Korektura


(15.30 hodin)

 

Poslankyně Věra Adámková: V čem je problém? Problém nastal poté, co jsme poprvé přečetli tento zákon s tím, že kostní dřeň je velmi důležitý orgán. Měli jsme na toto téma několik seminářů na výboru pro zdravotnictví, abychom přiblížili problematiku za účasti přednostů různých hematologických klinik, i opět jsme se domnívali, že jsme všechny otázky vyřídili beze zbytku. Opět jsme se zmýlili. Nebylo tomu tak.

Objevily se velmi úsměvné články, nebudu to tu znovu říkat, protože tak hloupá vyjádření nechci ani tady opakovat, nicméně prostě právníci se museli shodnout na té definici, což dobře. Abych řekla chronologicky, před Vánoci minulého roku jsem tedy požádala pana poslance Bendu, aby za koalici se k tomu vyjádřili, protože se tedy zdálo, že to je v té definici. I sešli se právníci koalice, říkejme tomu, i právníci Ministerstva zdravotnictví, aby si vyříkali tu terminologii, která samozřejmě musí být precizní, a my s tím souhlasíme.

Takže začátkem toho roku mi bylo řečeno, že již problém není. Opět jsem se naivně domnívala, že tím pádem, když není problém, že se rychle domluvíme. Víte, kolikrát jsem tady stála a žádala o zařazení tohoto bodu, a vždycky jsem odešla s nepořízenou, protože ta politika je prostě politika a v tomto případě musím říci, že je fakt špinavá. Ta tam nepatřila.

Pro mě velmi zvláštním signálem tedy bylo, protože velký odborník, náš současný ministr zdravotnictví, a pochází z nemocnice, kde je velká hematologie, tak připodepsal tento zákon. Ani to nebyl důvod tedy, aby bylo zařazeno. Je to pro mě zvláštní zjištění, ale člověk se učí stále.

Takže prosím pěkně, to, co je teď nově v této novele, na které už se tedy shodli právníci Ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí plus tedy právníci koalice jako odborníci, je, že pro dobrovolné dárce kostní dřeně a krvetvorných buněk, kteří by měli komplikaci, všimněte si toho kondicionálu, by měli komplikaci - my ji nečekáme, je zřídká, ale stala se, by dostali plnou platbu svého platu. Jsou to dominantně mladí muži, kteří živí tu rodinu ve velkém případě, potažmo mají nějaké půjčky a samozřejmě to, co se stalo následně, vždycky se nějaké ty informace dostanou, tak já vím o čtyřech až pěti lidech, kteří prostě tím pádem nedali svoji - a chtěli původně - kostní dřeň do toho registru.

A já jenom upozorňuju znovu, že akutní leukémie, i kdybyste byli ze široké rodiny, se může stát, že nedostanete vhodného dárce, budete odkázáni na tento registr, a tam samozřejmě potom každý člověk, který jakoby z něj vypadne, může být ten, který se hodí, protože tam opravdu potom jde o život.

Takže já děkuji za zařazení tohoto podle mě zcela nekonfliktního bodu. Doufám, že jej probereme opravdu odborně, protože na akutní leukémii tedy není co dělat za politiku. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A poprosím vás, abyste se posadila ke stolku zpravodajů. Přeji hezké odpoledne, dámy a pánové. A nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych přečetl zpravodajskou zprávu ke sněmovnímu tisku nízkého čísla. Podotýkám, je to číslo 162. Na tabuli jsou číslovky jiné.

Nacházíme se v prvním čtení návrhu zákona, kterým se mění zákon číslo 97/2019 Sb., zákon o darování, odběrech a transplantacích tkání a orgánů a o změně některých zákonů, takzvaný transplantační zákon. Návrh zákona vychází z toho, že dárcovství tkání i dárcovství buněk včetně krvetvorných buněk získaných z kostní dřeně je velmi podstatné pro poskytování zdravotních služeb s cílem záchrany lidského života a zdraví. Části lidského těla získané od žijících dárců jsou pro naději na úspěšnou léčbu u řady onemocnění doslova nenahraditelné jinými prostředky. Je tedy na místě podpořit ochotu darovat tkáně a buňky shodně, jako je tomu nyní v případě dárců orgánů. Proto se navrhuje, aby dárcovství tkání a buněk probíhalo za stejných podmínek jako dárcovství orgánů, tedy aby dárci tkání a buněk, stejně jako již dnes dárci orgánů obdrželi náhradu účelně a prokazatelně vynaložených výdajů a rozdíl mezi případným ušlým výdělkem a obdrženou náhradou mzdy, platu nebo odměny a obdrženým nemocenským z nemocenského pojištění, který by vznikl dočasnou pracovní neschopností vzniklou v souvislosti s odběrem tkání nebo buněk nebo poskytováním zdravotních služeb, které si takový odběr tkání nebo buněk vyžádal.

Dovolte mi k tomu říct, že je dobře, že k tomu dochází, a jak předkladatelka tady říkala, jde o to, aby se udržel co nejširší registr dárců, aby byla ochota také tkáně a buňky darovat, protože to mnohým z nás může zachránit život.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu. Táži se pana ministra Vlastimila Válka, zda má zájem vystoupit s přednostním právem? S přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Stručně a jenom rychle, protože jsem to připodepsal. Já jsem rád, že je to teď v prvním čtení, a za Ministerstvo zdravotnictví, teď oficiálně za rezort plná podpora tohoto zákona, tedy toho návrhu paní poslankyně Adámkové. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda se někdo hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, končím tedy obecnou rozpravu. Táži se, zda je zájem o závěrečná slova. Paní navrhovatelka? Nemá zájem. Pan zpravodaj? Také nemá zájem. Nemáme zde žádné návrhy, o kterých bychom museli hlasovat a nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

 

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro zdravotnictví jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Já přivolám kolegy z předsálí a zopakuji, že budeme hlasovat o přikázání k projednání výboru pro zdravotnictví jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 107, přihlášeno 136 poslanců a poslankyň, pro 101, proti žádný. Návrh byl přijat a konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro zdravotnictví jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Ano, paní poslankyně Romana Bělohlávková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Vzhledem k tomu, že zde je velká část i otázek legislativních, tak navrhuji přikázání ústavně-právnímu výboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Má ještě někdo jiný návrh? Není tomu tak. Nyní budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Romany Bělohlávkové, abychom tento návrh přikázali ústavně-právnímu výboru jako výboru dalšímu. Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, přihlášeno 136 poslanců a poslankyň, pro 8, proti 2. Návrh byl zamítnut.

 

Vypořádali jsme se tedy s přikázáním výborům a já končím projednávání tohoto tisku. Děkuji paní navrhovatelce, děkuji panu zpravodaji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP