(9.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Zdůrazňuji, aktuální nebezpečí nám nehrozí. Žádné aktuální nebezpečí nehrozí, ale je potřeba zvýšená ostražitost. Je zde agresivní politika Ruska včetně kyberútoků, včetně vyhrožování ruských představitelů směrem k Evropské unii a České republice a tak dál a to vyžaduje zvýšenou ostražitost. Chtěl bych ubezpečit všechny občany, znovu využívám i této příležitosti, že naše bezpečnostní služby jsou aktivní, všechny složky jsou aktivní. Nedávno úspěšně zajišťovaly bezproblémový průběh velkých sportovních událostí, jako bylo na našem území mistrovství světa v ledním hokeji.

Tím, co se stalo, se zabývala také Bezpečnostní rada státu na svém pravidelném zasedání 10. června 2024. O tom, co Bezpečnostní rada státu probírala, jsme informovali média i veřejnost na tiskové konferenci. Vláda se bezpečnosti věnuje průběžně. Já tady připomenu, že třeba 30. dubna letošního roku jsme projednali materiál Ministerstva vnitra Revize opatření k vyhlášení prvního stupně ohrožení terorismem. V tomto materiálu vláda uložila panu ministru vnitra provést zvýšená bezpečnostní opatření, například taková, která znamenají posílení opatření s plošným dopadem na celé území České republiky, což se týká počtu hlídek, jejich vybavení, dopadá na důkladnější analytiku, lepší a rychlejší akceschopnost policie, pyrotechnické služby a další a další věci. Těch opatření je široké spektrum a přijali jsme je i s tím vědomím, že je potřeba zvýšeně chránit veřejnost v případě velké koncentrace lidí, v případě takových akcí, jako bylo třeba mistrovství světa v hokeji. Toto usnesení také určilo, že do letošního září bude zpracována revize stupňů ohrožení terorismem a že její vyhodnocení předloží ministr vnitra vládě do konce října. Myslíme si, že toto je krok, který je určitě potřebný a adekvátní na základě té současné situace a těch výzev a ohrožení, kterým Evropa i Česká republika čelí.

Na závěr tedy mohu všechny ujistit, ať už paní poslankyně, pány poslance, tak veřejnost, že policie případ vyšetřuje, že přijala zpřísněná bezpečnostní opatření bezprostředně a tam, kde to bylo a je potřeba. Současně platí, že podle informací, které máme, a podle informací Ministerstva vnitra v současné době nehrozí žádné akutní nebezpečí. Pro nás je bezpečnost občanů největší prioritou a podle toho postupujeme. V tomto konkrétním případě všechny bezpečnostní instituce, ať už zpravodajské služby, policie, všichni, kteří v tom mají kompetenci, odvedli mimořádně dobrou a profesionální práci. A za to bych jim chtěl poděkovat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s přednostním právem se přihlásil pan ministr Lipavský. Jenom bych poprosil zázemí, dostal jsem informaci, že je o něco hůře slyšet, jestli by to šlo maličko přidat. Děkuji.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pokusím se hovořit nahlas do mikrofonu, aby bylo dobře slyšet.

Dovolím si navázat na informaci, kterou přednesl pan premiér, tedy k událostem, které se nejen odehrály minulý týden, konkrétně ve čtvrtek 6. června 2024, kdy tedy došlo k úmyslnému pokusu, nebo zapálení autobusů v Dopravním podniku hlavního města Prahy občanem cizího státu, 26letým cizincem, s tím, že tento muž je nyní zadržen a vyšetřován a samozřejmě jsou vyšetřovány i konkrétní okolnosti tohoto případu. Já bych chtěl říct, že rizika a hrozby, kterým v posledních letech čelíme, pro nás nemohou být překvapením a pravidelně před nimi varujeme a vyzýváme. A samozřejmě ta situace, kdy Rusko rozpoutalo na evropském kontinentu největší válku od konce druhé světové války, bohužel znamená, že se dějí věci, které jsme si možná dříve nemohli ani představit. Tím základním zdrojem toho nebezpečí je Rusko a ve své podstatě jeho agresivní imperialismus.

Já bych chtěl říct, že jako společnost můžeme zůstat a musíme zůstat klidní a sebevědomí a musíme se těmto výzvám umět postavit. Když se hovoří o těch takzvaně hybridních hrozbách, tak dost často se bavíme o kybernetických hrozbách, bavíme se o různých informačních operacích a těch příkladů je celá řada. Nicméně můžeme pozorovat, že v posledních měsících narůstá vlastně v celé Evropě aktivita i tohoto typu, je to v Polsku, je to ve Velké Británii. Můžeme... A pravděpodobně se odehrávají ještě věci, které třeba nebyly zveřejněny nebo zachyceny. To znamená, hybridní hrozby nejsou jenom něco, co nás ohrožuje virtuálně, ale přechází to i do té fyzické podoby. Proto je důležité, abychom se dokázali jako společnost sjednotit a postavit se proti tomuto jednání. Z hlediska zahraniční politiky my musíme vyslat jasný signál, že takovéto jednání proti Česku a proti Evropě nebudeme tolerovat. A to naše diplomacie a Česko pravidelně činí. Myslím si, že Česko je jedním z nejaktivnějších států, které ukazují, jakým způsobem se můžeme za prvé bránit, za druhé ukazujeme jasnou červenou linii i Ruské federaci.

Paní předsedkyně Schillerová zde vznesla řečnický dotaz, proč nebyl zatím předvolán ruský velvyslanec na české Ministerstvo zahraničních věcí. Já bych k tomu chtěl doplnit několik poznámek. Za prvé. Předvolání slouží k tomu, abychom Ruské federaci dali jasnou informaci a nějaké sdělení. Rusko má toto sdělení od Česka opakovaně, pravidelně na celé řadě platforem, ať už je to Rada bezpečnosti, ať už to jsou mezinárodní prohlášení, ať je to přímá komunikace. Ruský velvyslanec je na české Ministerstvo zahraničních věcí předvoláván asi nejčastěji ze všech velvyslanců, kteří v Praze jsou. Oni ví, že nic takového se v Praze odehrávat nemá. Zároveň, a myslím, že to zaznělo poměrně jasně od pana premiéra, ta kauza je také v tuto chvíli ještě vyšetřována.

A dám vám konkrétní příklad. Je to třeba tento týden, kdy do Bruselu odešel dopis podepsaný dánským, nizozemským, polským, estonským, lotyšským, litevským, rumunským a českým ministrem zahraničních věcí. Byla to naše iniciativa, abychom omezili pohyb ruských diplomatů a jejich rodinných příslušníků po schengenském prostoru, protože ještě vlastně dva a půl roku od začátku války zcela nelogicky my dneska dáváme Schengen pro ruské diplomaty úplně zbytečně. To znamená, Česko má celou řadu iniciativ, kterými zvyšujeme bezpečí Česka, zvyšujeme schopnost našich služeb působit proti těmto aktivitám. Byl to sankční zákon, který byl přijat v Poslanecké sněmovně, děkuji za to, že byl přijat i expresně. Dali jsme na sankční seznamy entitu Voice of Europe, dvě osoby, které ji provozovaly, a zároveň jsme prosadili, aby ty sankce platily v celé Evropské unii. A je to zásluha Česka a samozřejmě to opět zvyšuje bezpečnost naší země. Stejně tak jsme Ruské federaci zmrazili majetky, které zde mají a neslouží pro diplomatické účely.

Takže já myslím, že - a teď nechci, aby ta debata sklouzávala do dlouhých výčtů, chtěl bych spíše vyzvat, abychom se skutečně sjednotili v tom, že nám záleží na bezpečnosti této země, že se dokážeme spojit. A já vám můžu garantovat a můžu zde slíbit, že se této kauze velmi intenzivně věnujeme a že Ruská federace, pokud ta linka bude jednoznačně potvrzena, tak se to od nás dozví. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP