(16.30 hodin)
(pokračuje Jiří Navrátil)

Budu rád, milé kolegyně a kolegové, pokud tento pozměňovací návrh podpoříte ve třetím čtení, a samozřejmě se k němu přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Přeji všem hezké odpoledne a poprosím dalšího řádně přihlášeného, a to je pan poslanec Tom Philipp. Máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych uvedl další pozměňovací návrh, který je ve sněmovním systému uložen pod číslem 4477. Jedná se o pozměňovací návrh k zákoníku práce, sněmovní tisk 663, s tím, že hlavními body tohoto pozměňovacího návrhu jsou nově možnost pro pracovníky ve zdravotnictví míti směnu delší než 12 hodin, to znamená, až do 24 hodin, a tato směna může být - nebo má být - bonusována od 13. hodiny dále navýšením zhruba... ne zhruba, ale o 20 % průměrného hodinového výdělku. Čili nebude to jako dosud, kdy směna mohla být maximálně 12 hodin, ale směna může mít 24 hodin a od 13. hodiny výše bude bonus 20 %. Protože někteří zaměstnanci ve zdravotnictví pracují na dohodu, bylo přistoupeno k tomu, že bude umožněn příplatek i u těch zaměstnanců, kteří pracují na dohodu a vykonávají tu činnost právě v tomto režimu více jak 12 hodin, čili do 24 hodin v kuse.

Dalším významnou změnou, kterou navrhuje tento pozměňovací návrh, je právo na pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu, a to ve vyjmenovaných případech zvyšování kvalifikace podle zákona č. 95/2024. Je to zákon o vzdělávání lékařů, farmaceutů a dalších, tedy pracovníků ve zdravotnictví, s tím, že aby to bylo jasnější, čili před atestací lékař dostane 5, respektive 10 dnů pracovního volna, které budou placeny.

To je v kostce asi to hlavní, co pozměňovací návrh přináší. Jsou tam ještě samozřejmě další drobnosti nebo další úpravy, které je možné tedy pod číslem 4477 si prostudovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Milan Brázdil.

 

Poslanec Milan Brázdil: Já vám děkuji, pane předsedající, za slovo. Já bych chtěl zareagovat na Toma Philippa. Jsem hrozně rád, že takový pozměňovací návrh je předkládán. Je to něco, co zdravotníci - ale možná i v sociální oblasti - po tom volají, protože to Evropa umožňuje, takže jsme za to rádi. I to, že tedy bude navýšeno - nebo je tam umožněné, aby 13., 14. až 24. hodina byla jaksi placena lépe o těch 20 % - hm, tak ano, je to dobře, zdravotníci peníze potřebují. Na druhou stranu jenom chci říct, že jsou taky organizace, které mají dostatek pracovníků, a jim šlo především (o) to, umožnit, abychom sloužili ty čtyřiadvacítky, a to navýšení může udělat problém, že zřizovatel řekne: Ale já mám to neumožním, protože vás je dost, a klidně se střídejte po dvanáctkách. Já jsem jenom tohle chtěl říct, že takováto možnost jakési reakce toho zaměstnavatele je, ale jinak já za to děkuju, za takový pozměňovací návrh, a jsem tomu rád.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím v tuto chvíli pana poslance Juchelku.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Už tady toho bylo řečeno mnoho. My jsme měli minulý týden takový vypjatý výbor pro sociální politiku, kde jsme to samozřejmě řešili, tady tuto novelu zákoníku práce. Je to již druhá novela, čeká nás ještě třetí, takzvaná flexi, která bude řešit zase úplně jiné věci, nicméně tady tato řeší skutečně minimální mzdu, zaručenou mzdu a nějaké podmínky při kolektivním vyjednávání. Takže já jsem načetl pozměňovací návrh, který ve čtyřech stupních tam vrací zaručené mzdy do soukromého sektoru pod číslem 4484. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Kaňkovského - zatím poslední v obecné rozpravě.

Využiji chvilky pro omluvu. Paní poslankyně Langšádlová od 16.30 z pracovních důvodů.

Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já bych vás rád seznámil s pozměňovacím návrhem, který předkládám s kolegy Michalem Kučerou, Petrem Letochou a s kolegyněmi Janou Bačíkovou a Olgou Richterovou. My se v tomto pozměňovacím návrhu vracíme k problematice náhrady za ztrátu na výdělku u osob po pracovních úrazech a u chorob z povolání. Možná si někteří vzpomínáte, že jsme tuto problematiku tady řešili jak v minulém, tak dokonce i v předminulém volebním období, ale bohužel, poslanecká novela, kterou jsem podával s kolegou Josefem Hájkem z ANO už někdy v roce 2017, ani pozdější novela nepřinesla úplně kýžený efekt, protože pojišťovny nadále postupují nejednotně a lidé, kteří jsou poškozeni pracovním úrazem nebo chorobou z povolání, si stěžují na určité diskriminační prvky a vlastně i demotivaci k tomu, aby, pokud mají nějakou zbytkovou pracovní schopnost, tak aby ji využívali.

Já to maličko vysvětlím. Existuje takzvané ustanovení o stopvýdělku, které fakticky znamená, že když člověk, který je evidován na úřadu práce právě proto, že je po úrazu z povolání nebo má chorobu z povolání, a má ještě nějakou zbytkovou pracovní schopnost, najde si zaměstnání odpovídající své pracovní a zdravotní způsobilosti, nějakou dobu pracuje, ale následně to zaměstnání ztratí, většinou z důvodu toho, že se buď stane přebytečným, anebo že už mu to zdravotní stav neumožňuje, a opět se vrací na Úřad práce, tak je pak tím fenoménem nebo tím ustanovením o stopvýdělku v mnohých případech poškozen.

Druhá věc je, že lidé, kteří jsou na úřadu práce - nebo jsou evidováni na úřadu práce - jsou vlastně biti i tím, když dochází k častějšímu navyšování minimální mzdy, tak jim reálně se ta vyplácená renta snižuje, protože přestože dochází pravidelně k její valorizaci, tak pokud - jako se to stalo v posledních letech - dochází k častějšímu navyšování minimální mzdy, valorizace těch náhrad tomu neodpovídá.

Proto jsme v uplynulém roce podnikli celou řadu jednání a děkuji i panu ministrovi, že za MPSV se jich účastnil, také děkuji zástupcům Ministerstva průmyslu a obchodu i obou pojišťoven, které odškodňují tyto případy, a také děkuji zástupcům poškozených, z nichž největší skupinu tvoří horníci, ale jsou to i další skupiny obyvatel, kteří jsou takto poškozeni, že se účastnili jednání. A nakonec z těch jednání vyplynul návrh, který dnes předkládáme, a já pevně věřím, že konečně vnese do tohoto doposud velmi nejasného systému pořádek a že zrušením ustanovení o stopvýdělku a dalšími návaznými změnami skutečně ti lidé budou už odškodňováni pokud možno spravedlivě.

Je potřeba říci, že je tam i ustanovení o tom, že se to vždycky bude počítat pro toho člověka tak, aby to pro něj bylo výhodnější, protože škála těch případů poměrně široká a neexistuje úplně univerzální způsob, jakým způsobem to vypočítat, ale toto ustanovení, které dneska, pokud ho přijmeme tedy, které dneska načítáme, a pokud ho přijmeme ve třetím čtení, by mělo zpřehlednit ten doposud nepřehledný systém - a také by mělo sjednotit přístup obou pojišťoven, takže budu vám vděčný za podporu ve třetím čtení a děkuji vám za pozornost.

A možná ještě krátce k pozměňovacímu návrhu, který zde představil za skupinu poslanců kolega Tom Philipp - a my jsme se ještě domlouvali, je tam ještě jedno důležité ustanovení: volno před složením atestační zkoušky se bude týkat jak lékařů, farmaceutů, ale také se bude týkat nelékařských profesí v délce v délce 5 dnů. Tolik jenom na doplnění. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP