53. Jan Vchynský ze Vchynic Vilímovi z Rožmberka, že císař nechce, aby purkrabský úřad Karlštejnský propůjčen byl pánu z Kolovrat, nýbrž aby dán byl osobě rytířské; oznamuje, že odpuštění vzal od úřadu svého.

1587, 1. ledna - Orig. v arch. Třeboň.

VMti můj milostivý a na mne laskavý pane. Pán Bůh z milosti své svaté rač VMti dáti šťastné nové léto, tak aby se VMti podle duše i těla ve všem dobře vedlo. Až posavad sem na ta psaní, kteráž ste mi podle zůstání odeslati míti ráčili, očekával a nemohši se toho dočekati a mysl svou v této své souženosti spokojiti, služebníka svého k VMti za tou příčinou vypravuji, služebně a jakž nejvýš prošeno býti může prosíc, poněvadž periculum maximum in mora, že mne služebníka svého opustiti neráčíte. Přijevši já včera domů tuto ceduli od pana maršálka sem dostal, kterouž, jak od těch pánů fedrován sen, abyste vyrozuměti ráčili, VMti posýlám. Jest mi také tak mnoho oznámeno, jako že by JMCská neráčil chtíti tomu tak rozuměti, aby se ten ouřad, pokudžby jej mně ráčil chtíti vzíti, měl pánu z Kolovrat dostati, nýbrž to se promlouvá, jakoby JMt to pretendiroval, že JMti jest ten ouřad připadl, a tak že ne panské, ale rytířské osobě má postoupen býti. Já od osoby své těm suptilnostem nerozumím, pán Bůh rač s námi býti.

Dne včerejšího sem já volens nolens skrze suplikací svou odpuštění od ouřadu svého vzal, suplikací nejvyššímu panu kanclíři sem dodal; tak tomu rozumím, že jest pán po mém odjití dal ji hned přeložiti a po Popovi [sic] císaři odeslal. Já sem z domu nevycházel, nyní strojím se ku panu kanclíři, abych, co k tomu JMCská říkati ráčí, vyrozuměl. Dne včerejšího nežli jest se smrklo, kometu nad domem mým, že jest vyšla, sme viděli, nevím ráčili-li ste co toho spatřiti; včera jest dva vocasy měla, jeden mezi západem a polednem a druhý mezi půlnocí a východem, ale velmi brzo zašla. Pán Bůh rač všecko v dobré obrátiti. A tak pospíchajíc jiného nevím, nežli předkem pánu Bohu a potom VMti se služebně a důvěrně poroučena činím. Možné-li, prosím, račte i panu kanclíři něco napsati. Pán Bůh s VMti mého šťastného v dobrém zdraví shledání rač popříti. Dáno pospěšně. Datum den nového 87 léta. VMti upřímný a věrný služebník

 

J. ze Vchynic.






Přihlásit/registrovat se do ISP