Korektura


(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji a pan ministr je připraven se svou odpovědí. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážená paní poslankyně, kolegyně, kolegové, dobrý večer. Já musím říct, že ta otázka zlepšení vůbec celé situace kolem vyřizování dávek osobám se zdravotním postižením, tak je dlouhé roky opravdu v tristní situaci. Lidé dneska čekají na příspěvek na péči velmi často 120, 130, 140 dnů. Potkávám se situacemi, kdy mně píší pozůstalí, že na jejich maminku a tatínka vůbec vlastně nepodařilo stihnout vyřídit příspěvek na péči, a ta situace prostě dlouhodobě takto nemůže fungovat. Proto jsme se rozhodli přistoupit k zásadním změnám. My jsme vlastně s těmi změnami začali už od léta letošního roku, kdy jsme změnili strukturu České správy sociálního zabezpečení, upravili regionální působnosti neboli místní příslušnosti, udělali jsme změny v tom, abychom tady měli i ten institut pro posuzování zdravotního stavu jako specifickou součást České správy sociálního zabezpečení, a to s vědomím toho, že chceme provést tyto změny, kdy příspěvek na péči, který dneska vyřizují dvě organizace, Úřad práce a Česká správa, tak od příštího roku převedeme pod Českou správu.

To je návrh zákona, který schválila tento týden vláda, putuje do Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že během podzimu tuto změnu projednáme. Slibujeme si od toho výrazné zkrácení lhůt, slibujeme si od toho zjednodušení celého administrativního procesu tak, abychom příspěvky na péči naprosto běžně rozhodovali do 60 dnů a u pacientů, klientů s nevratnou diagnózou, je vůbec netahali po nějakých složitých procesech rozhodování a posuzování. A tady na základě specialisty, ošetřujícího lékaře, třeba onkologa, aby mohl být hnedka přiznán příspěvek na péči ve třetím stupni na dobu 12 měsíců.

Pokud jde o tu otázku organizační změny, tak ta samozřejmě souvisí nejenom s otázkou personálního zabezpečení. Souvisí také i s přípravou digitalizace na tuto změnu. My počítáme, že tato agenda se bude dělat od 1. 9. 2025 v klientské zóně Jenda.

Významnou část těch dokumentů přesuneme právě i do toho digitálního prostředí a počítáme s tím, že část těch personálních kapacit lidí na Úřadu práce bude přesunuta na Českou správu sociálního zabezpečení a část těch lidí bude využita pro jiné činnosti Úřadu práce, především zase v souvislosti s tou velkou změnou revize dávek, kde si snažíme vytvořit také prostor, abychom personálně byli schopni od toho 1. 7. příštího roku mít daleko větší kapacitu na tu individuální práci s těmi klienty, především těmi, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, potřebují nastavení toho podpůrného plánu a konzultace a realizace té změny k tomu, aby ti lidé dokázali si tu práci díky rekvalifikacím nebo třeba institutu veřejné služby postupně získat a vrátit se do práce. To znamená, počítáme s tím, že z části lidí ten přesun na Českou správu, z části lidí, že zůstanou na Úřadu práce, a samozřejmě já obecně za oba dva, za oba dva tyto úřady také počítám s tím, že ještě v průběhu těch příštích měsíců dojdeme postupně k nějakému ještě i snížení počtu osob, protože jednak tam máme neobsazená místa a vlastně se snažíme díky využití přirozené fluktuace na to takto reagovat, už nedělat propouštění, které se tady bohužel někdy děje, přes ty takzvané bazénky, což samozřejmě státní rozpočet také něco stojí, ale proto využíváme vlastně to, že teď už od poloviny tohoto roku máme velmi přísně nastavený systém vypisování nových výběrových řízení tak, aby měl ten prostor udělat systemizaci tak, aniž by musel propouštět skutečně konkrétní osoby z toho Úřadu práce. To znamená, snažíme se to nějakým, řekněme, lidským a sociálním přirozeným balancem.

Tak tolik asi k vaší otázce.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji. Má paní poslankyně doplňující dotaz? Má. Prosím. Máte minutu.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Tak Já děkuju za odpověď. Mně ani tak nešlo ten pohled těch klientů, protože samozřejmě pokud by se ta situace zlepšila, co se týká doby vyřízení příspěvků, tak to samozřejmě budeme kvitovat i my jako opozice, to je jasné, protože na to hodně upozorňujeme, ale mně šlo opravdu o to, jakým způsobem se to dozví ti pracovníci, protože vím, že už samozřejmě tím, že to proběhlo tento týden na vládě, tak se to na těch úřadech práce řeší. Už jsem měla několik jakoby telefonů, ty lidi jsou z toho nervózní. Já jsem už jednou takovou situaci zažila, když jsem byla jako náměstkyně na MPSV, kdy jsme jenom mapovali, nebylo to ještě v té fázi prostě, že už by byl nějaký návrh zákona, a přesto to samozřejmě vyvolává v těch lidech jako velkou nejistotu. Proto jsem tady říkala, ty lidi opravdu nedělají lehkou práci, dělají ji skvěle, tak jsem chtěla hlavně vědět, v jakém třeba časovém sledu a jak hodně se bude s těmi lidmi prostě mluvit, protože oni teď ty informace nemají a samozřejmě je to hodně znervózňuje. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuju a bude pravděpodobně poslední odpověď v těchto interpelacích pana Mariana Jurečky. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já musím říct, že my teď máme do konce září velkou poradu, na které budu osobně s vedením Úřadu práce včetně zastoupení i právě lidí z jednotlivých krajů, kde bychom měli vlastně finálně probrat i tuto záležitost. My jsme do určité míry taky čekali na projednání vládou, protože jsme také ještě dělali některé úpravy v rámci Legislativní rady vlády, vypořádávání poslední připomínek. To znamená, teď já už beru, že ta základní kostra v tom zákoně už má tu, řekněme, předfinální podobu. Neočekávám nějaké dramatické výrazné změny tady na půdě Poslanecké sněmovny pokud jde přímo o tu organizaci toho přesunu. Takže já počítám s tím, že se začátkem října už bychom měli být schopni komunikovat do obou těch organizací, jak to bude realizováno, jednak pokud jde o ty konkrétní lidi, a souhlasím, že dělají důležitou práci, já mám velký respekt před tím, jak se opravdu zvýšila výrazně kvalita, rychlost agendy na úřadech práce i na České správě. Dneska důchody vyřizujeme ve lhůtách tak krátkých jako nikdy. Dneska i vidíme, příspěvek na bydlení i v Praze nám za poslední týdny spadl už někde na průměrnou dobu 21 dnů, takže opravdu jako je vidět velký kvalitativní posun.

Takže počítám s tím, že s těmi lidmi to bude probráno v průběhu začátku října tak, abychom potom ještě dořešili i ty věci typu technického zabezpečení, kanceláře, prostory, to samozřejmě taky bude obnášet taky nějaký čas, jak tohle dokážeme všechno vyřešit.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já děkuji, pane ministře, tak to byla interpelace paní poslankyně Jany Hanzlíkové, pan Krejza pravděpodobně chce stáhnout svou interpelaci, to znamená, že ji nebude načítat, a tím pádem jsme vyčerpali v tuto chvíli i časově, poněvadž je 17.57 hodin, všechny interpelace.

Já, vážené kolegyně a vážení kolegové, přerušuji tuto 112. schůzi Poslanecké sněmovny do zítra, to jest do pátku 13. září 2024 do 9 hodin.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám příjemný zbytek dnešního dne.

(Jednání skončilo v 17.57 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP