Korektura


(22.00 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Druhá věc. Vy jste říkal o vyzdvihování nahlížení do spisu. No, to je ignorování zase správního řádu. Nahlížení do spisu je, prosím vás, běžná věc, jestliže mám papírový spis, mohu, nahlížíte-li, předložit kompletní spis, jsem u toho, případně anonymizovat některé údaje. Pokud mám spis čistě v elektronické podobě, tak mu ho musím předložit v elektronické podobě, nebo můžu mít hybridní spis. Dřívější programy, většinou se používala Vita, byl nějaký systém, ale většinou byl ten spis buď hybridní, anebo vlastně písemný, takže bylo možno to dát nahlídnout. Nyní máme pouze elektronický. A já musím účastníkům řízení umožnit nahlédnutí do spisu. Ale nebudu jim přece umožňovat nahlídnout do mnou rozpracovaných věcí, které ještě nemám dokončené, protože jak jsem byla poučena kolegy ze stavebního úřadu, automaticky já ho pustím k celému systému, sedím vedle něj, případně mu pustím obrazovku, a oni říkají chci se podívat ještě na toto. No, ale to bude třeba rozpracovaná věc. A řekne, proč mi to nechcete ukázat? Vy něco kryjete? No, prostě, promiňte mi. (Předsedající: Čas, prosím.) Nahlížení do spisu je běžná věc, a s tím jste měli počítat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je s faktickou přihlášen pan ministr, přičemž konstatuji, že mám pak kdyžtak i s přednostním právem, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já se asi v tuhletu chvíli nevejdu. Já bych chtěl zareagovat na pana poslance Juchelku, prostřednictvím paní předsedající. Tak statistiky tady vytáhl pan Havlíček, ať už čísla z Dataranu ohledně údajných škod, či statistiky OECD, které zde byly zmíněny implicitně. Já jsem na ně reagoval.

Jinak k povaze této schůze. Ten bod se jmenuje Informace o stavu digitalizace stavebního řízení. Tak buďto se můžeme bavit o tom, co je v plánu, co tam má být, co vnímáme jako chybu, jaké jsou tam smluvní závazky, co jsme mohli dodat. Já všechno rád transparentně zodpovím. Nevím, jestli je to způsob o tom, navrhneme nějaké legislativní řešení tady společně v těchto večerních hodinách. Jinak doručení, které zde bylo zmíněno. Propisuje se již automaticky, v záložce vypraveni vidíte okamžitě, zda byla písemnost vypravena, a následně v případě, že to je datová schránka, tak v podstatě v okamžiku minut i doručení. My jsme dnes ověřovali tu situaci, která byla zmíněná. Některé stavební úřady a pomáháme jí s tím, mají špatně nastavený popis a poté, co je zasláno na Českou poštu v rámci toho hybridního režimu, tak ta to vyhodnotí jako chybu a nelze písemnost doručit. My jsme stavebním úřadům operativně zaslali postup, jak lze tuto chybu odstranit. Je to případ využití hybridní pošty, kdy v některých případech, pokud není akceptován ten podpis, tak se to vyhodnocuje jako nemožnost doručit. Na další věci budu reagovat možná v další faktické.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: No, tak to jsme si asi nerozuměli. Protože jestli se chceme zdržovat tím, že si tady budeme říkat, co funguje a co nefunguje, tak já tu mám z dnešního dne tři A4 toho, co nefunguje, ze stavebních úřadů, potom jednu A4 geoportálu. O tom, jak probíhalo dnešní školení na geoportál, který mělo být před 1. 7., a bylo až dnes, se mluvilo na tiskové konferenci. Bylo to totální fiasko, nenačítalo se tam vůbec nic a úředníci byli opět zklamáni.

A já jsem čekal za mě, že se nebudeme, nemusíme se nutně vracet do minulosti, ale vy jste s tím začal. Vy jste začal urážet Kláru Dostálovou, vy jste začal lhát o panu Šteflovi, vy jste začal lhát o tom, kdy a jak vznikal stavební zákon. Takže se nimráme a babráme v minulosti. Ale já jsem od vás, pane ministře, neslyšel ani na výboru, ani dneska konkrétní kroky do budoucna, ale konkrétní a konkrétní data, kdy proběhne jaká aktualizace, aktualizace čeho? Kdy konkrétně budou doprogramovány jednotlivé funkcionality, jak budou školeni úředníci a nějaký akční plán. A pokud se bavíme o legislativě, no, jak chcete rychle vycouvat z tohohle problému?

Jediným řešením, jak rychle uvolnit ruce úředníkům, je opravdu přijmout legislativní návrh, který umožní úředníkům, aby pracovali ve starém systému, ale podle nového zákona, anebo aby se pracovalo vedle, aby nebylo nutností používat to vaše zpackané ISSŘ, ale prostě to mohli dělat podle nového zákona, ale jinou formou. Jinak to rychle prostě neuděláte, protože ti úředníci, kteří jsou denně zavaleny telefonáty, kteří jsou frustrovaní, tak nevydrží o další tři čtvrtě roku vašich experimentů, kdy si firmu Inkul (?) budete strkat, kde potřebujete, a najímat si firmu Servodata a další. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. V mezičase dorazily dvě omluvy. Omlouvá se pan poslanec Šimon Heller, a sice od 14.30 hodin z pracovních důvodů, a paní poslankyně Vladimíra Lesenská z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů. A já teďka mám zde přihlášeného s přednostním právem pana ministra, ale ještě se objevila nyní faktická pana poslance Lubomíra Wenzla. Takže nejprve faktická a potom, neobjeví-li se další, pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já ještě bych si dovolil vystoupit a chtěl bych říct jednu věc. Vlastně z té dnešní doposud proběhlé debaty mně vyplývá jedno jediné. Tak jak vlastně celý tento systém od 1. 7, před 1. 7. bylo prezentováno ze strany pana ministra, ze strany MMR a dalších, na druhou stranu po 1. 7., jak je to dále prezentováno, vychvalováno a tak dále, že jsou to nějaké dílčí chybky, na kterých se pracuje, bude odstraněno a tak dále. Na straně druhé jsou zde postřehy a zkušenosti těch, kteří s tím systémem fakticky pracují. To jsou ti úředníci stavebních úřadů, žadatelé, odborná veřejnost.

Dovolím si použít takový příměr, kdy celá tato věc mi připomíná závěrečnou scénu z jednoho českého filmu, a to je Bílá paní. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Dobrá, děkuji. Ještě je přihlášen pan poslanec Robert Králíček s faktickou, jenom stále trvá přihlášení i s přednostním právem jakožto zpravodaje. Tak prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych měl ještě jednu otázku na pana ministra, než vystoupí. Víte, vy nás tady žádáte a žádáte občany a úředníky, že potřebujete nějaké přechodné doby a nějaký čas na tu implementaci. A já se ptám: Dáte občanům přechodnou dobu na placení daní? Dáte občanům přechodnou dobu na placení? Pokud vy, když zavedete nějaké daňové reformy, zvýšíte daně, občan musí platit hned. A vy chcete a ukazujete občanům, že stát může doručit i nepovedenou věc a nic se mu nestane. Ale jestliže občan zaplatí DPH nebo daň z příjmu pozdě, hned ho penalizujete. Dáte jim přechodné období taky? (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní vystoupení s přednostním právem, pan ministr, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já děkuji za slovo. Mně přijde takový... Já tady mám dokument, který popisuje aktuální stav digitalizace stavebního řízení k dnešnímu datu. Na stoly(?) vám potom dám. Na straně 12 a13 jsou věci, které se aktualizovaly jak na portálu stavebníka, tak v Informačním systému pro úředníky. Zároveň je zde harmonogram na následující měsíce září, říjen, k dodání dalších funkcionalitik, opět do obou těch dvou systémů.

Ten problém s tím očekáváním dodávky toho ISSŘ vznikal a já se k tomu stále nechci vracet. My jsme byli limitováni tím, že jsme nemohli plnit vysoutěženou zakázku v plné míře. Takže předpoklad, že ten AIS, který dodáme, bude ještě lepší než ten stávající, byť lokální agendový Informační systém to nám prostě současné smluvní vztahy v danou chvíli neumožnily. My jsme měli selekci z té projektové dokumentace, mimo jiné byla poslána na výbor a nějakým způsobem se tam nepodařila otevřít. Dodáme na flashce, zítra tam bude k distribuci pro členy výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Tak věřím, že pak dojde k patřičné distribuci.

Nahlížení do spisu je skutečně v tuto chvíli problém. Ale lze ji umožnit bohužel tak, jak ho popsala paní poslankyně Ožanová. Je to takový ten systém, kdy vám ten bankéř ukáže takhle jako a podívejte se, jestli to takhle je v pořádku, což v případě stavebního řízení, kdy se ten člověk chce probírat těmi jednotlivými spisy, by samozřejmě znamenalo zablokování té pracovní stanice. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP