Autorizace


(15.30 hodin)
(pokračuje Josef Bělica)

A dneska, dámy a pánové, jsem viděl video, že už pečou rohlíky, navzdory ČSOB a jejímu přístupu. Takže tady bych poprosil o pomoc.

Dále... Kromě toho, že složky integrovaného záchranného systému si zaslouží obrovský dík, tak bych byl moc rád, abychom se konečně začali zcela seriózně bavit o tom, jaký je nástupní plat příslušníka Policie České republiky. Víte, kolik to je, dámy a pánové? 30 900 korun s příplatkem. Hrubého! Hrubého! V Lidlu, v supermarketu 39 000 - skladník. Tohleto není fér, tohleto je něco, co bychom měli změnit. (Potlesk.) Příslušníci Policie České republiky v tom území neskutečně pomohli a odvedli tam obrovský kus práce, ať už při zachraňování životů, při střežení majetku, a ta práce je nenahraditelná. Vždyť přece takhle to nemůžeme nechat.

Dále bych chtěl požádat: Prosím přijďme s nějakým titulem, prosím vládu, s cenami energií. Já mám informace o tom, že když se toto téma zvedlo na ERÚ, tak se tomu vysmáli, že žádné speciální ceny nebudou. Já nevím, jakým způsobem pomoci těm lidem v regionu, kteří vysoušejí, čerpají - a náklady za elektrickou energii budou astronomické. Spoustu rodin to v té další vlně může potopit. Je třeba tohleto řešit - a řešit to rychle - ať už zafixováním cen na nějaké nižší úrovni pro postižené oblasti, pro postižený region, pro postižené rodiny, anebo nějakým speciálním dotačním titulem, aby si na to mohly sáhnout, odložením splatnosti faktur a účtů za energie. To je myslím si velmi důležité.

A na závěr bych chtěl poprosit pana ministra financí a celou vládu: Prosím stáhněte vládní návrh zákona o rozpočtovém určení daní, který má v konečném důsledku připravit Moravskoslezský kraj v prvním roce o 800 milionů korun. Prosím, udělejte to, ten kraj utrpěl dost a my ty peníze budeme potřebovat na jeho obnovu. Děkuju. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, ještě se zeptám, jak se jmenuje návrh bodu, abychom věděli, jak ten návrh bodu pojmenovat.

 

Poslanec Josef Bělica: Konkrétní opatření pro Moravskoslezský kraj.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji a předpokládám tedy, že jej chcete po pevně zařazených bodech. (Poslanec Bělica: Neverbální souhlas.)

Nyní tedy vystoupí jako poslední přihlášený s návrhem změny pořadu schůze pan poslanec Okleštěk. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové. Já mám podobnou zkušenost jako kolega Bělica. Absolvoval jsem několik výjezdů po našem kraji a mluvil jsem s velkým množstvím starostů, kteří byli právě v tom dotčeném území. Tu zkušenost, kterou jsem tam nabral, bych strašně rád alespoň částečně přenesl sem mezi nás a ukončil to potom požadavkem na zařazení bodu. Ten bod by zněl - pro paní předsedkyni: Opatření v povodni 2024 pro Olomoucký kraj.

On to není žert, zní to hodně podobně, ale je to velké neštěstí. Když jsem s těmi starosty mluvil, samozřejmě velký podíl na tom, že to dopadlo v uvozovkách ještě relativně dobře ve vztahu ke škodám na životech, na zdraví, vděčíme Českému hydrometeorologickému ústavu. Samozřejmě že to není běžné, nebylo to tak dříve, dneska jsme měli v dostatečném předstihu informace, ale přesto to dopadlo, jak to dopadlo.

Proč to tak dopadlo? Starostové - ti okamžitě, když dostali tuto výstrahu, tak jednali. Viděl jsem jejich protipovodňové plány, viděl jsem jejich opatření, která dělali v terénu. Vyjížděli, okamžitě sháněli techniku. Dneska - mnohdy to nezaznívá tak často - ale dneska už ti starostové jsou natolik zkušení, že dokážou zajistit techniku na odstraňování nánosů, návozů - klády, větve, stromy, tráva, všechno to, co zacpává toky pod mosty. Takže mezi těmi mosty mají instalovány různé nakladače, bagříky odstraňují nánosy, aby voda byla průtočná a nezvedala se, nevylévala se do okolního terénu. Je to velmi náročné, přejíždějí pořád dokola. To všechno už dneska zvládli a vybavili se takovouto technikou.

Ale měli jeden velký problém a to byla komunikace - ne komunikace mezi nimi, ale komunikační zařízení. Našla se místa, kde některý z operátorů - nebudu jmenovat, prostě jeden - měl signál většinou - nebo alespoň ve dvou případech, co já jsem s nimi mluvil, to byl případ soukromého mobilu - kterým byli schopni se dorozumívat. Chtěl bych, abychom se zamysleli nad tím do budoucna, protože bychom si měli vzít z toho ponaučení, tak abychom se zamysleli nad tím, jestli tedy pro krizové řízení nevyužívat satelitního spojení. Ono to možná zní velkoústnatě, znamená to třeba větší náklady, ale ztráty a škody, které můžou být způsobeny právě těmito událostmi, jsou mnohonásobně, ale mnohonásobně vyšší, nedejbože aby ještě došlo ke ztrátám na životech. Takže to považuji za velice důležité, mít kvalitní spojení.

Někteří z mých předřečníků tady zmínili také to, jakým způsobem dneska nakupují hasiči techniku. Technika je zatížena DPH. (Dívá se do sálu vpravo na skupinku diskutujících poslanců.)

Já bych poprosil kolegy, aby nerušili, já se snažím tady popsat situaci, která není podle mě vůbec jednoduchá, a když jste to tam nezažili a neměli, tak alespoň nerušte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, já hned vám zjednám klid.

Prosím kolegy a kolegyně, aby se se svými hovory přesunuli do předsálí, pokud se neztiší. Děkuji.

Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji.

A tady to zaznělo, tato technika je zatížena samozřejmě daní z přidané hodnoty a starostové říkají: "My bychom těm našim jednotkám požární ochrany" - většina z vás je z komunálu, tak ví přesně, o čem mluvím - "my bychom strašně rádi jim pomáhali v investicích a děláme to, ale když nás cisterna stojí 11 milionů, tak prostě je to strašná pecka do rozpočtu." Takže za toto bych se chtěl strašně moc přimluvit.

A potom bych měl plno různých tipů, jakým způsobem by třeba hejtman mohl komunikovat s posádkou, kterou má na svém území, ve svém kraji, protože dneska je to nastaveno tak, že vláda musí dostat požadavek, ten požadavek musí projednat a na základě toho projednání posílá vojáky do území. Takže si myslím, že by mohla být taková nějaká předsunutá skupina z armády, která by mohla pomáhat v území dříve, protože v tom začátku může ještě hodně preventivním opatřením zachránit. O to bych určitě chtěl poprosit do budoucna.

Mám pocit, že už vás to tady nebaví, ale já nechci říct Markovi - já ho mám rád - ale prostě oni mají takový sytý hlas, chlapci, že já to nedám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já bych poprosila kolegy v pravé části jednacího sálu. Pánové, mohu vás poprosit? Rušíte pana poslance. Děkuji vám.

Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji moc, protože přece jenom já se koncentruji na věci, které jsem tam zažil.

Starostové jako takoví samozřejmě jsou tou hybnou silou a v území si umí zorganizovat pomoc, ale bez armády - bez hasičů primárně - by to nedali. Takže já bych chtěl jenom z tohoto místa zmínit, že starostové prosí o pomoc i podnikatelům, firmám, protože jinak to území Jesenicka, které už tak máme hodně vylidněné, bude vylidněné do budoucna ještě víc, protože když ty firmy odejdou, anebo nebudou mít pomoc, zkrachují nám tam, bude velký problém - a vám to možná tak nepřijde, ale v Olomouckém kraji by nám to způsobilo velké problémy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP