Korektura


(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Načtu omluvu. Od 17.30 do 21 hodin se omlouvá paní poslankyně Balaštíková. Vzhledem k tomu, že není žádné přednostní právo, ani faktická poznámka, tak v obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Jan Hrnčíř. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abych já se krátce vyjádřil k projednávanému bodu. Nejprve mi dovolte říct, že za hnutí SPD i za sebe podpořím co největší pomoc těm, kteří byly zasaženi povodněmi. Zároveň chci opravdu ze srdce poděkovat složkám integrovaného záchranného systému, dobrovolným hasičům, vojákům a všem občanům, kteří se jakkoliv zapojili do pomoci a odstraňování následků této katastrofy. Někteří lidé přišli o veškerý majetek. Nemají kde bydlet. Pomoc tak musí být nejen dostatečná, ale zejména rychlá. Proto děkuji, že jsme se dnes sešli na této mimořádné schůzi a podpořím všechny kroky, které povedou k tomu, aby se pomoc potřebným dostala co možná nejrychleji. Nicméně mě odpovědnost vůči státu a jeho obyvatelům samozřejmě nutí protestovat proti dalšímu navyšování plánovaného deficitu státního rozpočtu na rok 20, 24, tedy v případě schválení navýšení o 30 miliard stoupne na neuvěřitelných 282 miliard korun.

Toto je tak obrovské budoucí zadlužení České republiky a jejich obyvatel, že s tím jednoduše nemohu souhlasit. Je proto na místě vyžadovat odpovědnost od vás, zástupců vládní koalice a požadovat po vás tvrdé škrty ve všech oblastech, které nejsou nezbytné pro chod fungování a prosperitu naší země. Je potřeba, aby se pro vás stali naši občané a naše země prioritou číslo jedna. Ukončete podporu cizích států, cizích válek a omezte podporu cizích státních příslušníků na úkor vlastních občanů. Konečně vytvořte skutečný konsolidační balíček, který opravdu podpoří ekonomiku této země a zvýší efektivitu a rozsah vybírání daní na jedné straně a omezí plýtvání a zneužívání veřejných financí, na straně druhé. Je třeba akutně pomoci zaměstnancům zaměstnavatelům, malým a středním podnikům a živnostníkům, tedy všem, kteří tvoří páteř ekonomiky naší země. Snižte daně právnickým osobám, povinné odvody živnostníkům, zvyšte daňové úlevy pro zaměstnance, učiňte daňové pobídky, čímž podpoříte růst ekonomiky. Na straně druhé proveďte důkladnou revizi sociálních dávek pro všechny práceschopné, kteří se ovšem práci vyhýbají a konečně zamezte vyvádění peněz této země například formou zdanění dividend u firem zahraniční vlastníkem.

Dalším výdajem, který je možné a zejména žádoucí omezit, jsou výdaje pro rezort obrany na zbrojení a nákup vojenské techniky, jak vyplývá ze zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu, Ministerstvo obrany není schopno efektivně investovat přidělené finance, které si vyhradilo v rozpočtu. Obnova a modernizace 11 prioritně vybraných vojenských areálů nejde podle časového ani finančního plánu, a v první etapě bylo zatím proinvestováno pouze 14,5 % z plánovaného rozpočtu. Dalším terčem kritiky bylo mimo jiné i to, že ministerstvo, jež řídí paní Černochová, nestihne vybudovat garáže a související technologie pro nakupovanou vojenskou techniku, konkrétně děla, která mají být dodána již v roce 2026. Dle informací Nejvyššího kontrolního úřadu ministerstvo obrany z celkem 11 vybraných opatření čtyři nesplnilo vůbec a další dvě jen částečně.

Za mě jsou tedy nanejvýš rozumné i škrty a přesuny z této kapitoly rozpočtu. Proč si hned půjčujete další peníze, aniž byste udělali revizi ve výdajích a využili pravděpodobně nespotřebovaných výdajů resortu? Takto se řádný hospodář nechová. Zároveň se nemohou nezeptat premiéra Fialy, kdeže jsou ty slibované povodňové miliardy z Evropské unie? Před volbami do krajských zastupitelstev a senátu. Vládní politici v čele s panem premiérem halasně oznamovali, že vyjednali mimořádnou pomoc z kohezních fondů Evropské unie ve výši dvou miliard EUR, tedy v přepočtu přes 50 miliard korun. A hle hned v pondělí po volbách, které dopadly pro vládní strany fiaskem, bylo vše jinak. Žádné mimořádné peníze Česká republika nedostane, jen si má nějak přerozdělit ty, které již dostala přiděleny.

Navíc není jasné, o jakou částku se vlastně jedná a kde konkrétně ji vzít. Vím, že to není zdaleka jediný problém, který se vláda v posledních nezabývá, ale tento mně obzvláště mrzí, protože tato částka by naší republice a všem potřebným opravdu pomohla. Před chvílí jsem ovšem vylíčil další způsoby a cesty, jak zajistit potřebné finance na pomoc zasaženým povodněmi i bez dalšího navyšování již tak katastrofálně vysokého schodku plánovaného rozpočtu na rok 2024. Děkuji, že mé návrhy vezmete v úvahu. Pomoc našim občanům při zachování co nejlepší kondice našeho státu je přece naší odpovědností. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pane poslanče. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Jak už jsem avizovala, dovolte, abych načetla usnesení jménem poslaneckého klubu hnutí ANO, a to usnesení Poslanecké sněmovny ze 114. schůze ze dne 1. října 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 433/2023 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, sněmovní tisk 802, zkrácené jednání.

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby: Za prvé. Významnou část navýšení výdajů o 30 miliard korun v kapitole Všeobecná pokladní správa v závazném ukazateli vládní rozpočtová rezerva využila na financování programů sloužících na pomoc občanů a firem a odstranění materiálních škod vzniklých na majetku domácností a podnikatelského sektoru při povodních v září letošního roku. Za druhé. Informovala Poslaneckou sněmovnu o vytvoření, případně spuštění již existujících programů, jejich podmínek i celkovou výši alokace těchto programů směřujících na odstraňování škod vzniklých po povodních v září 2024, a to do 31. 10. 2024. Za třetí. Ministr financí do pěti dnů po schválení usnesení vládou o použití prostředků z navýšení vládní rozpočtové rezervy v kapitole Všeobecná pokladní zpráva o 30 miliard korun informoval rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Usnesení je vloženo do systému pod sněmovním dokumentem 5037 a v podrobné rozpravě už se jenom odkáži na toto usnesení a přihlásím se k němu pod tímto číslem. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já děkuji, paní předsedkyně. Přesně o to jsem vás chtěl požádat, abyste v podrobné rozpravě na toto usnesení odkázala, protože se ještě stále ocitáme v obecné rozpravě. Ptám se, zda někdo další se ještě do obecné rozpravy hlásí? Není-li tomu tak, končím obecnou rozpravu. Ptám se na závěrečná slova pana ministra, pana zpravodaje? Chcete závěrečné slovo? Není tomu tak. V tom případě otevírám podrobnou rozpravu. A jako první je pan poslanec Hrnčíř přihlášený. Prosím.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte, abych i já za klub SPD načetl tříbodové usnesení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP