Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.00 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A pokud my v tuto chvíli máme velmi vysokou zaměstnanost, tak já se jakoby divím samozřejmě - a to padlo i na tom výboru pro sociální politiku - že si třeba i odbory nedokážou vyjednat vyšší mzdy. A bylo tam řečeno - a vy jste na tom vypjatém výboru byl - že sociální dialog prostě mnohdy nefunguje právě tím, jakým způsobem se tam naráží. Pokud se to tím zákonem změní, tak my budeme jenom v rámci kolektivního vyjednávání rádi. (Hluk v sále.)

Tady možná ještě z úst pana ministra financí zaznělo, jako kdyby najednou to bylo všechno zalité sluncem a růst reálných mezd byl opravdu -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane místopředsedo, že vás přerušuji. Prosím o klid, kolegyně, kolegové. Děkuji. Pokračujte, prosím.

 

Místopředseda PSP Aleš Juchelka: Byl jakoby nastartován právě v tuto chvíli a že to pořád poroste. Já jenom znovu připomenu, že za celé vlády pana premiéra Fialy reálné mzdy klesaly, stoupají až teď poslední měsíc, dva, stoupají růstem 4,8 %, například nejvyšší propad byl v roce 2022 o 11,6 %, a ani tento růst samozřejmě - a ukazoval jsem to na tom čísle z Ministerstva financí - nebude dosahovat roku 2021 v roce 2027.

No co se týká Polska, vždyť to je naopak velikánská ostuda, že nás po tolika letech Poláci právě předběhli. Jak jsem říkal, rozdíl mezi průměrnou mzdou v Česku a Polsku v roce 2021 byl 7 900 korun ve prospěch České republiky, a v tuto chvíli toho samozřejmě už nedosahujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Jurečka, poté s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Já už velmi stručně chci jenom zareagovat. Když je tady argumentováno evropskou směrnicí, já poprosím pana kolegu Juchelku, kdyby mohl odcitovat přesně tu část směrnice, která říká, že členský stát musí stanovit úroveň minimální mzdy na 50 %. Ať to řekne úplně přesně, v které části směrnice taková věta je, že musí. Není to tam. Tak to prosím nepoužívejme v debatě tady na úrovni Parlamentu. Že je doporučení, to je jedna věc. A to doporučení neříká, jaká má být metodika stanovení. A víme, že v těchto hodnotách jsou státy, které to stanovují na základě dat staťáku, které už se staly. Proto říkám, že ten rozdíl v tom, že my to stanovíme z predikce, je pro lidi daleko příznivější. A když to dopočítám, ten rok a půl zpětně, tak vám garantuji, že budeme nad 50 %. Tak to je metodologická věc a faktická.

A druhá věc. Jenom chci říci, že (nesrozumitelné) podívali teď na data z trhu práce. A když potřebujeme - a to všichni říkáme - aby tady byl systém trhu práce flexibilnější, dynamičtější, tak v těch datech vidíme jednu zajímavou, pozoruhodnou věc. Když lidé mění - a to se bavím o datech posledních měsíců - práci a přecházejí z práce do práce, aniž by šli na úřad práce, tak jejich mzda vzroste o 12 %. Když lidé jdou změnou práce přes úřad práce, tak jejich mzda v průměru vzroste o 8 %. Tím říkám, že je jednoznačné to, že pokud se bavíme i o tom, jak pomoci lidem zvýšit jejich výdělky, zvýšit konkurenceschopnost této země, tak je velmi důležité - a já ty cesty a konkrétní kroky mám připravené, budu o nich mluvit v příštích týdnech a měsících - abychom umožnili větší flexibilitu trhu práce - a nebavím se o výpovědi bez udání důvodu, to se o tom fakt nebavím - (ale?) jsou jiné nástroje, které podpoří, podpoří to ekonomiku, konkurenceschopnost, inovace, ale především to pomůže lidem zvýšit jejich příjmy, jejich domácností, jejich konkrétní osob. Na to ta data máme jako tvrdá.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, když jsem byla ministryní financí, tak jsem několikrát chtěla otevřít problematiku zaručených mezd, ale byla jiná doba. Rostly nám mzdy, vyvíjela se, šlapala ekonomika. To znamená, tady je otázka, jestli teď je ta správná doba. A já bych se zeptala - vy stejně už teď ty dva roky, co stanovujete minimální mzdu, a tam jsou potom dány poměry krát dvě, nebudu to opakovat, říkal to pan ministr financí, a ob 10 % ty jednotlivé stupně - tak já se zeptám: máte nějaká čísla - musíte je mít s těmi aparáty v zádech - kolika lidí se to bude týkat?

My jsme měli jednání se zástupci odborových organizací - já vím, že samozřejmě v rámci tripartity jsou na to různé názory, vůbec se tomu nedivím, i v našem klubu jsou různé názory a každý se k tomu postaví v hlasování tak, jak to bude cítit, a tak, jak má informace, třeba i z regionu a od různých zástupců, buď firem, nebo třeba i odborových organizací - ale máte vy ta čísla? Protože zatím jenom slyším: to se týká, přes 90 % lidí to nebere. Ano, dobře, to možná může být i reálné, já nevím, ale vy se přece musíte opírat o konkrétní čísla, pane ministře Jurečko, vy musíte vědět, kolika lidí se to dotkne, protože já jsem vyslechla celou řadu příběhů - a teď se snažím být skutečně nestranná a nestranně to posuzovat - skutečně příběhů, třeba od zástupců odborných organizací, třeba z oblasti zdravotnictví, že jsou lidé i v soukromém sektoru, kteří by na zaručenou mzdu, kdyby nebyla, tak by na ni nedosáhli. Takže disponujete takovými čísly? Máte ta čísla? Jste schopen je tady nějakým způsobem uvést, protože si myslím, že by mohla mít vliv na celkovou debatu a potom na konečné hlasování?

No, co se týče minimální mzdy, samozřejmě v prvním stupni, jak říkal můj ctěný kolega, místopředseda Sněmovny Aleš Juchelka, je to asi 130 tisíc lidí. Přejme jim to a přejme, aby rostla, aby tam bylo jakési procento. My pořád nějak ještě nedosahujeme toho procenta na úrovni zemí OECD, ať se zvyšuje, ale je otázka, jakou dáváte záruku, že to tak skutečně bude, že do pěti let budeme na 47 nebo - vy jste dokonce mluvil o 50 %? Tam nebude problém třeba pro malé firmy, pro střední firmy? Já jsem mluvila s celou řadou firem ve svém politickém působení, malých firem, kde si mně stěžovaly, že s tím mají problém. Čili jaká je záruka? Není to zase jenom plácnutí, že se tady teď bijeme v prsa, že to tak bude, a ono to tak nakonec vůbec nebude? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: S faktickou poznámkou vystoupí nyní pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Pokud jde o data, tak my tím, že nemáme systém, který by nám dával přesný reporting z pohledu měsíčního hlášení, který tady není, ale který budujeme, který by měl v příštím roce se rozeběhnout, tak my dneska víme, kolik lidí bere minimální mzdu - to tady zaznělo, to jsme zhruba na 122 tisících lidech v této zemi, zhruba polovina je mzdová, polovina je platová oblast, ale pro jednotlivé kategorie, abychom vám řekli úplně přesně, kolik je v té stupnici jedna až osm, respektive dva až osm, lidí v té minimální zaručené mzdě, tak to dlouhodobě tento stát přesnou statistiku nemá. My máme nějaké odhady, co jsme zpracovávali, ale přesný reporting, tak to není, protože vlastně není na to nastaven systém, aby zaměstnavatel úplně přesně měl srovnatelně popsány konkrétní, přesné pozice a aby to byl schopen takto reportovat. Toto budeme mít, počítáme, v průběhu roku 2025 v rámci jednotného měsíčního hlášení.

V závěru jsem trošku, úplně nepochopil to, co jste, paní kolegyně, říkala, s těmi malými firmami, protože pak si to asi trochu protiřečí s tím, co zase říkají jiní vaši kolegové z hlediska ambicí a tempa růstu a toho zvýšení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Rozpravu tedy končím. (Ministr Jurečka konzultuje s poslankyní Schillerovou.) Táži se na závěrečná slova. Má pan ministr? Omlouvám se, pane ministře, že vás ruším. (Poslankyně Schillerová z lavice: My jsme si to jenom vysvětlovali.) Vysvětlili jste si to? Dobře. Pan ministr nemá zájem o závěrečné slovo. Paní zpravodajka? (Hlas mimo mikrofon: Potom.) Potom, ano. Paní zpravodajko, závěrečné slovo nejprve? Není zájem.

A nyní bychom přikročili k hlasování o návrzích. A nyní prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé návrhy a před hlasováním sdělila stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych načetla hlasovací proceduru, a to tak, jak ji doporučuje výbor pro sociální politiku, který mě k tomuto pověřil jako zpravodajku. Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán.

Jako první bychom hlasovali legislativně technické úpravy, které jsem načetla v obecné rozpravě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP