(9.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Tak prosím nedramatizujme něco, co si dramatizaci nezaslouží, ale mějme na paměti to nebezpečí, které tu je, kterému čelíme, které jsme pojmenovali my, které pojmenovávají i jiné státy, a prosím všechny, aby i ve svých vystoupeních, ve kterých navrhují různé zahraničněpolitické věci, měli na paměti to, jakým způsobem Ruská federace ohrožuje bezpečnost v zemích Evropské unie. Když toto budeme dělat, tak opravdu se všichni, vláda i opozice, budeme podílet na posilování bezpečnosti České republiky.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane premiére. S přednostním se hlásil pan vicepremiér Rakušan a poté paní předsedkyně Schillerová.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já už budu rychlý a opravdu se nejdu k téhle věci hádat. Chtěl jsem říct jenom dvě věci, které to dávají do toho časového kontextu, jednu z nich zmínil pan premiér a já jsem tak hovořil i s médii celý víkend. Není to mimořádná Bezpečnostní rada státu, byla řádně svolána. Víte, že se koná v nějakých pravidelných cyklech, a využili jsme toho, že se koná, abychom samozřejmě informovali o aktuálním dění. Vždycky má Bezpečnostní rada státu vyhodnocení aktuální bezpečnostní situace na svém pořadu, ať se cokoliv děje, nebo neděje, a logicky ve chvíli, když máme takový případ v České republice, tak Bezpečnostní rada státu začala aktuálním děním v oblasti bezpečnosti a bavili jsme se o tomto případu. Jenom prosím říkáme v jedné větě, že se nenavážíme do policie, do její práce, do bezpečnostních služeb a podobně, tak ani nezpochybňujme prosím jejich ranní výrok na dopoledním bezpečnostním výboru ve čtvrtek.

Ve čtvrtek k té věci došlo, primární ohledání místa svědčilo spíše o tom, že se jedná o nějaký pokus vandala, protože ta profesionalita provedení žádná velká na tom místě nebyla. Začaly se ovšem vyhodnocovat během toho dne kamerové záznamy, bylo vidět, kdo se tam pohyboval, rozjela se ta běžná policejní práce. A nikoliv ve čtvrtek, ale v pátek se začínají spojovat ty nejdůležitější informace a vzniká tady jiné podezření než to, že to byl žhářský útok, který prostě byl spáchán někým, a takových útoků v uvozovkách je řada a drtivá většina z nich jsou prostě nějací lidé, kteří z nějakého účelu, chuti něco ničit, zapálit, se k něčemu takovému dostanou. Tady během pátku ty informace nabíhaly v jiném gardu, v té chvíli policie žádá i veřejnost o to, aby jim pomohla najít danou osobu. To se naštěstí daří. Osoba, ten člověk je zatčen a až v sobotu večer policie po spolupráci se službami vyhodnocuje tu situaci jako rizikovou s přesahem na třeba i nějaké potenciální zahraniční vlivy a policie přichází s preventivními opatřeními. Takže to přece nebylo tak, že máme ve čtvrtek ráno nějaký požár, vlastně ani nedokonaný, u těch autobusů nedošlo až k takovým škodám, povedlo se uhasit, nebylo to zaplať pánbůh nic fatálního, byť mohlo být. Policie prověřuje a za nějaký den a půl dochází ke zjištění, že ta situace je vážnější.

Já si myslím, že to je velká rychlost, že to je úspěšná práce spojená ještě s tím, že je ten pachatel zatčen, ale nevyčítejme, neříkejme v jedné větě "nic nevyčítáme policii a službám" a ve druhé větě jim vyčítáme, že pár hodin po útoku ve čtvrtek nebyli schopni podat žádnou informaci. Ty informace v té době neměl nikdo, samotní policisté si je dávali dohromady a ověřovali si s našimi službami, zda tady reálně nějaké riziko je. A potom, že ty informace byly plastické opravdu až v pondělí, tak v sobotu je zatčen pachatel, celou neděli je pachatel vyslýchán - celou neděli je vyslýchán - a v pondělí může dát policie a služby nějaké lepší a plastičtější informace. Byl to rychlý, normální postup. Ale ve čtvrtek ráno nikdo žádné informace o podezření, že by to bylo nějaké napojení na Rusko a podobně, neměl, takže je nemohl nikdo ani poskytnout bezpečnostnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, pan premiér už nám odešel, bohužel, jinak já bych ráda na něho reagovala. Je mi takové hloupé reagovat, když tu není.

Vyprosila bych si slova typu, jestli tady někdo něco rozděluje nebo nerozděluje a jestli něco dramatizujeme. Pan premiér to zdramatizoval na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu. A mně je úplně jedno, jestli byla řádná, nebo mimořádná. Prezentováno to bylo tak, že byla mimořádná, pokud byla řádná, je to úplně jedno. Na té tiskové konferenci řekl o tom, že se prověřují, nebo že pravděpodobně tam byly vazby na Rusko. Je to premiér této země, ten si nemůže z úst dělat trhací kalendář. A já znovu opakuji, seděla jsem ve vládě, která hlasovala razantně po útoku ve Vrběticích pro vyhoštění diplomatů, pracovníků ruské ambasády. Takže nic nám nepodsouvejte o nějakém rozdělování. Tady je parlament a vláda je povinna se zpovídat parlamentu! (Potlesk z řad poslanců ANO.) Takže položím naprosto jednoduchou otázku: Máte, nebo nemáte informace, že tam byly vazby na Rusko? To je přece úplně to zásadní. Rusko je ve válečném konfliktu s Ukrajinou, my Ukrajinu, opakuji, podporujeme. A já se ptám: Máte je, ty informace, nebo je nemáte? Přestaňte mlžit a řekněte jasnou odpověď! (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji. Dívám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit. Ano, pan předseda Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, kolegyně, kolegové. No, tahle schůze je vysílána provládní Českou televizí, mimořádně. Tou televizí, která už přestala vysílat Sněmovnu ráno. Kdysi, kdy jsme my byli ve vládě, tak se vysílalo, aby viděli lidi, co říká opozice. Teď už se to nedělá.

A k čemu má vlastně sloužit ta schůze? My bychom strašně rádi vlastně dostali od vlády nějakou instruktáž. Já jsem si myslel, že ta schůze by měla být uzavřená, bez veřejnosti, abychom se dozvěděli něco, protože ono je to stále dokola. My stále slyšíme, co všechno hrozí, kdo tady se stýká i z politiků údajně, v minulosti jsme to slyšeli od Bisky, kdo má jaké styky z Ruska. Tak proč si to neřekneme konkrétně? Vy se s námi nebavíte. Dneska je to zase jenom pro Českou televizi. To není jako debata seriózní, tohle. My se nemusíme bavit tady pro média. Vy jste tady vystrašili všechny lidi, lidi se báli, že je tady nějaký teroristický útok, a já se ptám tedy, co to bylo tedy za teroristu, který zapálil prázdné autobusy? Vy tomu rozumíte? Já tomu nerozumím. Já jsem ani neviděl žádnou fotku z toho mimochodem, možná byly, já nevím, A pan premiér tedy tvrdil, že útok byl organizován a financován pravděpodobně z Ruska. Teď "deník nenávisti" má titulek - to je Deník N. Deník N, vážení spoluobčané, to je ten deník, který stále z nás dělá nějaké proruské lidi a lžou, tak mají tam titulek, že vlastně už vědí, že ten atentátník měl dostat peníze od nějakého ruského anonyma. Tak já nevím, proč vám to neřeknete. Jak to tedy vlastně je jako? Takže já bych chtěl normální debatu, kde se něco dozvíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP