Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.40 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Já bych se chtěl zeptat pana ministra, co bude s tímto dělat? Co bude s § 17 odst. 5 dělat? Aby se přestaly vyvádět nekontrolovaně peníze ze systému tak, abychom mohli zaplatit zdravotnictví, aby se mohly zaplatit všechny výdaje ve zdravotnictví, kdyby se skutečně omezilo tady toto vyvádění. Já bych chtěl slyšet pana ministra Válka, co na to řekne, a chtěl bych slyšet názory taky ostatních. Já se nechci stavět do podoby toho nejchytřejšího, který všechno ví, všechno zná, já si nechám poradit, spoustu věcí vysvětlit. Tak buďte tak laskavý a vyjádřete se k tomu. Moje otázka tedy zní: Jak budete řešit nedostatek peněz a nedostatek personálu ve zdravotnictví tak, aby nezkolabovalo 30 % regionálních nemocnic na konci tohoto roku? Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, jenom se chci ujistit - název bodu je to, co jste řekl na konci? (Poslanec Síla souhlasí.) To celé, dobrá. Mně se to bohužel nepodařilo zachytit, ale doplníme si to. Děkuji.

Nyní vystoupí pan poslanec David Pražák a připraví se paní poslankyně Berkovcová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec David Pražák: Dobrý podvečer, vážená paní místopředsedkyně, páni ministři. Mám trošku smůlu, že mně utekli kolegové od Pirátů - já jsem chtěl vlastně svůj dotaz vznést na Piráty, ale věřím tomu, že jim to někdo přetlumočí. Vystoupil bych tady s bodem, který by chtěl nazvat Obhajoba ministra financí k obsazování pozic Dozorčí rady polostátního ČEZu.

Vystupuju z toho důvodu, že včera jsme se dočetli, že valná hromada ČEZ zvolila do svých řad nového člena, a to našeho pana hejtmana Libereckého kraje pana Martina Půtu. Samozřejmě tu volbu nezpochybňuji, ale chtěl bych zjistit nebo chtěl bych informace o tom, jak proběhla ta nominace. A chtěl bych to vědět z jednoho prostého důvodu. Před přesně dvěma lety, na konci června 2022, už ta nominace tady jednou byla a Piráti se postavili proti této nominaci z důvodu, že kvůli neskončenému trestnímu stíhání odmítli Piráti nominaci a svolali koaliční jednání. Výsledkem toho koaličního jednání bylo to, že ta nominace byla stažena. Co se změnilo oproti roku 2022 včera, že jste ho včera zvolili? Bylo ukončeno stíhání? No, nebylo. Soud dokonce je nařízen na druhou polovinu září, tak proč jste nepočkali do toho září? A pak, ať ten soud dopadne nějakým způsobem, ať tak, nebo tak, to tady nebudu komentovat, jste ho mohli zvolit v září, pokud by byl očištěn. (Potlesk z řad ANO.) Proč najednou v červnu potřebujete volit nového člena dozorčí rady? Takže bych chtěl slyšet, jestli Piráti opět dneska vyvolají koaliční jednání této vlády. Nebo Piráti už nejsou součástí vlády? Nebo jakým způsobem si to máme víceméně vykládat?

Paradoxem je - a nechci se tady pitvat v nějakých, jak to mám říct, drobnostech, nechci používat žádné fabulace, nechci používat žádné dezinformace, ale realitou je to, že v dubnu v Liberci proběhl zásah NCOZ. Byli nějací lidé obvinění, byli nějací lidé vyslechnutí. A v jedné větvi, která se týká megalomanského projektu - a čerpám z veřejných zdrojů - solární elektrárny v Ralsku, byl podat vysvětlení i pan hejtman. Nechci to vůbec rozebírat, ale byl podat vysvětlení a nějakým způsobem mu byl zabaven počítač a notebook. A vy jste si teď člověka, který to ještě neměl možnost nějakým způsobem vysvětlit, zvolili do Dozorčí rady ČEZ? Fakt vám to připadá normální? Já bych předpokládal, že počkáte, jakým způsobem se vyvine ten soud, na který jste se před dvěma roky obraceli a díky kterému jste nechtěli tu nominaci schválit, a pak byste se k tomu postavili nějakým způsobem dalším. Ale takhle, jak jste to udělali dneska, tak to ve mně vyvolává silnou a velkou nedůvěru a chtěl bych vysvětlení pana ministra financí, jestli s tímto takhle souhlasí, nebo jestli má nějaké věci proti tomu, nebo ne. Děkuju. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní vystoupí paní poslankyně Berkovcová k návrhu pořadu, připraví se pan poslanec Sládeček. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Berkovcová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. České školství v současné době čelí mnoha výzvám, které odhalují propast mezi vládními závazky a realitou v oblasti vzdělávání. Premiér Fiala, ministr školství Bek i celá vláda prohlásili vzdělávání za jednu ze svých priorit a vládní pětikoalice se ve svém programovém prohlášení zavázala zajistit více finančních prostředků pro školství tak, aby veřejné výdaje na vzdělávání a školské služby odpovídaly průměru zemí OECD. Bohužel jde vláda přesně opačným směrem. Na rozdíl od bývalé vlády hnutí ANO, které se podařilo dosáhnout historického vrcholu, kdy podíl veřejných výdajů na školství dosáhl 4,7 % HDP, což se přiblížilo průměru zemí EU, nyní však hrozí, že tento podíl klesne, a to až na 3,9 % HDP, což bude historické minimum. A studie Institutu IDEA uvádí, že aby vláda dosáhla svého cíle, musela by pro příští rok navýšit rozpočet školství o 37 miliard korun.

Učitelské platy jsou dalším problémem a nesplněným slibem této vlády. Vláda se zavázala k platu ve výši 130 % průměrné mzdy, ale realita je pouhých 113 % a nejspíše ještě méně. Nedostatek financí a rostoucí nároky na učitele vedou ke frustraci a nejistotě ve školství. Bývalé vládě hnutí ANO se podařilo vrátit prestiž učitelskému povolání, zatímco současná vláda čelí kritice za zhoršující se podmínky. A ministr Bek zasáhl do způsobu financování škol, který je nastaven od roku 2020 a ředitelé si jej chválí, protože jim umožňuje inovativní výuku a individuální přístup k žákům. Bohužel od příštího školního roku budou muset ředitelé sáhnout do svých rozvrhů a snížit počet hodin, kterým stát financuje ze státního rozpočtu. I tady se šetří na dětech.

Nedostatek předvídatelnosti a vůbec stabilního financování snižuje motivaci učitelů a může vést k odchodu kvalifikovaných pedagogů. Školy zápasí s nedostatkem peněz na kuchařky, školníky, uklízečky a buď je musí propustit, anebo jejich platy dofinancovat z odměn určených pro učitele. To je naprosto nepřijatelné a v minulosti neslýchané. A bohužel místo toho, aby se ministr Bek věnoval řešení těchto palčivých problémů, snažil se sehnat dostatek financí pro svůj rezort, musí se nyní věnovat obhajobě svých kauz, kdy mimo jiné papalášským způsobem zneužil jízdy s majáčkem v záchranářské uličce, což by se dalo ještě pochopit, kdyby spěchal na jednání vlády či Senátu, ale do horní komory v podstatě nechodí, na plénu horní komory nehovoří, od roku 2022 ani jednou nevystoupil, a Senát mu přitom proplácí více jak milion korun ročních náhrad. A navíc mu stát platí luxusní služební byt, který daňové poplatníky přijde na 57 000 korun měsíčně, a to v době, kdy se ve školství šetří na každém kroku. Nedávno pan ministr Bek uspořádal tiskovou konferenci, kde představil celou řadu návrhů na změny ve školství, které ještě hodlá zrealizovat. Byly to změny od Šumavy k Tatrám, změny v maturitní zkoušce, zavedení kombinované výuky s on-line výukou, návrhy na slučování škol a další. Místo toho, aby ministr spíš dotáhl ty započaté změny, především změny revizí rámcových vzdělávacích programů, které nabírají značné zpoždění a taky vyvolávají obavy ohledně výsledných úprav, přichází pan ministr s gejzírem dalších nápadů na změny, které děsí již tak destabilizovaný a rozkolísaný školský terén.

A jednou z nepochopitelných změn v rámci vysokoškolského zákona je i změna podmínek kvalifikace u předsedy Národního akreditačního úřadu, kde je z nepochopitelných důvodů nově kladena podmínka akademického titulu docenta či profesora. A tak dochází formálně ke vzniku nového úřadu a vzhledem k tomu, že nový předseda se ujme své funkce od ledna roku 2026, je otázkou, pro koho ministr Bek tento post chystá. Pro sebe údajně nikoliv, takže si počkáme, pro koho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP