Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.40 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Mohlo by se začít u politických jmenování, předražených zahraničních cest a nákladů na politické trafiky, které zatěžují státní rozpočet. Je nepřijatelné, že se v době ekonomických výzev volí cesta nejjednoduššího řešení snížení důchodů našich seniorů, místo aby se vláda snažila šetřit na místech, kde to skutečně jde a kde úspory by nepoškozovali obyvatele, kteří jsou na pomoci státu nejvíce závislí.

Rád bych také připomněl předvolební sliby, které byly voličům dány. Slibovalo se, že valorizační mechanismus důchodů se nezmění a že věk odchodu do důchodu zůstane nezměněn. Tato slova však byla rychle zapomenuta a dnes se místo toho projednávají návrhy, které jdou přímo proti těmto slibům. To není jen otázka politické nečestnosti, ale i zásadního porušení důvěry veřejnosti v naše vládní instituce. Je naším závazkem stát na straně občanů a chránit jejich zájmy proti nespravedlivým změnám. Jsem přesvědčen, že je možné najít řešení, která budou spravedlivá pro všechny generace a která nebudou penalizovat naše nejstarší občany, kteří celý svůj život přispívali do systému. K tomu je třeba, aby vláda přestala zneužívat důchodový systém jako nástroj pro krátkozraké fiskální úspory a začala hledat řešení, které přinese opravdové výsledky bez toho, aby byli poškozeni ti, kteří na důchodech jsou závislí. Můžeme zvážit větší boj proti daňovým únikům, zlepšení výběru daní, snížení státních výdajů na nepotřebné položky a zavedení transparentnějších a efektivnějších systémů výdajů.

Dámy a pánové, já si myslím, že je naší povinností hledat řešení, která budou v nejlepším zájmu všech našich občanů. Návrhy, které vláda předkládá, bohužel tuto povinnost nesplňují. Naopak zavání krátkozrakým řešením, které si vybírá nejjednodušší cíl, a to jsou senioři. Proto apeluji na vás všechny, abyste přehodnotili tento návrh a společně hledali cesty, které nebudou znamenat snižování životní úrovně našich důchodců, ale které povedou ke skutečné stabilizaci důchodového systému, spravedlivě a s respektem k lidem, kteří tento stát celý svůj život budovali.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci a jenom shrnu, že nyní mám s faktickou přihlášeného pana místopředsedu Skopečka a poté se s přednostním právem hlásí pan ministr Marian Jurečka. Tudíž takto máme všichni zatím představu a pan místopředseda má své dvě minuty.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně. Pane kolego, já bych také byl pro to, abychom diskutovali alternativy k průběžnému penzijnímu systému. Já bych byl dokonce radši, kdybychom tady projednávali transformaci penzijního systému třeba na individuální účty. Ale když vidím, jak jste neschopni udělat byť parametrické změny průběžného systému, tak představa, že tady v té Sněmovně najdeme více jak 101 hlasů na to, abychom odhlasovali nějakou transformaci, je samozřejmě iluzorní. Vaše argumenty nejsou alternativou. Česká republika i podle mezinárodních srovnání má jeden z nejnižších podílů šedé ekonomiky na hrubém domácím produktu a ten podíl je zhruba podobný jako v Německu. Prostě nedokážeme snížením šedé ekonomiky, jakkoliv se o to dennodenně musíme snažit, nahradit a vyrovnat systém penzí, který kvůli demografické situaci a díky tomu, že máme průběžný systém, míří do stále větších deficitů.

Já naopak volám Poslaneckou sněmovnu k zodpovědnosti. Ano, já jako pravicový ekonom bych si dovedl představit odvážnější reformy, transformaci penzijního systému třeba na individuální účty, ale pro to se v této Poslanecké sněmovně většina nenajde. Pokud chceme, aby ten systém nepadal do deficitu desítek miliard, tak pojďme udělat alespoň parametrické změny, které jsou na druhou stranu jedny z nejodvážnějších za posledních osm let. Na ty alternativy, o kterých jste tady mluvili, jste, kolegové z hnutí ANO a SPD, respektive z hnutí ANO, která byla vládní stranou, měli osm let. Nic jste během těch osmi let nedokázali udělat. Tak nechte projít aspoň ty parametrické změny, ať dokážeme zajistit důchody i pro dnešní třicátníky a čtyřicátníky. Já vím, že to nepřinese hlasy v nejbližších volbách, ale přinese to nějakou elementární jistotu dnešní mladší generaci. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Podívám se trochu do historie, byť ta historie se vás netýká, vás osobně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, pane místopředsedo. Vzpomínám si, jak vaši předchůdci říkali, jak se nedá nic dělat s šedou ekonomikou, jak se vyplácely miliardy, desítky, stovky miliard na podvodech na DPH. Já jsem to zažila, zažila jsem tu frustraci na finanční správě. A ejhle, přišla vláda, ve které jsme byli, získali jsme Ministerstvo financí, vytvořili jsme kontrolní hlášení. A ejhle, za tři roky konstatoval tehdejší nejvyšší státní zástupce, že jsme zlikvidovali karuselové podvody, které za vašich vlád kvetly. Jenom kvetly a vyplácelo se a tak dále. A teď v šedé ekonomice nejcitovanější český ekonom Tomáš Havránek, říkám to správně, určitě ho znáte, říká, že v tom máme až 10 procent HDP. A já tomu věřím, tomu číslu. To znamená, neříkejte prosím, že my tady s šedou ekonomikou nemáme problém. Podívejte se, jak váš ministr financí, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jak vybral DPH, jak mu to sedělo na ten plán; 24 miliard tam lítalo. Tak kde jsou tedy? A tak dále. Takže prosím toto vzhledem k historii vaší strany přede mnou je opravdu velmi citlivé téma.

Děkuju. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Mám zde dvě přihlášky k faktickým poznámkám a upozorňuji, že s přednostním právem je přihlášen pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní předsedkyně, i s tím kontrolním hlášením jste předali veřejné rozpočty s deficitem v řádu stovek miliard korun. Takže i kdybyste tu šedou ekonomiku snížila na nulu, jako že to samozřejmě v realitě je těžko možné, tak byste nikdy nezískala prostředky na to, abychom dlouhodobě dokázali udržet vyrovnaný penzijní systém vzhledem k tomu demografickému trendu. Ten systém, který byl inspirován Bismarckem, tak byl nastaven tak, že se důchodu nedožila většina plátců toho sociálního pojištění, a když se ho dožila, tak v něm strávila jednotky let. Prostě ten systém je neudržitelný vzhledem k tomu, jakým způsobem se bohužel porodnost vyvíjí a ta se vyvíjí všude stejně ve vyspělých zemích. Prostě vyspělé země mají problémy s demografickou situací, s porodností. Není to kvůli této vládě, jak se tady snažil včera hloupě přesvědčovat váš pan předseda. Ale znovu říkám, i kdyby EET vyneslo, a vy jste ta čísla měnila, nejdřív to bylo 10 miliard, pak EET měla přinést 20 miliard, za chvilku to budou stovky. Teď už dokáže vyřešit i penzijní systém. Možná i školství nám zaplatí, vysoké školy. Na co všechno ještě by ta EET stačila? Vždyť je to absurdní, co tu říkáte.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a současně žádám o oslovování prostřednictvím předsedající. Co se týče pořadí, tak já ho zrekapituluji, protože nám narostlo do šesti přihlášek. Hlásí se s faktickou pan poslanec Sadovský, Volný, Juchelka, Jurečka, Koten a paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji, paní předsedající. Já bych chtěl reagovat na to, co říkal tedy pan místopředseda Skopeček, vaším prostřednictvím. Pane místopředsedo, vy jste si na chviličku odběhl a neviděl jste, jak tady probíhala debata. Tady probíhala poměrně důležitá debata o tom, že - to, co jste řekl vy, s tím souhlasím, že to jsou parametrické změny - ale tady celé odpoledne rezonovalo to, že to je důchodová reforma. Já si myslím že to, že jste vlastně i vy naznačil, že to jsou jenom parametrické změny, takže už to je o důvod víc, proč to nepouštět do druhého čtení.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Jan Volný.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji za slovo. Tak pan kolega Sadovský mi to vzal z úst. Já jsem chtěl také pochválit pana místopředsedu, že po třech dnech, a nevím, kolik to bylo, 40 hodin, když jsme se handrkovali, tvrdili jsme, že nejde o žádnou důchodovou reformu, poprvé řekl, že se jedná o parametrické úpravy. S tím mohu souhlasit. Nesouhlasím s tím, jak velké jsou, v jakém jsou rozsahu. Ale to, že to jsou parametrické úpravy, ano. Není to důchodová reforma a bude nás čekat ještě hodně dlouhá cesta, než tu reformu skutečně uděláme a naplníme ji i zdroji, zdroji, které budou zaručovat, že to nepadne.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, poté pan ministr Marian Jurečka. Prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP