Korektura


(9.50 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Ale dáme si říct, dáme si říct - na svého ctěného předřečníka. Když chceme začínat, tak začneme v roce 2005, tam ty emisní povolenky vznikaly. 2005. Pak se dělal monitoring. 2007 se zaváděly. Takže koukněme se ještě hlouběji do historie. Nebudeme koukat na nějaké 2017, 2018. Když už se chceme koukat na 2017, 2018, tak já jsem to tady řekla na mikrofon. My jsme říkali, že o tom se mluvilo, že se uvede v život EU ETS 2. Ale jasně jsme řekli, že bez dopadových studií neexistuje. To jsme řekli, to je zaznamenané. Opravdu, bez dopadových studií neexistuje. Kde jsou ty dopadové studie? Kde jsou? (Reakce z lavic ODS: V Německu.) A řekli jsme jednoznačně, že každý členský stát bude mít svoji dopadovou studii, protože má jiný energetický (nesrozumitelné), má úplně jinak nastavenou ekonomiku. A kde jsou ty dopadové studie? Vždyť jsem to četla v tom stanovisku, ani do komise RIA to nešlo, protože bylo málo času.

Pan ministr už mi utekl, protože se bojí, že to ještě tady znovu do něj našiju, ale já si ho najdu. (Pobavení v sále.) Opravdu, po tom, co jsem domluvila, tak pan ministr se najednou vypařil. Ale je to jedno, aspoň tady mám pana ministra Hladíka. Možná že mi odpoví on. Ještě nějaké si tady zavolám. Takže v každém případě my jsme žádali studie dopadů.

A co se týče těch emisních povolenek, tak ty emisní povolenky nestouply v důsledku toho, že byla krize nebo že byla válka na Ukrajině. Ty stouply ještě dávno před tou energetickou krizí. Moc dobře to víme. Takže nebudeme slučovat věci, které jsou neslučitelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Pan poslanec Brabec je na řadě, poté paní poslankyni Hanzlíková a s obecnou rozpravou poté, pokud budeme pokračovat, je přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Havlíček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Tak kdyby mi kolegyně Peštová řekla, že to do mě našije, tak bych taky utekl, respektive asi už preventivně, kdybych ji viděl přihlášenou.

Ale jenom k tomu, co řekl pan poslanec Král. Jasně, že jsme tam byli. Ale kdybychom tam nebyli a nebojovali, tak třeba dneska nemáme Modernizační fond s mnoha sty miliardami korun, nemáme fond spravedlivé transformace a další věci.

Protože ďábel se skrývá v detailu, tak v těch letech předchozích, a to pan poslanec Král ví velmi dobře, protože on je v té věci velmi orientován, což je dobře, ty debaty pak mají smysl, byly dvě klíčové podmínky. Je ta, že Evropa nebude ztrácet konkurenceschopnost. Druhá je ta, že to nebude mít žádné sociální dopady. A to, že to nebude mít žádné sociální dopady, to já nepovažuju za řešení, že někdo vymyslel sociální klimatický fond, ze kterého samozřejmě půjde podporovat jenom menší část lidí, samozřejmě. To znamená, že zdaleka to nebude tak, že všichni ti, kteří dneska za to tvrdě zaplatí v ceně navýšení ceny pohonných hmot, uhlí, plynu, dalších paliv, že to nějak dostanou zpátky plně kompenzováno. To samozřejmě neznamená. Plně to kompenzováno, nebo částečně to kompenzováno pravděpodobně by dostali lidé, řekněme, s nějakými nižšími příjmy, ohrožené skupiny. A asi ani to by nepokrylo zdaleka vše.

Takže tohle to byly ty podmínky. Ale protože Evropa většinou funguje nebo Evropská komise většinou funguje klasicky salámovou metodou, to znamená jezinky, bezinky, prstíček, pak celá ruka, pak další údy, tak takhle to prostě pak končí, že potom, když to takhle na začátku je nějak... Ale to právě bylo to rozhodující v tom předsednictví, kdy se opravdu dala využít ta situace a unikátní pozice, kterou Česká republika měla, a přímo se nabízelo, abychom řekli, že tam nebylo splněno to, co se slibovalo, protože zjevně ty sociální dopady to bude mít obrovské a zjevně Evropa ztrácí konkurenceschopnost. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Hanzlíková, připraví se pan poslanec Roman Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, musím na začátku říct, že nejsem žádný expert na emisní povolenky a na energetiku, ale tím, že se zabývám sociální politikou, tak ty sociální dopady na lidi mě opravdu jako velmi zajímají. A pro mě je úplně nepřijatelné, že tady se tak jako krčí rameny, vláda se k tomu příliš nevyjadřuje, prostě tak nějak to přijala, jako nějak se to prostě jako bude vyvíjet, oni to lidi nakonec nějak rozdýchají.

Ale já chci jenom připomenout, jak je na tom Česká republika. Nejenom že se za poslední tři roky o jednou tolik zvětšil počet lidí, kteří jsou buďto pod hranicí chudoby, anebo těsně nad tou hranicí, takže teď už se to týká 3 milionů lidí. To je pro mě tedy opravdu hodně. A taky nesmíme zapomínat na to, že Česká republika vždycky byla a je velmi specifická, co se týká způsobu bydlení. Tady je 80 % vlastnického bydlení. Spousta lidí, právě těch, o kterých mluvím, kteří jsou sociálně slabí nebo jsou na tom špatně finančně, bydlí právě v domech na vesnicích. Takže těch se to teda dotkne jako velmi. Nechápu, jak může prostě vláda k tomu přistupovat tímhle způsobem.

Vláda je tady pro lidi. A lidi čekají, že s tím něco uděláte. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. S poslední faktickou prozatím je přihlášen pan poslanec Roman Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já nepůjdu ani do pana poslance Krále krásy. Tak ne, nepůjdu.

Jenom taková informace. Tady pořád se mluví o těch fondech, o fondech transformace, o spravedlnosti a tak dále. Vážení občané, kdo ty fondy plní? Z vašich peněženek se plní. Ony jsou promítnuty v cenách tepla, v ceně elektriky, v ceně plynu, v ceně všeho. Vám se zvedá ta cena. Vy to vložíte zpátky a naplníte ten fond. Takže tady máme opět nějaký jako dotační mechanismus, který se bude dotýkat někoho jiného. A tímto vyváděním těchto prostředků budeme snižovat konkurenceschopnost střední třídy. A střední třída, to nás učili v ekonomii, je motorem ekonomiky státu. Pokud zanikne, nebude motor, nebude od koho vybírat ty peníze a můžeme si zatopit v jeskyních větvemi. Zase. Díky. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Taktéž děkuji. V tuto chvíli se vracíme zpátky do obecné rozpravy, do níž je přihlášen s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček, připraví se paní poslankyně Renata Oulehlová. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji všem hezký dobrý den. Vážený pane místopředsedo, vážení kolegové, kolegyně, já do diskuze vstupuji poprvé teď a poslouchal jsem to velmi pozorně, co jste říkali minule i co se říkalo dnes. Já nevím, jestli si všichni uvědomujeme vůbec závažnost toho, o čem tady diskutujeme. A jestli nás někdo sleduje, tak si prosím všichni, co tady sedíme, uvědomme jednu věc. Ty lidi vůbec nezajímá, co bylo v roce 2005, co bylo v roce 2017, 2018. Popravdě řečeno, je ani nezajímá, co bylo v roce 2022. Můžeme se teď tady krásně přetahovat a říkat si, co kde kdo byl. Samozřejmě že někdy v roce 2017, 2018, když se dávaly dohromady prostě smělé plány Evropy, byla nějaká situace. Ta situace byla úplně jiná. A já ani principiálně nevyčítám někomu, že někdo chtěl ozeleňovat Evropu.

Ale jsme v úplně jiné době. Jsme v situaci, kdy máme totální energetickou krizi. A stále ji máme, ne že ji nemáme, protože nemáme zdroje v Evropské unii. Máme tady válku. A situace se změnila. Takže ano, teď bych tady mohl krásně vytáhnout to, jakým způsobem jste to řídili v době předsednictví Evropské unie, kdy podle mého názoru ještě byla poslední šance, kdy se dalo zatáhnout za ruční brzdu. Objektivně řečeno, asi byste to úplně nevyhráli, kdybyste hlasovali jinak. V Evropské unii by vás převálcovali ti šílenci zelení. Ale aspoň by tam byla nějaká snaha, aspoň by tam byla odvaha s tím něco dělat. Nicméně to už se nezvládlo. Uzavřeno. A jsme v kritické situaci nejenom my, ale v celé Evropě.

Vždyť přece musíme vědět, pane ministře, vy jste to tam obhajovali nejvíc, že Evropa jde do úplných kytek. To nevidíte to, že EU ETS 1 znamená katastrofu pro průmyslové firmy Evropy? A kdo tady bude tu Evropu živit, prosím vás, za pár let? To myslíme, že tady budeme pořád fungovat na bázi služeb, na bázi bank, na bázi toho, že budeme překupovat zboží? Největší komparativní výhoda Evropy vždycky byla v tom, že jsme tady měli vlastní výrobu. A já souhlasím s tím, že ta výroba se bude překlápět do nových technologií, to je v pořádku, a že se postupně bude i ozeleňovat, to je taky asi v pořádku. Ale způsobem, jakým se to dělá v rámci EU ETS 1, je to nepřijatelné.

Já jsem byl u toho, když se v roce 2020 v Evropě hovořilo o cenách emisní povolenky, že bude v téhleté době někde okolo 30, 40 eur. A víme, jak se vyvíjí. Dneska jsme na 70 až 80 eurech. A byli jsme už přes 100 euro. Jak se na to mají ty firmy připravit? To je nemyslitelné. Já rozumím, že emisní povolenka je nástroj. Je to brutální a popravdě řečeno funkční nástroj. S tím souhlasím. Ale nesouhlasím s tím, jakým způsobem se napredikovala cena emisní povolenky, jak se to začalo obchodovat. Stal se z toho spekulativní nástroj místo toho, aby to byl nástroj těch, kterých se to bezprostředně dotýká. A to byl cíl Evropské unie. A ten, kdo se všechno podepsal pod to, že tohle to funguje dál, tak nese odpovědnost za to, že Evropa ztrácí konkurenceschopnost zásadním způsobem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP