jakož jsi předešle na sněmu obecním od stavuov království našeho Českého, co se uvažování a na místě postavení defensí, neboližto veřejné hotovosti, dotejče, pode jiných taký volen, a my té milostivé vůle býti ráčíme takový vysoce potřebný artikul (podle zavření sněmovního) s osobami od stavův téhož království Českého volenými a vyslanými z markrabství Moravského a z jiných k království Českému příslušejících zemí těchto dní předsevzíti a s pomoci pána Boha všemohoucího k místnému konci přivésti: a protož tobě milostivě poroučeti ráčíme, aby se v nejprvé příští středu aneb ve čtvrtek zde při nás konečně a jistotně najíti dal a spolu s jinými k tomu nařízenými osobami takovú duoležitú věc, na kderéž království Českému a zemím k němu připojeným vysoce mnoho záleží, uvažovati a vyříditi pomohl. Na tom etc. Dán na hradě našem Pražském v neděli Laetare léta 87.

Jaroslavovi, Jiřímu z Kolovrat, hraběti z Gutnštejna, Vilímovi Miřkovskýmu, Janovi z Kolovrat, Pavlovi Kůrkovi a dva bez nápisu.

Císař pak zvolil a listem ze dne 9. března na den 12. března obeslal: Jana Jetřicha z Žerotína, Sezimu Miřkovského na Vrchlabí, Václava Pětipeského, Albrechta Pětipeského, Jana Srbeckého, Jana Kapouna a Václava Kyje.




Přihlásit/registrovat se do ISP