Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(17.20 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Druhá věc. Před pár hodinami jste se tady se mnou shodli a pokyvovali, když jsme řekli, že by ten cíl udržitelného důchodového průběžného systému měl být do minus jednoho procenta HDP. To jste pokyvovali, že ano, že se na tom shodujeme. Aleš Juchelka tam seděl a kýval na mě, že ano. Tak jak to chcete zabezpečit? Jak to chcete zabezpečit? Když se bavíme o tom, že i vy říkáte, že to má být do 1 % HDP, a to je tvořeno buďto těmi příjmy a těmi výdaji. A o tom je ten návrh, o kterém my se tady bavíme, tak potom řekněte ne, chceme deficit minus 5 % a dosypeme to z daní. Ale to jste neřekli. Vy jste řekli, že považujete za udržitelnost toho systému minus 1 % HDP. A před třemi hodinami, když pominu zápis z té schůzky, jste tady seděli a říkali jste ano, my s tím souhlasíme.

Pak druhá poznámka. Když se podíváme na ty trendy. Ty trendy hovoří o tom, že podmínky té práce se evidentně zlepšují tak, že nám klesá podíl invalidit. Klesá nám podíl invalidit. A zároveň k tomu máme data, že nám stoupá počet lidí, osob se zdravotním znevýhodněním i osob se zdravotním postižením, kteří fungují na trhu práce, ať už chráněném, nebo otevřeném. To znamená, opravdu dochází k tomu, co říká Pavel Bělobrádek, že i ti lidi s velkým handicapem (Předsedající: Čas, pane ministře!) dneska dokážou pracovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a pokračujeme v diskusi skrze faktické. Mě to úplně netěší, protože jsem si přála, ať se dostane na další řádně přihlášené, nicméně je to tak. Pan poslanec Jan Volný je nyní přihlášen, poté paní poslankyně Martina Ochotnická. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já bych si asi odpustil tu technickou poznámku, kdybyste neustřelili konec této schůze v 18 hodin, protože já se ke své přihlášce do diskuse nedostanu, a měl jsem připraven velice sofistikovaný a podrobný projev. Takže mě neokřikujte, pusťte to dál a můžeme diskutovat.

Já budu tedy reagovat na pana kolegu Dufka, který tady říká, že je to potřeba přijmout jako celek. Potom na druhou stranu dál pan ministr říká, vy jste nepochopili systém. Pánové, vždyť to není žádný systém. Pane kolego Dufku, vždyť to není žádný celek! Vy jste akorát zvýšili odchod do důchodu nějakým imaginárním způsobem a přepočtem do roku 2050. Tam mně schází opravdu nějaké zdroje, které budou dotovat ten systém, abychom se z těch 7 % dostali aspoň na 10 nebo na 11, abychom se dostali do nějakého toho průměru Evropy.

Já jsem měl tu čest sedět ještě v Potůčkově komisi. Netěšilo mě to, protože to nebylo nic extra, a seděl jsem vedle pana ministra financí pana Stanjury. A oba jsme tak na to kulili očima, protože také se tam mluvilo pořád o odchodu do důchodu, a ta parta lidí, kterých tam bylo asi dvacet, se domlouvala dva roky, jak naplnit finančně balík toho důchodového systému, a nedohodli se. Je to špatně. Já vím, že to není jednoduchá práce, ale musí se o tom diskutovat. Toto není žádná důchodová reforma, žádný systém v tom nevidím. (Předsedající: Čas!) Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju. Nyní paní poslankyně Martina Ochodnická, poté pan předseda Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslankyně Martina Ochodnická: Vážená paní místopředsedkyně, pánové ministři, kolegyně, kolegové, já tu od úterý bez 2,5 hodiny bedlivě sedím a poslouchám. Dovolím si říct, že jsem tu jedna z mála, které se ta reforma vzhledem k tomu, že je mi čerstvě 40, opravdu týká. Poslouchala jsem argumenty vás, kteří jste důchodovému věku blíže, anebo jste již v důchodu, a poslechla jsem si tady spoustu argumentů, které začínaly fertilitou. Chvílemi jsem si tu připadala jako chodící děloha jako matka tří dětí. Některé výroky, které tu zaznívaly ohledně matek a ohledně toho, že bychom měli navyšovat plodnost různými metodami. Dozvěděli jsme se jich tu spoustu od některých kolegů. Musím říct, že jestli mě jako čtyřicátníci zajímá něco, co se týká důchodů, pak je to to, jestli stát, který ví, že to nevychází už nyní, řeší tu situaci tak alespoň směrem k tomu, že máme šanci my čtyřicátníci na to, aby to jednou vycházelo. To je jediné, co mě jako čtyřicátnici, pominu-li, že jsem politik, v tuto chvíli zajímá, protože pokud dnes a dávno před dneškem náš stát věděl, že to nevychází, očekávala jsem já od svých volených politiků, že tu situaci budou řešit. To, že to řešení nenajdou možná dokonalé, to, že na tom řešení se budou těžko domlouvat a shodovat, je realita jakékoliv politiky od vesnice až do Sněmovny. Ale očekávám, že volený politik tohoto státu bude reagovat na to, co vidí z demografických křivek, ale i z reality důchodového systému. Děkuju moc, že se o to všichni snažíme. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní pan předseda Aleš Dufek, poté paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já jenom reaguji na paní poslankyni Hanzlíkovou, prostřednictvím paní předsedající. Nikdo neříká, že ten stávající systém je nějak špatný, ale on se přežil. To znamená, bavíme se o nějakém novém systému. To znamená, nikdo to nekritizuje, jako že to bylo úplně všechno špatně. To je prostě první myšlenka.

Druhá myšlenka, kterou by chtěl říct, jako ta polemika, jestli je to důchodová reforma, nebo není to důchodová reforma. Víte, také si nalijme čistého vína, že ty důchody jsou vždycky o tom prvním pilíři, a my tady skutečně ten první pilíř měníme, a tím si dovolím říct, že bych si i celkem dokázal obhájit ten pojem důchodová reforma, protože se mění první pilíř. Vždycky druhý a třetí pilíř jsou nějaké snahy více či méně úspěšné to nějakým způsobem dorovnat, ale vždycky to zůstává právě na tom prvním pilíři.

A pak je tady vlastně ta třetí myšlenka. Já si teď fakt nejsem úplně jist, jestli vlastně opoziční strany si myslí, že ta změna systému by měla nastat, anebo by to mělo zůstat tak, jak to je. To se přiznám, v tom jsem se trochu ztratil během těchto tří dnů. Ale mám pocit, že si také myslíte, že by se něco mělo změnit a že vaše cesta je v tom, že tam máte nějaký ten hospodářský úhel pohledu, nikoliv ten účetní úhel pohledu. Takže fakt do jisté očekávám, že nějaké argumenty nebo že nějaké konkrétní nápady přijdou v období mezi prvním a druhým čtením.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, poté pan poslanec Jiří Strýček. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Já už mezitím zas nevím, na koho mám reagovat dřív. Paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tam z TOP 09, promiňte, tak demografové s tím nesouhlasí a Ministerstvo zdravotnictví s tím také nesouhlasí, byť se tady pan ministr snažil srdnatě diskutovat s mými kolegy, tak jeho rezort s tím nesouhlasí.

Ale já jsem šla reagovat spíš na pana ministra. Pořád slyšíme nějaké připomínky, co říkal Andrej Babiš v roce 2018. Ještě jste měl připomenout, co jsem říkala já v roce 2019, ale podstatné je, že jsme to neudělali, protože jsme ty debaty vedli.

Nicméně vraťme se k té ekonomice. Ano, jedno procento HDP je samozřejmě ideální stav, ale vy jste si vytkli mantru, úplně nesmyslnou mantru, že musíte mít vyrovnaný - důchodový účet žádný neexistuje, to víme -, že musí být vyrovnaný výběr sociálního a výplata důchodu. To je prostě nesmysl. To je nesmysl. Nebudeme a nikdy ho mít nebudete. My jsme ho měli. Já si pamatuju, jako ministryně financí před covidem jsme to dva roky měli, a dokonce v roce 2021 byl ten deficit malinkatý, nějakých 2,5 miliardy, ale to je nesmysl. Proto máme průběžný systém. Proto to máme takto nastaveno a proto já tady hovořím o hospodářském růstu, o tom, kolik - opakuju to potřetí, dohadovala jsem se tady včera několikrát s vaším panem poslancem Kohajdou, kdy jsme se dohadovali a vysvětlovali si. Podpora hospodářského růstu. Ne, my máme stagnaci. Vydáváme necelých 8 % HDP. Průměr zemí OECD je zhruba stejný. Země okolo nás vydávají víc. To znamená, podpora HDP, boj s šedou ekonomikou, podpora porodnosti a tak dále. Ne, vy víte, co bude v roce 2050. Vy tady vytvoříte nesmyslnou kalkulačku, bavili jsme se o tom tady včera skoro celý večer (Předsedající: Čas, prosím!), nesmyslnou kalkulačku, která bude - ano, děkuju -, která bude tady vypočítávat důchod. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP