Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.50 hodin)
(pokračuje Jan Lacina)

Tím se trošičku dostávám k pozici komerčních médií. Já si stále myslím, že jejich prostor na tom mediálním trhu, na tom audiovizuálním trhu je dostatečně silný, že při obratech okolo 7 milionů korun mají zisk před zdaněním třeba 2,1 miliardy, že to je relativně velmi dobře vyvážený a nastavený duální vysílací systém. Ale nedá se říci, že by komerční média byla schopna nahradit média veřejné služby. Vidíme to na Slovensku. Tam tu roli dočasně převzala Markíza, protože Slovenská televize byla slabá. No, ale teď vidíme, že český majitel čili PPF, který má na Slovensku další byznysové zájmy, tak vyslal svého člověka do zpravodajství televize Markíza, aby takzvaně umravnil to zpravodajství a tu publicistiku a vidíme, že tam je nějaká výstražná stávka těch zaměstnanců a že zkrátka byznysové zájmy v případě komerčních televizí hrajou velkou roli, a tím pádem, že nemůžou nahradit tu roli médií veřejné služby, tak jak ji známe.

To je možná takových pár úvodních slov k tomu, proč my, kteří jsme se zúčastnili těch vyjednávání o podobě tohoto zákona prakticky od samého začátku tohoto volebního období, celý ten text podporujeme, budeme ho podporovat. Doufám, že pan ministr Baxa bude schopen vysvětlit i ty další věci, které do něj přibyly, a to nechám úplně na něm. Snad jenom ještě k těm firmám, protože jsem tady slyšel tu výtku, že jsou zatíženy ty firmy. No, ono tím, že je to až od 25 zaměstnanců, tak se to vlastně 90 procent českých firem vůbec netýká. To znamená, že naopak z té platby jsou vyndané malé rodinné hotely, jsou z toho vyndané restaurace, kavárny, které nejsou obrovské, ale mají do 25 zaměstnanců. Těm naopak té agendy ubude a od těch plateb budou osvobozeni a skutečně jaksi tíži toho poplatku budou nést ty velké firmy přes 25 zaměstnanců a více a přes 500 zaměstnanců, samozřejmě to jsou ty největší firmy, které v téhle zemi existují. Čili ani tam nevidím, že by byl nějaký velký problém. Ale to nechám kolegům, kteří prostě s touto konstrukcí přišli, aby si ji také obhájili.

Čili abych to shrnul za nás, za starosty, tento text, který máme schválit, podporujeme v té podobě tak, jak je připravená, a já se teď případně budu zapojovat do té další debaty podle toho, jak tady na plénu bude probíhat. A samozřejmě vám velmi děkuji za pozornost a předávám prostor dalším řečníkům. Díky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Váš projev vyvolal faktickou poznámku, a to od paní poslankyně Renaty Oulehlové.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla reagovat na mého předřečníka, jestli tedy budete měnit i třeba zákon o pozemních komunikacích, jestli budete třeba dopravcům, firmám vlastně nařizovat v AETRu povinné přestávky těm kamioňákům, aby se povinně dívali na Českou televizi. Bude tohle takhle řešeno nebo jak to chcete dělat? Jsou opravdu firmy, je zaměstnání, kde se nemůžou ty lidi prostě na tu televizi koukat, a já nevidím důvod, proč by firmy měly platit za Českou televizi. Opravdu, tohle mi asi nedokážete nikdy vysvětlit. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím s faktickou pana poslance Ferance, poté s faktickou je přihlášen pan poslanec Lacina. Máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já reaguji na to, co říkal pan poslanec Lacina, když říkal, že komerční média, televize nemůžou nahradit veřejnoprávní. No, co si počnou ti chudáci Američané, když tam nemají žádná veřejnoprávní média? To je mi jich fakt líto.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Lacina.

 

Poslanec Jan Lacina: Tak já si dovolím napřed reagovat na pana poslance Ferance. Já mám takovou zvláštní relační výhodu, že jsem pracoval v investigativních redakcích všech tří největších televizí, to znamená Na vlastní oči, televize Nova, potom Fakta, televize Prima a potom v tom čase, co se dneska jmenuje Reportéři ČT, tenkrát se to jmenovalo jinak, ale ten formát byl stejný. Ono je to zajímavé. Vy jedete jako reportér točit nějakou reportáž a ten dramaturg vám volá v patnácté minutě, ať to otočíte, protože prostě to téma, které jedete jako investigativec točit, se týká komerčního zájmu velkého inzerenta té televize, anebo dokonce spolumajitele té televize. Zkrátka v komerčních televizích nejde ani tak o to, co vysílají, často také, ale především o to, co nevysílají. Ne všechna témata komerční televize budou vysílat, protože je kombinují s byznysovými zájmy. Proto jsem dával ten příklad Slovenské televize Markíza, jejíž majitelé si to nechtějí rozlít takzvaně se současnou vládou pana premiéra Fica. No, a proto vyslali českého manažera do slovenské redakce, aby tak nějak trošku krotil své redaktory v té investigativě a v tom, jak zpravodajují o tom, co se děje na Slovensku.

A pak bych ještě rád reagoval na předešlou mluvčí. Máte samozřejmě pravdu, že v tom reálném životě se ukáže, že řada těch firem funguje jaksi v oborech, kde ta pravděpodobnost, že by někdo sledoval Českou televizi nebo poslouchal Český rozhlas, i když zrovna ten Český rozhlas, si myslím, že v kamionu se poslouchat dá docela hravě, to tak skutečně je. Ale proto jsem mluvil o té společenské odpovědnosti. Ty firmy, které mají velké obraty, tak zároveň by měly mít zájem na tom, aby parlamentní demokracie v této zemi fungovala tak, jak funguje a podporovat alespoň tímhletím malým dílem média veřejné služby, která jsou její významnou součástí a jejími významnými stabilizačními faktory. Tak to je moje odpověď.

A potom ještě, když bych to chtěl trošku odlehčit na závěr; třeba si ten kamioňák zastaví, aby se podíval na mobilu, jak dopadlo finále mistrovství světa v hokeji, a to zrovna vysílá Česká televize.

Tak to ještě takový jeden postřeh a děkuju moc za ten prostor.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Ratiborského; stále máme faktické.

 

Poslanec Michal Ratiborský: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych si dovolil reagovat na svého předřečníka, který říká, že vlastně Ústavní soud rozhodl o tom, že se má platit poplatek i za možnost přijímání v počítači nebo v mobilu. A nebylo by v tom případě správné omezit technologicky možnost přijímat v počítači nebo v mobilu toho, kdo nemá placený poplatek, než to nařídit všem?

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou pan poslanec Sadovský.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, pane předsedající. Já bych se chtěl zeptat, proč nemůžeme mít uděláno, že budeme mít programy jedničku, dvojku, ČT24, Déčko, které budou, ano, opravdu za tenhle poplatek, který teď existuje, a může to být veřejnoprávní televize. Proč musíme mít tolik kanálů a ostatní nemůžou být streamovací, jako to dneska máte někde jinde vy? Já dneska, když si vezmu, tak já musím platit poplatek České televizi, samozřejmě platím si ještě k tomu O2 TV, tam si ho platím vlastně znovu, protože bez toho nemůžu sledovat. A přijde vám tohleto úplně normální? Vaše hlásná trouba je vlastně placená, je to dvakrát zdaněné. Netvařte se, nekruťte tady hlavou, pojďte mně to vysvětlit.

Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a pan poslanec Lacina bude reagovat.

 

Poslanec Jan Lacina: Já zkusím ještě na tohleto zareagovat z trošku větší vzdálenosti a odstupu. Tak jak byl konstruován ten zákon o České televizi a Českém rozhlasu na začátku devadesátých let, kde je podle mě velmi dobře a jednoduše definována ta veřejná služba jako povinnost informovat, vzdělávat a bavit, tak tam zároveň vznikl ten takzvaný duální vysílací systém. A ono se to zaměňuje, ten pojem koncesionářské poplatky se často používá, není platný, ten zákon ho nezná. Jsou to poplatky za rozhlasové a televizní vysílání a platíte je v České republice za veškeré rozhlasové a televizní vysílání. Ale zákonodárce se je rozhodl nasměrovat do České televize a Českého rozhlasu jako do médií veřejné služby, ale zároveň umožnil vznik duálního vysílacího systému, čili umožnil vznik komerčním televizím a těm zase umožnil tu možnost financovat to vysílání z reklamy, z inzerce. Čili to je ten takzvaný duální vysílací systém. Ale vy platíte poplatky za rozhlasové a televizní vysílání, které jsou nasměrovány do Českého rozhlasu a České televize, ale zároveň ten zákon umožňuje, aby tady bylo vysílání komerční, a to je placeno z reklam, čili to si platíte v těch jogurtech a tatrankách, které tady dneska zmiňoval na začátku pan předseda hnutí ANO Babiš.

To je možná, doufám, alespoň částečně srozumitelné vysvětlení. Díky.***




Přihlásit/registrovat se do ISP