Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ale chtěla bych se ho zeptat, když tady vystupuje (Předsedající: Mým prostřednictvím.), prostřednictvím pana předsedajícího, proč jste tedy ten návrh nepřinesli? Už aby řešil zároveň i rozpočtové určení daní obcí? A jestli vy tedy souhlasíte, protože když tady mluvíte o tom návrhu Svazu měst a obcí, tak vy ho určitě detailně znáte. Tak vy souhlasíte s tím, aby se i ta miliarda vzala městům a obcím? Já chci slyšet prostě váš názor. Já prostě nechápu, jak jste mohli souhlasit s tím, aby takovýto návrh přišel na půdu Poslanecké sněmovny? Nikdo nemáme problém s tím, aby se měnil RUD krajů, ale nemůže to prostě být na úkor měst a obcí. A už vůbec to prostě nemůžou podporovat ti, kteří tvrdí, že ty starosty zastupují a že je hájí. Vy podle mě starosty nehájíte, pokud jste souhlasili s tím, aby tento návrh byl takto tady předložený. A znovu to opakuji, ta matematika je úplně jednoduchá, jestliže krajům dávám 11 miliard za tři roky a ročně vezmu městům a obcím 3,5 miliardy, tak bude to na úkor měst a obcí. Ale ten návrh původní, který tady předložily ty kraje zákonodárnou iniciativou, tak tam žádný dopad na města a obce nebyl. To tak prostě je. (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní paní poslankyně Eliška Olšáková s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Děkuji. Já bych chtěla reagovat, prostřednictvím pana předsedajícího, na paní poslankyni Peštovou. Co se týká daně z nemovitosti, tak ta byla o 1,8 zvýšena konsolidačním balíčkem, to bylo státní rozhodnutí a my jsme v té době řešili to, aby se tato částka, která se vybírá, ponechala obcím, protože obec už do té doby měla možnost rozhodovat o těch koeficientech, které na obci zřídí. A konkrétně město Zlín, o kterém tady hovoříte, zvedlo už ve svém městě na koeficient 5, tudíž když se státně potom zvedla tato daň, tak se to zvýšilo. Ale teď má obec nebo město Zlín možnost - a vím, že se o tom rozhodovalo, že si tu daň sníží.

Co se týká toho přepočtu na obyvatele, to je dáno historicky, to není teď, ale to už je dáno několik let dozadu, nevím přesně rok. Prostě to jsou ty koeficienty čtyř velkých měst, to je ten přepočítávací koeficient - Praha, Brno, Ostrava a Plzeň mají vyšší koeficient a tím pádem víc na občana. Takže to není disproporce, která by vznikala teď, ta už tam byla.

A co se týká ještě krátké reakce, ať to neprotahuju, na předřečníci paní poslankyni Mračkovou Vildumetzovou. Ten návrh, o kterém vy tady hovoříte, on ještě ani předložen nebyl. To je vlastně to, o čem se teď bavíme a jednáme, ten návrh, o kterém vy říkáte, že my jsme pro dopad jedné miliardy do obcí, tak ten určitě podaný nebyl. Aspoň já o tom nevím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jsou zde další dvě faktické poznámky. Nejprve paní poslankyně Mračková Vildumetzová, potom pan poslanec Robert Stržínek. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já mnohokrát děkuji za slovo. Chtěla bych reagovat na paní Olšákovou, prostřednictvím pana předsedajícího. Ano, ten návrh tady podaný nebyl. Svaz měst a obcí, stejně tak jako nám, tak asi všem ostatním, popřípadě klubům ho byl představit. Ale tak mi vysvětlete, prosím, prostřednictvím pana předsedajícího, jak jste mohli dopustit, aby doputoval do Poslanecké sněmovny návrh, který zvyšuje RUD krajů o 11 miliard za tři roky a tyto finanční prostředky bere městům a obcím? 5 800 obcí. To nechápu. Já bych to chápala, kdybyste už tam měli ten návrh a já bych třeba ze strany STAN očekávala, že přijdou s návrhem, aby se to DPH, které se slibovalo městům a obcím, že zůstane na 25,84, tak že z vaší strany bude takovýto tlak a takovýto návrh. Protože víte, kdo je nejblíže těm občanům? Jsou to právě ti starostové. A já nebudu mluvit o tom, že tedy v tuto chvíli se zase řeší kraje a města a obce jdou stranou, ale co že jdou stranou, ony se jim ještě ty finanční prostředky berou. Starostové a nezávislí souhlasí s tím, aby takovýto návrh tady vůbec byl? Tak já nevím, tak se k tomu vyjádřete, tak řekněte, ať se to vrátí nebo... Já si myslím, že vy byste měli být přece tím hlavním článkem, jakoby tou hlavní hnací silou, když ty starosty zastupujete. Tak já tady za ně bojuju a říkám, 5 800 obcím se vezme 3,5 miliardy a vy říkáte - no, tak možná to pak vyřešíme nějakým jako pozměňovacím návrhem. Ale proč to nebylo rovnou v tom návrhu? Proč jste vůbec dovolili, aby to sem v takovémto stavu přišlo? To hájíte starosty?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Následují další dvě faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Robert Stržínek, potom pan poslanec Jan Kuchař. Prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Pane ministře, prosím, zkuste mi tedy odpovědět. V České republice je nějakých 6 200 měst a obcí. My víme, že tato úprava poškodí 5 800 z nich, a to v součtu zhruba částkou 3,5 miliardy korun. Chcete mi říct, že ty 3,5 miliardy se rozdělí ve prospěch těch 400 zbývajících měst v tomto balíku 6 200 měst a obcí? Pokud to tak je, tak já říkám, pojďme ten koeficient změnit tak, aby těch 5 800 měst a obcí poškozených nebylo. Eliško, Valašské Klobouky přijdou o 1,2 milionu. (Předsedající: Mým prostřednictvím.) Vím, prostřednictvím pana předsedajícího, promiňte. Vy to víte stejně tak dobře jako já. Naše město o 6,5 milionů, jiná města o další finanční prostředky. Proto já říkám - v rámci další debaty a diskuse nastavme, pokud dochází k tomuto přepočtu, tu mechaniku výpočtu tak, aby těch 5 800 obcí nebylo poškozeno. U krajů to děláte v podstatě podobně. Nikdo na tom neprodělá, jenom ti, kteří dlouhodobě byli nějakým způsobem znevýhodněni, na tom budou lépe, více či méně, většinou výrazně, a to tak, že s tím drtivá většina krajů souhlasí. Proto já volám po tom - nastavme ten mechanismus tak, aby pokud někdo přijde o tyto peníze, se našla nějaká kompenzace, která to těmto v drtivé většině, v drtivé většině měst a obcí nějakým způsobem nahradí. To, že na tom někdo vydělá o něco víc, to asi dokážeme přimhouřit oko a pochopit. Ale nepoškozujme tady drtivou většinu měst a obcí tím, že dojde ke změně výpočtové základny. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Jana Kuchaře. Prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já děkuji ještě jednou za slovo. Já bych to trošku poslal do reálných čísel a stejně tak, jako jsme se bavili v bodech předtím nebo třeba ke schodku státního rozpočtu v procentech, bylo by dobré, abychom se bavili v procentech. Tady se střílí, že 5 800 obcí bude poškozeno. Kolik z toho poškození je vyšší než 2 %? Zhruba 1 000 obcí. Možná 20 obcí se to dotkne víc než ze 7 %. Já jsem osm let starostoval, dělal jsem osm rozpočtů. A jestli starosta je schopen udělat rozpočet na příští rok s přesností na 1 až 2 %, tak já bych vyhlásil cenu za nejlépe počítajícího starostu v České republice, protože rozpočtová chyba, ať už je to odborů, čehokoliv, je 3 až 5 %. A my se u 90 % těch obcí, o kterých mluvíme, že je poškodíme, pohybujeme právě v rozmezí té rozpočtové chyby v procentech. Tak prosím, nestrašme ty obce, že budou dostávat neskutečně málo peněz. A víme všichni, že to rozpočtové určení daní do těch obcí neustále i díky hospodářství České republiky lehounce stoupá. To znamená, že jestli budou jeden rok pracovat se stejnými prostředky, jako pracovaly ten předchozí rok, a potom začne stoupat podle toho, kolik obyvatel mají, tak si myslím, že je to správně. Takže nestrašme 5 800 obcí, protože opravdu je to v rámci rozpočtové chyby, je to nereálné se dostat na tak přesné číslo, o kterém tady všichni mluví.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jenom pro pořádek, kolegyně, kolegové, chci upozornit, že faktické poznámky by neměly nahrazovat obecnou rozpravu jako takovou. Chápu, že to je reakce, ale nemělo by se reagovat faktickou poznámkou na faktickou poznámku. Tak je-li možné některé vaše příspěvky přesunout do obecné rozpravy, tak by to bylo korektnější v souvislosti s jednacím řádem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP