Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Já jenom krátce zareaguji a už nebudu reagovat na další vystoupení, protože bych chtěl poskytnout dostatek času i těm ostatním, kteří jsou přihlášeni do řádné debaty. Samozřejmě je velmi složité, když je tady 10 předřečníků, reagovat na vše, takže omlouvám se, na co reagovat nebudu. Ty systémy. Pan kolega Juchelka - teď ho tady vidím, vaším prostřednictvím - vy jste třeba říkal, že zdravotnictví není přece systémem nalij vylij. Ale přece zdravotnictví je, máme účet zdravotních pojišťoven a tam dotéká a vytéká. To je přesně stejný typ financování, daleko rigidnější oproti důchodovému systému v tom, že je oddělen od státního rozpočtu, kdežto důchodový systém je součástí státního rozpočtu. Takže to příklad, kdy jste bohužel neměl pravdu, ale nechci vás chytat za každé slovo.

Co se týká inflace, vážený pane kolego Nachere, tak samozřejmě inflace je zlá věc. Nicméně připomeňme si, že důvodem inflace byl externí vliv, to je okamžitý dopad. To znamená válka na Ukrajinu, zdražení energií. To si myslím, že je evidentní. Pak vnitřní vliv, je to hospodářská politika státu. Takové inflační důvody většinou mají doběh kolem 1,5 roku, než se projeví v reálné inflaci. Ano, nastalo to, že se zásadně navýšil objem peněz v oběhu při stejném objemu zboží a služeb, což evidentně vyvolává inflační tlak. Ano, byla to hospodářská politika předchozí vlády. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosil bych pana poslance Juchelku.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Na další poznámky ať si klidně reaguje samozřejmě někdo jiný. Já budu reagovat na pana Kohajdu, taky trochu na pana ministra, vaším prostřednictvím. Co se týká té přítomnosti a nepřítomnosti, jenom 10 sekund. Také nevidíme, že jsou tady přítomni všichni ti ministři, o které jsme žádali a kteří musí tady být podle mého názoru, protože se jedná o důchodovou reformu, která jde napříč různými ministerstvy. Není tady pan Stanjura. Ten neodpověděl za tři dny ani na jednu faktickou poznámku z hlediska rozpočtu. Já jsem dneska ráno apeloval, aby tady byl pan ministr zdravotnictví Válek, protože se jedná o výši věku odchodu do důchodu, onemocnění a tak dále.

Vám se tady z debaty prostě vytratil člověk, pane Kohajdo, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. Vy pořád jenom řešíte peníze, rozpočty a já vám prostě rozumím. Říkáte tady ta hausnumera, jako půl bilionu korun v minusu za 30 let fungování průběžného důchodového systému. Pokud ho chcete mít tedy vyrovnaný, tak jeďte k sobě do kraje, do svého regionu, a tam začněte stavět chudobince. Protože pokud tady nějakým způsobem - a říkáte, že to chcete jako mantru - mít vyrovnaný důchodový systém, tak vám garantuji, že budete narušovat velmi velkým způsobem sociální smír mezi těmi, kteří jsou mladí, a mezi těmi starými. Takže nechte tady tu finanční mantru už jednou provždy za sebou a pojďme se bavit o člověku, o tom, zdali v 73 letech, pokud se narodí v roce 2024, může ještě dělat některé činnosti a některé obory.

Co se týká výchovného - tady to říkali už kolegové - ale je to všechno tak, že vy děláte vlastně skrze výchovné, skrze 20 % průměrné mzdy jako minimální důchod a tak dále, z toho průběžného systému béčkový sociální systém. Tyto věci patří do sociálu, ne do důchodů. Tak ho, prosím vás, neprzněte.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér a pak zatím poslední pan poslanec Mašek.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Myslím, že na půdě Sněmovny to můžeme jednoznačně pojmenovat. Je to novela zákona o důchodovém pojištění, a dalších souvisejících zákonů. Já jsem to říkal opakovaně i veřejně v médiích. Fakt nejsem bohemista a pro mě ta debata, jestli tomu říkáme důchodová reforma nebo parametrické změny, je úplně mimoběžná. Novelizujeme tady tyto zákony, kterými řešíme průběžný systém a jeho stabilizaci. První věc.

Druhá věc, na schůzce u pana prezidenta - je to i v zápisu - jsme se společně shodli, že nám pan prezident položil otázku, jak si představujeme udržitelnost důchodového systému a jeho případného deficitu, kde je pro nás hranice udržitelnosti, v představě, kterou bychom třeba v optimálním scénáři viděli. Já i vy jsme řekli stejnou hodnotu, aniž bychom se domlouvali. Řekli jsme deficit do 1 % HDP. Jsem rád, že se alespoň na něčem shodujeme. Změna těchto zákonů říká, že tohoto cíle jsme schopni naplnit.

Poslední poznámka. V důchodové reformě je právě ten člověk. Ten člověk, který pracuje na náročné pozici, aby mohl jít dříve, ve zkrácené době, o pět let. Ten člověk, který odpracoval 45 let, aby mohl odcházet o tři roky dříve s polovičním krácením. Ten člověk, který se stará o děti. Ten, který se stará o nějakou blízkou osobu, která je postižená a čerpá příspěvek na péči. Ten člověk, který s manželem či s partnerkou sdílí vyměřovací základ. Ten vdovec i ta vdova. To jsou konkrétní příběhy lidí ve statisících, kterým tato důchodová reforma přináší výrazné zlepšení, až jednou budou v důchodu. Aby nebyli potrestáni za to, čím v životě procházeli, o koho pečovali, co přinesli pro budoucí generace. To všechno ta důchodová reforma má.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Maška, poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Využiji krátce na omluvy. Pan poslanec Bělobrádek se omlouvá od 11.30 do 13.30 z pracovních důvodů, paní poslankyně Marie Jílková celý jednací den z osobních důvodů a paní poslankyně Pokorná Jermanová od 15 z pracovních důvodů. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěl zareagovat, vaším prostřednictvím, na kolegu Kohajdu, který tady doporučil srovnat sociální pojištění se zdravotním pojištěním, byť tedy konstatoval, že tam ty platby jdou přes zdravotní pojišťovny. No, to srovnání není dobře, protože si uvědomme, že před několika lety šlo zhruba 7,5 % HDP na zdravotnictví a potom v průběhu naší vlády to vystoupalo až k 10 %. Teď se to zase poněkud omezuje, ale ten stát do toho ingeruje. Tam prostě do toho ten stát ingeruje platbami za státní pojištěnce. Čili ten stát si uvědomuje, že tam je deficit. Čili když se budeme bavit, že tady si také stát uvědomuje, že je tam kumulovaný deficit, tak buďto s tím bude chtít něco dělat a ty peníze tam dodá ze státního rozpočtu, stejně tak jako se to děje s platbami za státního pojištěnce. Takže nejsem ekonom, ale v tomhle si myslím, že mám jednoznačně pravdu.

Potom na pana ministra. Já bych řekl jedno. Oko nezůstalo suché, když jste tady mluvil o těch platbách za děti. Ale vy jste si před volbami vzali jako volební headline, vlajkovou loď, to výchovné a bylo to za první, druhé a další děti. Teď jste to z toho vyhodili, nahradili jste to fiktivním vyměřovacím základem. Pane ministře, tady někdo z kolegů říkal - nevím, jestli to je pravda, když tak to potvrďte - že z pětistovky se stane přepočtem potom 270 korun. Takže z té vlajkové lodi toho asi příliš nezbylo. Tam si myslím, že to je docela důležité.

Poslední poznámka. Jsem rád, že jste tady řekl, že debata je mimoběžná, že nejde o to, jestli jde o reformu nebo parametrické změny, ale o že jde o úpravu průběžného systému. Ano, ale je to úprava parametrickými změnami. Nic víc.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Děkuji za vystoupení pana ministra práce a sociálních věcí, který místo toho, aby mě "káral" za to, že jsem tady popřípadě ve večerních hodinách z rodinných důvodů nebyla, protože mám malého syna. Pane ministře, já jsem vás k tomu vyzývala první den... (Ministr reaguje, že má také děti.) Máte, ano, ale máte určitě také ženu a samozřejmě to dítě matku potřebuje. Když odcházím, tak odcházím až ve večerních hodinách, ale to s vámi v tuhle chvíli řešit nebudu.

Já jsem se svých kolegů ptala - a i když se samozřejmě vzdálím, tak vždycky poslouchám, pokud je to možné, ten přenos - ale chci, prosím vás, požádat, můžete mi tedy na to odpovědět? Můžete mi odpovědět na to, proč jste ty předčasné důchody, když byla tak vysoká inflace, proč jste to neřešil už v roce 2022?




Přihlásit/registrovat se do ISP