Korektura


(23.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Poprosím, ano, já tomu rozumím, já vás poprosím, vážené poslankyně, vážení poslanci, o klid, pokud chcete diskutovat, tak přeneste své diskuse do předsálí nebo do akt nebo na terasu, ale poprosím, aby tady mohl mít kolega Patrik Nacher klid pro své vystoupení. Takže vás ještě jednou žádám velmi důrazně o klid, jinak budu jmenovat jak v pravé, tak v levé části tohoto sálu. Pane Nachere, můžete pokračovat. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já vám děkuju, pane místopředsedo Juchelko. Já bych měl v této chvíli na ministra jednu zásadní otázku a potom druhou na koaliční partnery, protože ti tady ještě nehovořili. Na pana ministra: Proč neposlechl tu zpětnou vazbu jak od opozice, tak od starostů, tak od odborné veřejnosti? A proč šel do toho rizika, kde vlastně vynechal tu fázi nějakého odzkoušení, nějakého pilotního projektu a šel rovnou do ostrého provozu? To je jeden dotaz. A na koaliční partnery: Jaká je politická odpovědnost?

Protože vy jste říkali celý srpen, že dáváte panu ministrovi do konce srpna, teď máme 10. září a od té doby já jsem teda neslyšel žádné stanovisko. Mám tomu rozumět, že tedy ten systém od 1. září funguje už jako v pořádku? Je to tak? To by bylo dobré, abyste tady řekli, tak aspoň k tomu mějte odvahu. Od 1. září to funguje perfektně a nic nehrozí. Anebo platí to, že jste říkali a dali jste nůž na krk panu ministrovi, že buď to bude fungovat do 31. 8., anebo by měl odejít z vlády. Tohle tady zaznělo dokonce i se mnou v pořadu jste to opakovali x-krát. Teď je 10. září a vy jste to tady dneska celý den promlčeli, to bych měl jako zásadní dotaz.

Poslední poznámku, než tady přečtu ten stručný text, který nám přišel - no, mně se hrozně líbí ty výmluvy, ať už o tom mluvil pan ministr Jakub Michálek, to tady hezky popisoval, že ono to vlastně jakoby sice jako nefunguje, ale v zásadě vlastně ten systém jako funguje. Mně to připomnělo tu scénu z Marečku, podejte mi pero, když se tam Sovák ptá toho Famfuly, jak to chodí. Jak to chodí? A on říká: No, chodí to výborně, ale neseje to. Což je u secího zařízení docela zásadní! Takže ano, ten systém chodí možná, ale nefunguje. Nepomáhá to, není tam ta přidaná hodnota, není tam ta přidaná hodnota.

A teď vám přečtu, protože vy bohužel, já jsem si všiml, že vy zpochybňujete kritiku podle toho, z jaké strany přichází. To jsem si všiml poslední měsíc. Takže nešlo nevidět, že v momentě, kdy to kritizoval starosta za ANO nebo úředník z radnice, kde ANO bylo v koalici, tak jste to buď vy, nebo vaši příznivci zpochybňovali.

To je za mě, kolegové, nebezpečný precedens. Protože buď teda budeme... pane místopředsedo, oni mě ruší támhle stále.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Ano, já tomu rozumím, tak já poprosím na pravé straně po vaší levici poprosím například pana předsedu klubu KDU-ČSL, jestli by byl tak hodný a své diskuze dal do předsálí se svými kolegy, stejně jako ostatní. Moc vás žádám o to, aby kolega Patrik Nacher měl klid pro své vystoupení. Děkuji moc. Pokračujte, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak děkuji. Takže ještě jednou, vadí mi zpochybňování kritiky toho systému podle toho, z jaké politické strany je ten dotyčný starosta, nebo na jaké radnici pracuje ten úředník. A vy tím startujete nebezpečný precedens, který se vám může vrátit jako bumerang do budoucna. Tak buď té komunální politice věříme, těm starostům, nebo ne. Ale není možné, to já jsem na těch sítích zaznamenával dost často od politiků Pirátů zejména. Vy to kritizujete, protože tam máte starostu. Nebo ten úředník je z radnice, kde je v koalici ANO. Ale oni to kritizujou všichni napříč. A rozumím tomu, a tady to vlastně vidíte v praxi, že to kritizujou i koaliční politici, ale tady na mikrofon pak nakonec nejde nikdo.

Takže prosím pěkně, tohle si odpusťme. A já vám tady přečtu ten dopis, část toho dopisu, který nám dneska přišel od Platformy pro zdravý stavební zákon. Takže to není od opozice, to je na vrub toho, že vy, když něco řekne opozice, tak vy ausgerechnet jste proti tomu.

"Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolujeme si vás oslovit jménem Platformy pro zdravý stavební zákon v souvislosti s nadcházejícím projednáváním současného stavu digitalizace stavebního řízení a územního plánování. Digitalizace měla zjednodušit a zrychlit plánovací a povolovací proces, avšak místo toho způsobila právní nejistotu a organizační chaos. Tento stav zásadně ohrožuje úředníky, tak i veřejné i soukromé stavebníky, investory, projektanty a další skupiny, které se systémem musí pracovat, a může negativně dopadnout na českou ekonomiku." Já vynechám zbytek toho dopisu, abych nezdržoval. Protože vy jste jak malé děti, vy fakt neumíte být v klidu chvilku.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Tak já vás ještě jednou poprosím o klid, rozumím tady této narážce na předsednictvo Poslanecké sněmovny a poprosím hlavně v pravé části ode mě jednacího sálu, aby prosím byl ještě chvilku klid, aby mohl kolega Nacher dokončit svou řeč. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: A dostávám se k poslednímu odstavci. Takhle jsem vstřícný k vám, že to zkrátím. "Apelujeme na vás proto, abyste vzali v potaz závažnost této situace a podpořili kroky, které povedou ke stabilizaci procesu a odstranění rizik právní nejistoty. Investoři, úředníci a další zainteresované strany nemohou být rukojmími nepřipraveného systému. "To neříkáme my, prosím pěkně, to už tady říkají jiní. "Je nezbytné hledat řešení, která umožní řádné fungování stavebního řízení i přípravy územních plánů v souladu s novým stavebním zákonem."

A tím se dostávám k tomu usnesení, které tady přečetl Robert Králíček. Já doufám, my jsme se dohodli, že se to bude hlasovat po bodech. Tak jsem zvědav, jak se k tomu postavíte.

Ale výsledkem tohohle toho jednání má být něco pozitivního, má být nějaký signál do společnosti, vy rádi dáváte signály, tak dneska jeden tady odsud vyšlete, že opravdu tohle to vnímáte jako vážně a že s tím něco budete chtít udělat. My kdybysme se řídili heslem Čím hůře, tím lépe, tak bychom vám tady nenabízeli pomocnou ruku už od ledna, nenabízeli bysme vám pomocnou ruku i v tomto usnesení, kde my ji nabízíme.

Já to usnesení tady číst znovu nebudu, protože to přečetl zpravodaj Robert Králíček, ale docela by mě zajímalo, jak vy se k tomu postavíte.

Takže tolik nějaký sukus toho, co jsem tady chtěl říct. A ještě bych opravdu poprosil, jestli aspoň jeden koaliční ministr, který nebude z Pirátské strany, nebo poslanec, by se vyjádřil opravdu k tomu, jakým způsobem tedy ta podmínka, že pan ministr to má zprovoznit do 31. srpna, jestli byla naplněna, nebo ne. To je úplně jednoduchá otázka.

To můžete přece tady vystoupit na mikrofon ano - ne, to je fakt jako velmi easy, jak vy říkáte. Děkuju za pozornost. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Já taktéž děkuji. Další, kdo se hlásí do všeobecné rozpravy, tak je pan kolega Martin Kolovratník. Ale toho nikde v sále nevidím, tudíž tím pádem už nikoho ve všeobecné rozpravě nemáme. Pokud se nehlásí nikdo ze sálu, tak já končím všeobecnou rozpravu, Případně poprosím o závěrečná slova. Ne, nejsou, děkuji. A budeme případně hlasovat o přednesených návrzích. Nicméně nyní v tuto chvíli přistoupíme k rozpravě podrobné, do níž se přihlásil v tuto chvíli pan kolega Robert Králíček. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP