Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.30 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Aby potom v září proběhla demonstrace a pod tlakem ostatních koaličních partnerů ta vláda přistoupila k opatřením alespoň nějakým. To se všechno dá zvládnout, i ta inflace se nějakým způsobem zvládla, pochopitelně, odnesli to občané a jejich úspory, odnesli to zaměstnanci poklesem reálné mzdy. Už tady bylo řečeno, devět čtvrtletí po sobě. Ale ta důvěra. To všechno se dá vyřešit, ale ta důvěra ve stát se strašně těžko vrací zpátky.

Co je na tom nejhorší z mého pohledu, vláda se ani nesnaží nějak vysvětlovat. Dobře, dávali jsme nějaké sliby, situace je jiná. Já si pamatuji, jsem přece jenom starší člověk, když kdysi budoucí premiér Špidla před volbami, myslím 2002, říkal: Zdroje jsou. Slibujeme všechno. Zdroje jsou. Aby potom po volbách jeho ministr financí pan Sobotka konstatoval něco ve smyslu - předvolební sliby nebyly zasazeny do ekonomické reality. Alespoň se to snažili vysvětlit. Ale tato vláda to všechno vymlčí. Nezdůvodňuje, respektive jste možná přešli na vyšší level a říkáte dokola - všechno zvládáme perfektně, všem se daří, pan premiér říkal všichni bohatneme. A pokud se něco nedaří, může za to předchozí vláda. A Babiš a válka a Putin a tak dále.

A pokud této vládě společnost nevěří, respektive důvěru má u 22 - 23 procent, tak jaká je reakce? Musíme posílit strategickou komunikaci. Lidé nám nevěří, tak my jim musíme vysvětlit, že se mají dobře, že oni žijí v nějakém bludu. A musíme bojovat proti dezinformacím, neb kdo říká, že vláda vládne špatně, šíří dezinformace a pomáhá Rusku. Takže to je skutečně jako vyšší level vysvětlování, proč se něco nezvládne.

A ještě se vrátím k té důvěře ve stát. Pamatujeme si začátek devadesátých let, to nadšení, říkalo se: Teď si musíme utáhnout opasky, budeme pracovat a za deset, patnáct let doženeme Rakousko. Proběhlo to nějakým způsobem, kuponovka a tak dále, úplně se to nepovedlo. Trošku mi to připomnělo vlastně i tu situaci před volbami 2021, také pětikoalice Spolu a další říkali: Budeme hospodařit zodpovědně, zeštíhlíme stát, víme jak na to. A tak úplně to nedopadlo. Jasně, byla energetická krize, válka na Ukrajině. Ale my jsme nikdy nevinili vládu za to, že je válka nebo že je krize. Ale říkali jsme, že způsob řešení toho problému je špatný.

Závěrem k důvěře. Občané, lidé, pochopí, že jsou nějaké problémy, že je potřeba je řešit, ale nesmí se jim lhát. A lže vláda? No dobře, tak řeknu používá marketingovou zkratku, nějaké růžové brýle, jak všechno perfektně zvládáme. Já předpokládám, že ta vláda bude potom po zásluze potrestána v nejbližších volbách, ale ten problém je, že skutečně každý porušený slib vlády oslabuje důvěru ve stát. A to je podle mne ten největší problém.

Takže závěrem. Jasně, není to důchodová reforma, je to snižování důchodů, respektive výdajů státu na důchody. Kdybych to měl přirovnat, tak bych řekl takovou parafrázi: Tato země není pro staré, ale bohužel není ani pro mladé. Tak to bohužel je.

A ještě si půjčím parafrázi Olivera Cromwella, když říkal, jak zasedá Parlament, tak bych to trošku parafrázoval: Občan si nemůže být jistý majetkem ani důchodem. Vláda přináší takzvanou důchodovou reformu.

Děkuji.

 

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Ryba. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, úplně v úvodu svého vystoupení bych ještě rád reagoval na pana poslance Kohajdu, vaším prostřednictvím, byť vím, že už vystupoval dříve, ale myslel jsem si, že i já přijdu na řadu o něco dříve a nechtěl jsem se hlásit k faktické.

Pan poslanec Kohajda nás tady nechci říci že poučoval, ale nám tady vysvětloval, jak vlastně došlo k obrovské inflaci, která tady byla v letech 2022 - 2023. Uvedl z jeho pohledu důvody, které to způsobily, což může mít zčásti pravdu, ale jaksi zapomněl na to, že jeden obrovský problém, který neuvedl, bylo to, že vláda nezvládla ekonomickou krizi, energetickou krizi, protože ta byla dalším obrovským důvodem k tomu, že inflace byla jaká byla a že tedy dosáhla v roce 2022 více jak 15 % a v roce 2023 více jak 10 %. Můžeme se stokrát chválit, že v letošním roce máme inflaci zatím kolem 2,3 %, to je pravda, ale pořád již běžný občan na to doplatil tím, že jeho úspory byly znehodnoceny o čtvrtinu a že v průměru, když se tady bavíme o průměrech již několik dní, tak v průměru ceny se rovněž zvedly o čtvrtinu, a to už nikdo nikdy nevrátí. Ano, v letošním roce se daří tu inflaci krotit na 2,3 %, ale pokud bychom se chtěli vrátit před tu inflaci, tak by tady musela být více jak 27 % deflace, a to určitě tedy nebude. To bych chtěl jen připomenout.

A teď k té projednávané problematice. Opět se dnes vracíme k problematice důchodců, bohužel už po několikáté, a vždy v jejich neprospěch. Kladu si jednu jednoduchou otázku, proč. Proč se tato vláda zaměřila ve svých opatřeních právě na důchodce a proč jim snižuje jejich životní úroveň? A to ať už těm stávajícím, tak i těm budoucím.

Napadá mně jediný důvod. Většina důchodců nejsou vaši voliči, tedy voliči vládnoucí koalice, a proto to méně poškodí vaše preference. A o to vám samozřejmě jde v prvé řadě. Vaše priority vidím při sestavování programu našich schůzí. Neřešíme problémy našich lidí, které je trápí, kteří nás sem zvolili. Již několikrát jsem například upozorňoval na chybějící finanční prostředky na obyčejné provozní výdaje policistů a hasičů. Podle mých informací peníze na pohonné hmoty například dojdou už ke konci září a nikdo to neřeší. Já jsem v té situaci kdysi byl jako generální ředitel a opravdu jsme škemrali o to, aby nám pomohli hejtmani. Já jsem zvědavý, koho budou chudáci hasiči a policisté obcházet teď, aby jim pomohl, aby vůbec mohli k zásahům vyjíždět.

Přesto tedy vláda a ministr vnitra tvrdí, že vnitřní bezpečnost je jejich prioritou. Smutné na tom všem je, že nejvíce poškozenými v tomto případě, v tomto zákoně, který projednáváme, v této novele, jsou právě důchodci, kteří celý život pracovali a poctivě odváděli peníze na svoje důchody. Já vím, že máme průběžný systém, že je neodváděli na svoje důchody, že je odváděli na důchody těch, kteří tady byli před nimi, ale je to svým způsobem pravda, že odváděli tyto finanční prostředky určitě pravda je.

Chlubíte se tím, že jste předložili důchodovou reformu. To ale není ani v nejmenším pravda. Už to tady několikrát padlo. Přinášíte jen parametrické změny, ale jsem rád, že pan ministr řekl, že je v podstatě pro něj jedno, jestli to je reforma nebo jsou to parametrické změny, že to je novela zákona, v čemž se určitě shodneme. Prodlužujete odchod do důchodu a zhoršujete podmínky pro odchod do předčasného důchodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP