Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.00 hodin)
(pokračuje Ivan Adamec)

A ještě, když už se o tom tady bavíme úplně na rovinu, přece u emisních povolenek, u těch dvojek, to je geniálně vymyšlené od zelených ideologů, když se k tomu přidá ta nafta. Správně by to bylo, když tedy ty povolenky chceme zachovat a ten tlak samozřejmě, aby to nebyl nástroj kapitálového trhu, ten já chápu, ale bohužel v tuhle chvíli už ten stav je někde jinde. Ještě bych to pochopil pro ten plyn, pro to uhlí v malých teplárnách, tam bych to pochopil, že se ty podmínky srovnají, že nebude mít nikdo výhodu, že to bude stejné. Ale když to dáte do toho paliva, tak je velký problém a navíc jsou tam zase další výjimky - zelená nafta pro zemědělce, pro záchranné systémy, to se prostě nebude platit ta ETS dvojka a řada dalších výjimek, co všechno ten trh strašně deformuje a zdražuje.

Takže moje řešení je takové: nechme dneska projít první čtení. Stejně to zamítat je podle mě nesmysl v tuto chvíli. Pusťme to do druhého čtení, bavme se o tom, jak si poradíme s tou ETS dvojkou, a já vám garantuji, že já osobně v žádném případě nechci ani říkat občanům, o kolik jim zdražíme život. A myslím to tak, že nechci ani do budoucna jim ten život zdražovat, když nemusím. Přece každý stát by se měl chovat tak, aby dělal ty věci, aby když už nemusí, tak prostě aby občanům ten život nezdražoval. A nemám nic proti ekologii, ale tady je potřeba říct jednu věc našim občanům, kteří si strašně přejí tu zelenou energetiku - zelená je drahá. Prostě stojí to spoustu peněz a když budeme rozumní... Jo a platí tady taky fyzikální zákony a když nebudeme rozumní, tak do té zdi narazíme.

Prosím, pojďme se na to podívat, zkusme to vyřešit ve druhém čtení. Nepodsouvejme panu ministrovi, že tady dělá nějaké věci, které by dělat nemusel. Já si myslím, že ten tlak je od nás od všech, abychom nedělali věci, které dělat nemusíme a zkusme prostě vytvářet tlak na ty okolní státy, aby ty ETS 2 prostě takhle, jak jsou připraveny, nepřišly nikdy do praktického života. Já vám moc děkuji za pozornost, že jste mě vyslechli.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou, která má přednost, přihlášena paní Peštová, protože faktické, které jsou přihlášeny elektronicky, mají přednost. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. V každém případě také určitě tleskám, bylo to fakt výborné. Ne, to myslím vážně, opravdu to bylo krásně řečeno. (Kýchnutí v sále.) Na zdraví, je to pravda. V každém případě ta daň, která vznikla nebo respektive ty emisní povolenky, ono ze začátku to možná mělo nějakou bohulibou činnost nebo to mělo nějaký dobrý účel. V každém případě už jenom to, že je to daň a daň se obchoduje na burze, už to je nesmysl. Jestliže vypustím jednu tunu CO2, tak jak můžu mít variabilní cenu této daně? Když platím daň, tak ta daň by měla být předvídatelná na nějaké období a ne že každou chvíli mám variabilní cenu. To je jedna věc.

Druhá věc. Jestliže to je daň, tak jak je možné, že ta daň má DPH? To je druhá věc. Ale v každém případě mezi tou jedničkou a dvojkou byl v tom, že ta jednička měla úplně jiný náběh. Ten průmysl ve své podstatě dal k dispozici, kolik má těch emisí, na základě toho dostali emisní povolenky. To byly samozřejmě tak zvané bezplatné a postupně ty bezplatné jim začali ubírat a oni měli dělat nějaká opatření té dekarbonizace, aby právě toho uhlíku vypouštěli (nesrozumitelné) toho CO2. A když nic neudělali, tak si museli ty povolenky nakoupit, že. To je prostě ten smysl. Kdežto u té dvojky ten smysl je úplně jiný. Oni by teď měli dělat nějaký monitoring a ještě než ho stačí udělat, tak už v roce 2027 mají vyřazovat emisní povolenky a ani neví, kolik těch povolenek budou potřebovat, protože ten monitoring je do roku 2027. Prostě to je postavené úplně na hlavu.

Já rozumím tomu, ráda pomůžu, klidně s tím budu ráda spolupracovat. Nemám absolutně nic proti tomu, co zde řekl můj ctěný kolega Adamec, absolutně s tím souhlasím. (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní ještě je přihlášený s přednostním právem pan předseda Fiala, prosím. Prosím o ztišení, kolegyně, kolegové.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Já jsem poslouchal pana kolegu Ivana Adamce a byl jsem překvapen v dobrém slova smyslu. Myslím, že bych hovořil úplně stejně, kdybych měl vysvětlovat něco o stabilních obnovitelných zdrojích, o tom, co jsou emisní povolenky. A dokonce, pane předsedo, vám můžu nabídnout přihlášku do SPD, protože to, co tady říkáte, je jako náš program, ale...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prostřednictvím. I přihlášky se musí nabízet prostřednictvím. (Pobavení v sále.)

 

Poslanec Radim Fiala: Tak pane předsedo Adamče, nabízím vám přihlášku, prostřednictvím paní předsedkyně, nabízím přihlášku do SPD za ten váš výkon, který jste tady předvedl, a smekám klobouk. Ale ta pointa toho, co jsem tady chtěl říct, že to, co jste tady řekl do pléna, tak byste se měl otočit o 180 stupňů a říct vašim ministrům, tady panu ministru Hladíkovi, který jezdí do Bruselu, aby tam bouchl do stolu a řekl, že emisní povolenky jsou švindl, že je to svinstvo, že to s životním prostředím nemá nic společného, že to kupují seniorské fondy, aby z toho žily. Takže prostě si myslím, že je to velký problém, že to jenom zdražuje energie, živobytí, život obyčejným lidem, firmám, a proto přestáváme být konkurenceschopní. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Zlínský. Prosím, vaše dvě minuty. Prosím o ztišení, kolegyně, kolegové.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já se připojím také ke chvále na pana poslance Adamce vaším prostřednictvím. Já jsem rád, že tady zmínil blackout. Já jsem tady ohledně tohoto tématu několikrát vystupoval a spíš jsem pozorovat, že to v auditoriu budilo spíš posměch než nějaké vážné zaujetí pro věc, takže jsem rád, že to tady znovu zaznělo. Připomínám tady, že bychom se měli vážně zamyslet nad tím, že bychom měli jednak společnost a jednak obyvatele jednotlivce nějakým způsobem na tuto eventualitu připravit. To znamená naše celá společnost je navedena na elektrickou energii a pokud nebude fungovat a nebude dostupná elektrická energie, tak po několika dnech se naše společnost ocitne v kolapsu. Takže bych chtěl zdůraznit, že toto bychom měli akcentovat, tuto informaci. Já osobně nevěřím tomu, že s tím, jak byla zvoleno nové obsazení Evropského parlamentu, se zásadním způsobem změní směřování Green Dealu. Takže raději bych se připravoval na ten blackout. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: nyní už se do rozpravy nikdo další nehlásí. Je-li tomu tak, tak rozpravu končím.

Případně, pokud je zájem, tak může být předneseno závěrečné slovo - pan ministr má zájem. Tak prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji za tu diskusi, která tady proběhla. Musím říct, že jsem připraven v rámci druhého čtení a ve výborech hledat to správné řešení takovým způsobem, abychom transponovali většinu tohoto nařízení. Ono má několik lhůt pro tu transpozici. Zároveň abychom vytvořili ten prostor takovým způsobem, abychom nemuseli dělat to, co není naprosto nutné.

Chci ale připomenout jednu věc a chci, abychom si to všichni uvědomili. Ta modernizace českého průmyslu, energetiky, to, že v roce 2030 v teplárenství nebude žádné uhlí, tak je tažena investičně a ekonomicky těmito zdroji, současnou EU ETS. Ta vlastní norma si myslím, že je dobře, že posouvá a navazuje některé věci na sebe. Děkuji ještě jednou za tu diskusi.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Je zájem o závěrečné slovo pana zpravodaje? Nemá zájem.

Budeme tedy hlasovat návrh na zamítnutí, který tady zazněl od pana poslance Kobzy. Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí. Je zájem o odhlášení, takže prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami, protože jsem vás právě všechny odhlásila.

Ještě načtu došlé omluvy. Omlouvají se paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 20.40 z rodinných důvodů a paní poslankyně Renata Oulehlová od 20.30 z rodinných důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP