Neautorizováno !


(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V této souvislosti bych jim rád připomněl jednu starou pravdu, kterou říkal dnes jeden šéfredaktor velkého média svým zaměstnancům, aby jim jejich práce nestoupla příliš do hlavy. Cituju: "Nemysli si, že politici nebo lidi mají rádi tebe. Oni jen potřebují médium, pro které pracuješ." Konec citátu. Myslím si, že řada mediálních pseudocelebrit, které kdysi byly slavné a teď o nich nikdo pořádně neví, by mohla vyprávět. Ale to jsem se dostal dost daleko.

Takže abych se vrátil k názorové záležitosti českých novinářů. Čest výjimkám samozřejmě. Spousta z nich nabyla dojmu, že lidi nemají, v uvozovkách, pouze informovat, ale rovnou je mají vychovávat. Že nemají informace sbírat a předávat dál, ale rovnou je filtrovat, protože se domnívají, že mají patent na rozum. Dneska se ještě k tomu dostanu, to je neuvěřitelné, ta ilegální migrace, co vyšle za pamflety. Nechtějí lidem předkládat informace, aby si pak občané sami svobodně udělali názor. Chtějí pro ně vytvořit realitu, kterou lidé mají pak přijmout a nediskutovat oni. A je jedno, jestli jde o válku na Ukrajině, Fialovu vládu, aféry a skandály jejich ministrů a premiéra. Ve skutečnosti je motivací těchto novinářů strach ze svobodného rozhodnutí občanů. V praxi se to projevuje, jak jsem říkal, nekritickou podporou až obdivem Fialovy vlády a pětikoalice a podpásovými útoky na hnutí ANO a další opoziční strany, protože Babiš. No ten kvikot od 30. 6., kdy jsme založili tu frakci, a ty nesmysly, co vymýšlejí každý den. Každý den něco píšou. Neuvěřitelné. Přitom o tom pořádně nic nevědí. A manipulují. Už skoro deset let jsme v případě mém a hnutí ANO svědky nehorázných manipulací u údajně seriózních médií. Na titulních stranách, v titulcích, které navíc mění za chodu. Kolikrát změnili titulek. Mně se to nelíbilo, pětikoalice zavolala, změnili. Aby naše hnutí co nejvíc poškodili. Kladení návodných otázek, překrucování odpovědí, neustálé skákání do řeči, výběr hostů. To jsou ti odborníci.

Vážení spoluobčané, vždy si vygooglujte toho experta, toho politologa. Většina jsou z Masaryčky. To je téměř rodinná firma pana premiéra. A ti různí experti z neziskovek. Vždy se podívejte, odkud mají peníze, kdo je platí. Nejsou to žádní experti, jsou to najatí a placení - a často i z vašich peněz - experti, kteří jsou proti nám a kteří jsou tam jenom proto, aby nás poškozovali. Výběr hostů, tak o tom by mohli vyprávět tady kolegové. Otázky Václava Moravce, jak to tam je, jak tam zvali ty správné kandidáty před volbami. Ale k tomu se ještě dostanu. Výběr hostů. Oni neřeknou, že například když Rakušan je v televizi a my chceme nominovat Vildumetzovou Mračkovou, tak Rakušan odmítá. Tak mají to říct. Mají to říct.

Na sociálních sítích se řada novinářů už úplně utrhla z řetězu. Otevřeně fandí Fialově vládě, dehonestují mě, hnutí ANO a naši politiku, někteří dehumanizují naše voliče. Ano, to už jsme tam měli v tom pořadu, ti důchodci nemají vůbec volit a že ti naši voliči, to jsou nějací... Ne? Chudák Xaver, ne? Ten je na odvolání, protože se vyjádřil k té paní, která mluvila o některých lidech jako - už to ani nechci opakovat. To už není jen snaha zaujmout a mít co nejkřiklavější titulek, ale touha poškodit naše hnutí a co nejvíc nám zatopit. Ale nejde jen o ANO. Terčem útoků jsou i další nepohodlné, v uvozovkách, opoziční strany. Kritiku vůči názorovým oponentům u nich nahradila nesnášenlivost a někdy až nenávist živená nejen penězi oligarchů, ale bohužel i z koncesionářských poplatků. Takové ty větičky, že jde o osobní názory a že ty se neshodují se stanoviskem jejich redakce, jsou samozřejmě naprostá hloupost. Jejich redakce toto vyjadřování buď schvalují, nebo s ním tiše souhlasí, jinak by svým novinářům nedovolily se takto vyjadřovat.

Čímž se dostáváme k jádru problému. Mediální aktivisté v soukromých médiích jsou jedna věc. Nedělají novinařinu, ale plní nějaké zadání. Každý občan se ale může svobodně rozhodnout, zda takové médium bude číst, poslouchat, sledovat, případně mu platit, nebo ne. Ale aby stejným způsobem ke zpravodajství přistupovali také novináři veřejnoprávních médií, to je něco úplně jiného. Místo toho, aby veřejnoprávní novináři zachovávali zdrženlivost ať už ve zpravodajství, nebo na sociálních sítích, veřejně ventilují své politické preference. To je zcela nepřijatelné. Podlamuje to důvěryhodnost České televize a Českého rozhlasu a přiživuje debaty o jejich zaujatosti. A nedobrovolnými účastníky toho všeho jsou čeští občané, kteří kvůli změně zákona z pera Fialovy vlády budou muset platit za něco, co s nestrannou veřejnoprávní žurnalistikou nemá vůbec nic společného. Česká televize a Český rozhlas, co se zpravodajství týče, používají stejný dvojí metr jako soukromá média. A dokonce jsou v některých případech ještě více zaujatá než ta soukromá. Je to naprostý paradox, když podle § 2 zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi, a § 2 zákona č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, je "posláním obou veřejnoprávních médií poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů". Citace ze zákonů.

U této formulace se chci ještě zastavit, protože Fialova vláda v novele zákona chce k tomu ještě přidat ustanovení, podle kterého mají Česká televize a Český rozhlas - a dobře poslouchejte, vaši spoluobčané, to jsou ty prvky nové totality - v uvozovkách "přispívat k postupu proti dezinformacím". Chápete to? Takže Česká televize, provládní Česká televize, a provládní Český rozhlas má přispívat k postupu proti dezinformacím. No, a víte, co je dezinformace, vážení spoluobčané? Veškerá kritika nejhorší, nejprolhanější Fialovy vlády je dezinformace. Teď si tam instalovali toho člověka. Nechci ani k tomu vůbec nic říkat. A k tomu jsou články, tady je mám, koukejte, tady je: Boj proti dezinformacím z nařízení státu. Hlavní zásada fungování České televize a Českého rozhlasu se má změnit. Velká mediální novela nepřináší jen zvýšení poplatků za vysílání veřejnoprávních médií, změnit chce překvapivě taky jednu ze základních zásad zákonů o České televizi a Českém rozhlasu. Zákon médiím veřejné služby definuje několik hlavních úkolů. Hned na prvním místě však ten zásadní - poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.

No tak pokud to sledujete, tak se musíte strašně smát, ne? Když se díváte, na některé pořady České televize, rozhlas - vůbec nevím, co tam dělají. A teď je tady dodatek: Nyní má tento úkol rozšířit Ministerstvo kultury. Pan ministr - tady s námi - říká, že má přispívat k postupu proti dezinformaci. No, takže jak to tedy bude? Tak vlastně to, co se týká pětikoalice, všechny ty průšvihy, ne? Ten Bek, který má v nájmu ten byt za 57 000, nechodí do práce, neudělá pro školství nic, ty kampeličky, dozimetry, to všechno se vymlčí nebo... To je neuvěřitelné. To je neuvěřitelné. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP