Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(19.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Teď bych se chtěla dostat k tomu, protože já pořád jsem nepochopila, pane ministře, proč máme ministra pro legislativu. To, že jich máte tolik, tak my máme ministra pro legislativu, a já si opět tady přečtu, že se zkrátilo připomínkové řízení na deset dní a že pan ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády řekl, že nemusí být provedeno hodnocení dopadů regulace RIA. Tak to je jako první výtka.

Ale ta důležitější výtka je ta, že vy si zkrátíte připomínkové řízení, jak vnitřní, tak vnější, no a samozřejmě připomínkové řízení je, že ta připomínková místa pošlou připomínky. No jo, ale vy jste ty připomínky nevypořádali. Vy tady předkládáte ten zákon a máte tady řadu nevypořádaných připomínek. Takže například s tím, že přicházíte, že tedy by se zavedl ten dlouhodobý pobyt zvláštní, tak a i na tu dočasnou ochranu potřebujete řadu finančních prostředků. Ale potřebuje finanční prostředky i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Je tady rozpor s Ministerstvem financí, že tyto finanční prostředky s největší pravděpodobností asi nedostanete.

Pak by mě velmi zajímalo, protože zkracujete dobu, protože dneska, když přijde ukrajinský uprchlík do České republiky, tak má nárok na 150 dnů bezplatného zdravotního pojištění, pokud je nezranitelnou osobou. Teď to zkracujete na 90 dní. Mohu s tím souhlasit, ale ptám se, nevypořádaná zásadní připomínka s ministrem zdravotnictví.

No a pak tedy, a to je pro mě asi věc, kterou jste nevypořádal s kraji. Kraje měly krajská asistenční centra, ty jste si po jejich tlaku tedy vzali už pod sebe. No, ale ty kraje vám jasně řekly, že už nechtějí zajišťovat to ubytování, ať si to zajišťuje Ministerstvo vnitra, byť jste to tam pro nezranitelné osoby opět zkrátili ze 150 dnů na 90, ale u zranitelné osoby to ten kraj zajišťuje po celou tu dobu. No a já bych chtěla vědět, jestli byste mně řekl, proč to ty kraje nechtějí. Já samozřejmě mám nějakou svoji verzi a zpětnou vazbu od hejtmanů. A zároveň je tam samozřejmě další, jsou tam nevypořádané připomínky s Úřadem pro ochranu osobních údajů. Takže my tady dostaneme zákon, který nemá vypořádané připomínky a zároveň opět k tomu není žádná dopadová studie.

Vy moc dobře víte, pane ministře, že já jsem vás mnohokrát kritizovala za to, a když jsme tady projednávali lex Ukrajinu VI, tak jsem tady dávala i doprovodné usnesení. To vy jste nepodpořil, a to usnesení právě v jednom bodě bylo, abyste řešili příchody nezranitelných osob na území České republiky. Je vidět z toho návrhu, z toho návrhu je jasné, že se v některých případech s největší pravděpodobností ta dočasná ochrana zneužívá, a to především u těch nezranitelných osob, protože nezranitelná osoba je právě například muž v produktivním věku nebo osoba, která tam nespadá, tak on když zítra přijde do České republiky a dostane status dočasné ochrany, tak mu 150 dní platíme bezplatně zdravotní pojištění, bezplatně mu platíme ubytování a ještě mu dáváme humanitární dávku. Až po těch 150 dnech tím, že je nezranitelná osoba, tak tento nárok ztrácí. A proto je vidět, že vy tady, a je to určitě dobře, že snižujete ty věci, ale zároveň i tady zpřísňujete, že pokud někdo opustí - tady: dále omezujeme ubytování na 90 dnů a v případě nepřítomnosti 10 dnů po sobě jdoucích je bráno, že ubytování osoba s dočasnou ochranou opustila. Ano?

A já bych se chtěla zeptat, jestli jste třeba mapovali některé ty případy v souvislosti třeba právě s tím, protože je vidět, že pořád ti lidé přichází. A já, když jsem teď naposledy, já nevím, kolik to může být, 14 dní, tři týdny, mluvila opět s paní ředitelkou, tak mě velmi zajímalo, protože zrovna tady rezonovala ta otázka, kterou jsme hodně řešili v médiích, pořád se nás někdo na to ptal, že by se ti muži v produktivním věku měli vrátit na Ukrajinu, aby bojovali. A mně připadá absolutně zvláštní, že každý týden podle těch informací, které máme, přichází do České republiky 1 000 až 1 500 ukrajinských uprchlíků, a jsou mezi nimi muži v produktivním věku. Tak já tomu vůbec nerozumím, jak se můžou do České republiky dostat. Samozřejmě ta zpětná vazba je taková, že pokud přejdou hranici, mají cestovní doklad, tak nemáme jinou možnost, než jim tu dočasnou ochranu dát. Ale z druhé strany to asi jako moc jakoby logiku, že když tedy teď hovoříme, kolik je mužů v produktivním věku v Evropě, že by se popřípadě měli vrátit, ale oni pořád přichází. Oni pořád přichází. Nepřichází asi jenom k nám, přichází asi i do těch jiných států. Ale já si myslím, že by se tedy mělo v této věci asi udělat nějaké opatření, protože v tuhle chvíli, tak jak oni řeknou, my nemáme jinou možnost než mu tu dočasnou ochranu udělit. Takže z toho je patrné, že ten počet by se opět měl do konce roku podle těch vašich předpokladů a podle toho, když vidíme, kolik jich přichází ten každý týden, tak se předpokládá, že těch držitelů dočasné ochrany bude na konci roku 2024 zhruba 400 000. No a z toho je samozřejmě jakoby patrné, že někteří se vrací, někteří zase přichází, jestli i tyhlety věci máte nějakým způsobem zmapované.

A já musím říct, že bych vás znovu z tohoto místa chtěla požádat, jestli opravdu Ministerstvo vnitra disponuje daty ukrajinských uprchlíků; bydliště, profese, vzdělání, protože vy víte, že já jsem vás kritizovala, že už nemáte tu strategickou skupinu, že ji vede ta paní Laurenčíková. Po té mé kritice se toho asi teď s největší pravděpodobností ujal tady pan ministr práce a sociálních věcí, pan Jurečka. No, tak ono to jako teď úplně také nedává logiku, protože on si tedy vzal, a je to správně, s největší pravděpodobností ten integrační adaptační proces, ale vy tady dneska předkládáte jako ministr vnitra lex Ukrajinu VII. Takže myslím si, že z tohohle pohledu a z pohledu toho, že když se podíváte i na některé ty výstupy, já předpokládám, že pan ministr práce a sociálních věcí, protože on pořád jako říká, že už se to České republice vyplatí, ale když se pak podíváte, já tady mám článek podle mě z dnešního dne, ne, omlouvám se, ze 17. 6., který tady jasně říká, že my jsme oslovili Českou správu sociálního zabezpečení a Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ohledně přesnějších dat týkajících se odvodů, Úřad práce a MPSV ohledně dalších detailnějších informací, jako je průměrná vyplácená mzda nebo kolik uprchlíci přinášejí státu v jednotlivých měsících. Přesné informace osob s dočasnou ochranou neevidujeme, odpověděla mluvčí České správy sociálního zabezpečení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP