(13.40 hodin)

 

Poslanec Josef Cogan: Já budu reagovat faktickou na kolegy. To, co je stanoviskem klubu, je jenom naše věc. Ať mně tedy... (Pobavení v sále.) Jaké je stanovisko klubu, jako STAN je naše věc. Takže nás vlastně tady nemistrujte tím, jako že porušujeme jednací řád. Žádný jednací řád nebyl porušený. Kolegyně tady vystoupila se stanoviskem klubu. A to, co je v něm, je prostě jenom jako na nás. (Hovoří rozčileně.) A to, že reagovala a vyvracela ty vaše nesmyslné argumenty, které se tady desetkrát, dvacetkrát, třicetkrát vyvrátily, a vy to furt opakujete, furt točíte nesmyslný řeči, jako že proč jakoby to nejde, přitom to bylo dávno vyvrácený, Rakousko, Amerika, spousta těch věcí byla jako zcela nepochybně jakoby už tady jako jasně řečena. A pak tady jako (nesrozumitelné) tajnost. Vždyť ale i teď prostě ta tajnost není úplně zaručena. Vždyť máme tu přenosnou schránku, může tam i přijít druhá osoba a je to poměr jakoby dvou různých principů. Máme tady rovné právo jakoby v podstatě v tom smyslu, a to je nepochybné, že oni nemají v tom zahraničí. Prostě v tom zahraničí ten přístup k těm volbám je výrazně omezen. A dokazuje to to, že se toho účastní jedno, dvě až tři procenta těch jednotlivých voličů. A to jednoznačně ukazuje, že tam je porušeno jejich právo volit. Jejich ústavní právo na to, aby mohli volit.

A jestli tady někdo se... ještě se vrátím k tomu, kdo tady zneužíval jednací řád. A mě to je jako trapný, že vy takhle rozporujete věc, kterou nemáte vlastně nějak jakoby potvrzenou. To znamená, naše stanovisko je naše stanovisko. A jestli tady někdo dneska porušoval jednací řád, tak to byl zpravodaj, který tady vlastně ve věci se má vyjadřovat pouze zcela neutrálně jako zpravodaj, a zpravodaj tady do toho vkládal svoje negativní názory vlastně k této problematice, velmi často i osobní názory. A pročtěte si ten stenozáznam jako celkově kolikrát vlastně šel až do (nesrozumitelné). Takže pokud tady někdo porušil jednací řád, tak to byl zpravodaj, nikoliv kolegyně Potůčková, která tady řekla stanovisko klubu. A naší věcí je, jaké je naše stanovisko! To nebudete vy nám říkat, co má být v našem stanovisku! (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní bude vystupovat s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček, následuje paní poslankyně Ožanová.

 

Poslanec Radek Vondráček: Nevím, jestli mi bude stačit jedna faktická poznámka. Chtěl jsem reagovat na kolegyni Potůčkovou. Ale já si myslím, že jsem rozhodně neporušil jednací řád, protože já jsem řekl stanovisko zpravodaje k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Já jsem přihlášen jako Vondráček jako pátý a tam budu mít svůj projev o principech, a proč si myslím, že korespondenční volba je špatně.

A ještě jedna poznámka. Vy jste sám, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, mluvil o rovnosti práva. Argumentoval jste rovností volebního práva. Jenže tahle novela právě způsobuje nerovnost, protože ti v zahraničí můžou jít na poštu a můžou si odvolit doma a my všichni v České republice musíme jít do té místnosti. A ta nerovnost tady prostě je a je potom otázkou posouzení, zda je, nebo není protiústavní, a co na to řekne za rok potom někde Ústavní soud, aby nám náhodou nenakázal, že všichni máme právo volit poštou. A to je to, co nám vadí.

No, a vyšlo mi to přesně na půlku. Já jsem chtěl reagovat na paní poslankyni Potůčkovou, která mluvila o těch QR kódech a že to není dokonalé řešení a že se na něčem pracuje. No to má asi pravdu a my jsme to samozřejmě debatovali. Ale samotní ti nevidomí to chtějí. My jsme se potkali s panem Krásou, my jsme to debatovali s úředníky ministerstva. Pro ně to není problém. My jim prostě teď můžeme pomoct. Není to dokonalé, ale oni to chtějí. A není to ani protiústavní, ani protizákonné, je to prostě něco, co je užitečné, a my bychom to mohli schválit a oni by k těm dalším volbám už mohli jít s lepším pocitem, že jsou více samostatní a nepotřebují tam asistenta. Ano, bude problém s preferenčními hlasy. Bude-li někdo chtít preferenční hlas, tak tam tedy bude potřeba toho asistenta. Ale nemusí. A ne všichni kroužkují.

Takže prosím ještě jednou o podporu toho pozměňujícího návrhu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Ožanová a následuje pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuju. Vážená paní předsedkyně, dříve než vystoupil kolega Cogan, vaším prostřednictvím, chtěla jsem reagovat na kolegyni Potůčkovou. Tak já začnu v tom pořadí, v jakém jsem měla.

Kolegyně Potůčková ve svém projevu, ve kterém uváděla své názory a podle mě ne názory klubu, opravdu používala slova já, já, já. Říkala něco o podezřívání a podle sebe soudím tebe. No, kdybych přijala tu rétoriku, kterou uváděla v tom svém vystoupení, tak bychom nepotřebovali trestní zákoník. My zbytečně někoho podezříváme, že bude loupit, znásilňovat, krást. Ano, my musíme zajistit, aby byly ochráněny zájmy nás všech a všech občanů České republiky, aby volby byly svobodné, tajné a tak podobně. A to, že se snažíme zajistit a upozornit na problémy, které jsou, prosím vás, to je běžné. Nedávno jsme schvalovali redefinici znásilnění a neznamená to, že si myslíme, že každý znásilňuje. To, že upozorníme na nějaké problémy, tak to je hned podezřívání a my jsme ti špatní? Prosím vás, ale od toho je legislativa. Proto jsou zákonodárci, protože se musíme na to dívat ze všech úhlů pohledu. To není jenom o tom, že se na to podíváme jedním zrakem a někdo to nazve, pan předseda Cogan, nesmyslné řeči. No, on považuje naše řeči za nesmyslné, a promiňte, já zase ty z koalice, ale neříkám to tímto způsobem a nedehonestuju to takto na mikrofon.

Já jsem měla ještě další připomínky... já už radši ty připomínky mít nebudu a pokusím se už dneska nevystupovat, protože, promiňte mi, zkuste příště dát vládní návrh zákona, řádný legislativní proces a zkrátili byste dobu projednávání v Poslanecké sněmovně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Nacher, následuje paní poslankyně Peštová, s faktickými. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já nejprve vysvětlím ten rozdíl, protože diváci tomu nerozumějí až tolik a ztrácejí se v tom. Pokud je vládní návrh, sedí tady za předkladatele ministr, který má přednostní právo a může vlastně reagovat v průběhu rozpravy kdykoliv. Pokud je to poslanecký návrh, sedí tady poslanec, nebo oni se tady střídají jak na orloji, takže jich tady sedí víc, podle toho, když odejdou ze sálu, a nemají přednostní právo. Proč? A já jsem rád, že na to upozornil pan místopředseda. Nemají, protože kdyby těch předkladatelů tu bylo patnáct nebo dvacet a všichni by měli přednostní právo, tak se normální poslanec nedostane na řadu. Takže ono to nějakou logiku má.

A to, k čemu tady došlo - a to je reakce na pana předsedu Cogana, vaším prostřednictvím - je to, že kolegyně Potůčková tady měla připravený projev za předkladatele, v průběhu projednávání se od místopředsedy dozvěděla, že nemá přednostní právo, vy jste to změnili, tady jste si písemně napsali, že to bude stanovisko za klub, ale ty dokumenty jste nezměnili. Takže jste četli to, co - a také ten obsah tak odpovídal, podívejte se do stenozáznamu. Já nevím, jestli tam vůbec zaznělo, že STAN, STAN má tento názor. Já když jsem tady mluvil za klub, tuším jednou, teď nevím, k jakému tématu, tak jsem mluvil za klub hnutí ANO. To tam nezaznělo ani jednou. To bylo mělo být toho součástí. Takže tolik na vysvětlenou. Kolega Cogan se hrozně rozčiluje a prostě nemá pravdu. A to, že tady bude mluvit nahlas, tak tím tu pravdu nedožene.

A základní dotaz, který já jsem měl, doteď jsem nedostal odpověď. My se bavíme o novele zákona o správě voleb. Tam je shoda, že ta účinnost je od 1. 1. 2026. Můžete mi vysvětlit, proč tu výseč, která se týká korespondenčních voleb, jste o rok uspíšili, aby platila od 1. 1. 2025? Na to jste doteď neodpověděli. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuju za dodržení času. Paní poslankyně Peštová a následuje pan poslanec Kohoutek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Cogana. Pane poslanče Cogane, prostřednictvím paní předsedající, my už jsme si zvykli, že jste si z jednacího řádu udělali trhací kalendář. My už jsme si zvykli, že máte ministra legislativy, který je vlastně zadarmo drahý, protože všechno tlačíte úplně jinou cestou než řádnou legislativní, to znamená, že obcházíte všechny ty postupy, které jsou k tomu, abyste se dostali až do té Legislativní rady vlády přes ty komise až přes vládu sem, ale prostě nezvykneme si na to, co teď tady předvádíte. To už je pro nás prostě moc. Vždyť vy už ohýbáte všechno, co můžete ohýbat! Já jsem se tady slušně zeptala, i když souhlasím se svými ctěnými kolegy, že to nebylo stanovisko klubu, protože tam opravdu zazníval můj názor - já si myslím a tak dále -, ale zeptala jsem se, když už to tedy bylo porušeno, tak dobře, já nad tím mávnu rukou, ale dobře, bylo to porušeno, ale já bych ráda slyšela, proč jste mi dali to negativní stanovisko k tomu mému pozměňujícímu návrhu, který jsem se vám tady snažila říct. A neříkejte mi, že to je zasahování do osobního vlastnictví a tak dále. To není pravda!

Když jsem jakýkoliv občan v této republice žijící v jakémkoliv městě, tak musím prokázat, že tam mám buď trvalé bydliště, anebo tam vlastním nějakou nemovitost, jinak mě nenechají promluvit na zastupitelstvu. Tak jak je možné, že teď najednou to vadí, když chci, aby ti občané, kteří dlouhodobě žijí v zahraničí, to znamená třetí čtvrtá generace, která už neumí ani česky, možná ani neví, kde Česká republika je, tak co by mělo vadit na tom, aby prokázali, že mají nějaký vztah k této republice? Oni si v zahraničí odvolí, ale svoje důsledky si neponesou! (Předsedající: Čas.) Ty ponesu já! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP