Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Všechny vás zdravím. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Poznamenal jsem si u pana kolegy nový bod: Energetická chudoba českých občanů. Ještě ho poprosím, na kdy by si ho přál zařadit? To nám nesdělil. Ale když tak si to vyjasníme při hlasování. A nyní poprosím pana místopředsedu Havlíčka s přednostním právem.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážený páni poslanci, vážený pane ministře, navrhuji zařadit bod s názvem: Z boje proti dezinformacím se začíná stávat vládní bič na oponenty.

Pojďme ale pozitivně. Na čem se shodneme, vážení členové vlády a pětikoalice? Je zcela zjevné, že svět médií a sociálních sítí je dnes zahlcen nekonečnými dávkami lží a různých zkreslených informací. Ano, je to pravda. Často je šíří různí psychopaté, sociopaté, různí koupení či zaujatí novináři, trvalí nespokojenci, podporovatelé různých konspiračních teorií, političtí oponenti, provokatéři, já nevím, kdo všechno, určitě to všichni známe. A je třeba říct objektivně, že se to samozřejmě šíří jak v domácím prostředí, tak v mezinárodním. Já to rozhodně nepodceňuji.

Otázka je docela zásadní. Jak se tomu účinně - a zdůrazňuji citlivě - citlivě bránit v době, kdy je na sítích prakticky vše povoleno a všichni mají přístup na mezinárodní servery s pohodlným překladem a není to de facto pro nikoho prakticky žádná bariéra, žádný problém? My s tím máme zkušenosti. Vzpomínáte si na dobu covidovou? Ano, často na ni zapomínáme. Možná si vybavujete, že jsme denně jakožto vláda nebo ti, kteří rozhodovali, byli vystaveni neuvěřitelnému množství toho, čemu se dnes říká dezinformace, lživých informací. A pochopitelně ještě si musíme uvědomovat, že v té době to ohrožovalo lidské životy bezprostředně. Bylo to neuvěřitelné období. A my jsme se snažili vysvětlovat. Ano, uznávám, myslím tím naše opatření, někdy to bylo lepší, někdy to bylo horší, někdy se nám to vysvětlování dařilo, někdy ne, to je pravda. Ale prosím, nikdy jsme nevytvořili žádnou komisi na potírání dezinformací, žádné speciální týmy. Vysvětlovali jsme, ale nikoho jsme nelustrovali, nikomu jsme nic nezakazovali, tím spíše šířit jeho názor. Ano, dělali jsme opatření, ta byla jasná, že se třeba nemohlo nikam chodit. Ale nikoho jsme nelynčovali za jeho stanovisko, za jeho názor.

A poté přišla vláda Petra Fialy. Ano, je pravda, měli to ztížené, začala válka na Ukrajině. A stále častěji, určitě si to vybavujeme, se začal objevovat termín boj s dezinformacemi. Ono to zní vznešeně, to je pravda. Ale je to zrádné, protože je jenom kousek k tomu, aby se toho začalo zneužívat. A to právě nastalo. Já pomíjím vůbec to, jakým způsobem definovat dezinformaci, protože byl bych velmi opatrný u toho. To, co dnes považujeme za dezinformace, se může za rok nebo za dva ukázat, že tak úplně dezinformace nebyla, dokonce že to taky mohla být pravda.

Nicméně vláda to vzala po svém. První věc, co udělala? Odstřihla, určitě si to vybavujete, 22 konkrétních webů, serverů, které označila jako dezinformační. Poté vznikl pod ministrem vnitra Rakušanem prapodivný tým, který se nazýval KRIT. Tak já jsem dodnes úplně nepochopil, co vlastně měl dělat. Ale když jsem si procházel jeho náplň, tak měl tvořit strategii, dobře poslouchejme, jak čelit protirežimním nebo antirežimním náladám. Zajímavé, že to mělo být anonymizované, ale hned v úvodu činnosti KRITu se píše, že nositelé protisystémových nálad ve veřejné a státní službě budou včasně identifikováni. No, tak asi moc anonymizované to nebylo, no. Já jediné, co si z toho šíleného projektu pamatuju, je Putin v pytli.

Je zajímavé ale, že tenhleten tým, tenhleten projekt se nijak nepotkal s dalším týmem, který paralelně vznikal na Úřadu vlády přímo pod premiérem, a to byl tým vládního zmocněnce pro boj s dezinformacemi. Jmenoval se Michal Klíma. On vytvořil za několik měsíců ten ostudný akční plán pro čelení dezinformacím. To taky znělo krásně. A co v něm vlastně bylo? Připravovalo se, že se šíření dezinformací stane, dobře poslouchejme, trestným činem. Umožňovalo se to, že se začnou vypínat dále takzvané dezinformační stránky, konkrétně kdo šíří on-line obsah takový, který ohrožuje svrchovanost, územní celistvost, demokratické základy nebo vnitřní pořádek či bezpečnost České republiky. To zní dobře. Až na to, že to pokračuje tím, že se 50 miliony ročně měly podporovat neziskovky, které měly dohlížet na to, která média jsou ta uvědomělá a která ta neuvědomělá, a dalších 100 milionů se mělo odvádět logicky ze státního rozpočtu, tedy k médiím, která jsou ta uvědomělá, která pomohou v tom boji s těmi dezinformacemi. S jídlem roste chuť, protože v té době se na Úřadu vlády začali chovat jako opravdu nesestřelitelní aparátčíci, prostě všechno máme dovoleno, takže se pokusili zaměstnat jednoho fanatického pisálka dezinformačního serveru nebo média, jak to vychází všude, Forum24, a to přímo na Úřadu vlády, protože na něj neměli v té redakci peníze, tak mu na Úřadu vlády nabídli smlouvu, že pro ně bude dělat jakési poradenství. Tenkrát jsem to interpeloval přímo na premiéra Fialu.

A tady dám vsuvku, protože ta dobrá zpráva je, že se ukázalo, jak nesmírně důležitá je opozice, jak je důležité, že to sledujeme, že to kritizujeme, že jsme tvrdí vůči tomu, protože my jsme v té době dokonce zastoupili i většinu médií, která - světe, div se - o tom moc psát nechtěla, a tvrdě jsme zkritizovali zejména Klímovu - já tomu říkám - normalizační práci. Proč říkám, že je to dobrá zpráva? Protože naštěstí, a za to musím poděkovat panu premiéru Fialovi, v sobě našel sebereflexi a poté, co zjistil, co mu vzniká téměř rok pod rukama, tak pana vládního zmocněnce Klímu vyhodil. A dal si dokonce i pozor na to, že z těch spřátelených takzvaných médií mu tam ti lidé nebudou dělat poradce.

Nicméně mezitím vláda vládla. Nedařilo se, nedaří se, což koneckonců všichni víme. Vidíme, že zažívá jeden debakl za druhým. Například v hospodářské rovině za 2,5 roku jedna z nejvyšších inflací v celé Evropské unii, v součtu jako jediná země jsme nedosáhli na HDP předpandemické úrovně, ceny energií máme nejvyšší. Mimo jiné mám zde čerstvou zprávu ze včerejška, opět nejvyšší ceny energií přes kupní sílu za červen 2024 a v absolutních cenách jsme druzí nejhorší z celé Evropy, nejenom Evropské unie, je tam i Velká Británie.

Jak dopadl stavební zákon, klíčový zákon, který měl pomoci hospodářství, všichni víme. Totální průšvih, včetně té nezvládnuté digitalizace. Vláda neplní sliby, což konečně vidíme. Vzpomínáte si, jak premiér Fiala tvrdil, nezvýším daně, nezvýším daně, tečka? Tak tečka. Nevím, jestli dvojtečka, nebo pár teček. Zvýšil je všude, jak všichni víme. Vzpomínáte si, jak premiér Fiala ještě v roce 2020 tvrdil, že korespondenční volba je takový prapodivný sociální inženýring, ať si to všichni uvědomují, kteří ho chtějí dělat? Prásk! Za pár měsíců, nebo ať jsem objektivní, za tři roky už tvrdil, korespondenční volba je skvělý nástroj. Ještě na konci roku 2022, čili už v době, kdy musel vědět, kolikátá bije (?), i když u něj si jistý nejsem nikdy v ničem, tak tvrdil, že se nezvýší věk odchodu do důchodu. Všechno je jinak. Taky tvrdil, že se zasadí o to, že nemůže nastat situace, že by byl konec aut na spalovací motory. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP