Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

No a co předkládáte v tomto návrhu? No, že se to již od roku 2027 valorizovat nebude. Takže vy říkáte, že se to nedotkne stávajících seniorů, ale těch seniorů se to dotkne. Doufám, že jsem řekla, Aleši Juchelko, prostřednictvím paní předsedající, od roku 2027; jestli jsem to řekla správně. (Poslanec Juchelka přitakává.) Děkuji. Takže musím říct, že až jsem si říkala, že je to hezké, že to tam je takto hezky napsané, ale prakticky je strašné, že toto Ministerstvo práce sociálních věcí uvádí, ale předkládá prakticky návrh, který bere tu valorizaci i stávajícím seniorům.

No a, pane ministře, já samozřejmě ještě ohledně těch úspor jsem se koukla i na ten váš rezort. Vy máte dneska dvě politické náměstkyně, sedm vrchních ředitelů, jednoho státního tajemníka. Myslím si, že je to také obrovské množství lidí. Tolik lidí si myslím, že nikdy na Ministerstvu práce a sociálních věcí nebylo, 1 560 úředníků. Můžete se chytat za hlavu, jak chcete. (Poslankyně Mračková Vildumetzová se obrací na ministra Jurečku.) Zrovna vy jste ten člověk, který ruší ta místa, která jsou blízko lidem, což jsou místa na úřadech práce a přicházíte s takovými skvělými nápady, že se dávky budou řešit na českých poštách. Ano, ano. Budete za to platit výkonově, nebo budete za to dostávat platbu výkonově, tak já doufám, že takhle výkonově to budou mít placená i města, obce. Ale to je druhořadé.

No a úplně poslední, pane ministře, nepoužívám to, ale vím, že vždycky se tady nějakým způsobem mluvilo o tom, když se tady čtou jakoby nějaké reakce lidí, ale já bych vám doporučovala, zda byste si přečetl - v Deníku vyšlo, že čtenáři se nějakým způsobem vyjadřovali k té vaší předkládané penzijní reformě. A musím říct, že 93 procent lidí ji odmítá a velmi bych vám opravdu doporučovala si přečíst reakce lidí, kteří zde reagují. "Řeči o prodloužení věku dožití jsou k smíchu. Jaké to dožití je, vidím kolem sebe. Většina lidí po šedesátce je unavená, ozývají se různé neduhy. Dle statistik se přes 80 let věku dožije jen málo lidí, natož tak ve zdraví. Ostuda. Kdo tohle vymyslel? Dělám v Tescu Supermarketu 12 let a mám už teď hodně zdravotních problémů a nedokážu si představit po 65 letech někde běhat na kasu a vybalovat a dělat vše, co k tomu patří. Proboha, kam se ten svět řítí?"

Více toho citovat nebudu, pouze řeknu, že je řada lidí, kteří dosáhnou důchodového věku a nadále pracují. Já tady nebudu z tohoto místa, pane ministře, připomínat, že když se tady schvalovala novela služebního zákona, tak jsem předložila pozměňovací návrh, kde jsem žádala, aby se v rámci zákona o státní službě zvýšil věk, aby lidé mohli ve státní službě pracovat. Jaká byla reakce současné vládní koalice? Byli jste proti. A já znám spoustu lidí - a myslím si, že je velmi dobře, když senioři jsou aktivní. A nechte to na nich. Ale hrozné je, že vy teď tady toto předkládáte, ale třeba tento pozměňovací návrh v rámci služebního zákona jste nepodpořili. A já znám mnoho lidí, které dnes pracují v rámci zákona o státní službě a chtěli by pracovat dál. A vy jste jim to neumožnili.

Zajímavé je, že například ministr vnitra v tuto chvíli v rámci zákona o bezpečnostních sborech také přináší novelu, kde chce v rámci služebního poměru také navýšit ten věk. Já si myslím, že to je správná cesta, ale důchodový věk by měl být zachován na té hranici 65 let. A tak jak tady dneska i vystupoval Kamil Farhan, můj ctěný kolega, prostřednictvím paní předsedající, stínový ministr zdravotnictví, který tady jasně řekl, že s tím ani nesouhlasí Ministerstvo zdravotnictví. No tak já nevím, já už se v tom absolutně nevyznám. Jediné, co vím a co si myslím, že je tedy úplně neskutečná budoucnost, kterou vy neustále tady říkáte, že když řeknete tomu, kdo je narozený v roce 2000, že tedy půjde do důchodu v 70 letech a třech měsících, tak já si myslím, že k takovému návrhu nejde nic jiného říct, než že by si měla tato vládní koalice svým způsobem už uvědomit, co tady v tuto chvíli předkládá. A já znovu říkám, že tento návrh, hnutí ANO, v žádném případě nepodpoříme, protože se dotýká těch nejzranitelnějších, a dotýká už se potřetí, a to jsou senioři.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, která je s ní přihlášená, jako první, následuje pan poslanec Kohajda. Prosím, vaše dvě minuty. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem ještě chtěla zareagovat na pana ministra, jak jsme se tady dohadovali. V každém případě chci říct, že jsem se tedy lekla, když tady najednou bylo tolik poslanců, takže zřejmě jsem pochopila, že se něco bude hlasovat. Ale v každém případě jsem chtěla říct, že nás lidi pozorují a poslouchají. A jak jsme se zde dohadovali o těch novomanželských půjčkách, tak bych to jenom doplnila. V tom roce 1970 paní mi psala, že se jí narodily v té době dvě děti, že jsem měla pravdu, že to bylo 1 procento, že se dávalo 30 tisíc. Jedno procento bylo, pokud jste si kupoval byt, dvě a půl procenta, pokud jste zařizoval byt, pokud se vám narodilo jedno dítě, tak se vám odečítaly 2 tisíce a prodlužovalo se to o jeden rok, a když se vám narodilo druhé dítě, tak se vám odečítaly 4 tisíce a taktéž se prodlužovalo. Takže když si vezmete ty peníze, které byly v té době, průměrný plat byl něco kolem 1 500, mám pocit, možná statistici by mě tady opravili, že to třeba bylo 1 600 nebo 1 700, ale já žiju v domnění, že to bylo 1 500, takže 30 tisíc. Děkuji vám za pozornost, že jste takhle zticha.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším, paní kolegyně. Byť máte silný hlas, tak ten hluk je tady opravdu velmi vysoký

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych tedy mohla zvednout hlas, ale to by zase křičeli oni.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přesně tak. Takže pojďme se ztišit, kolegyně a kolegové. Je to v našem vlastním zájmu.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Takže když v té době bylo těch 30 tisíc, tak to byly velké peníze, jenom bych to upřesnila. A myslím si, že touto cestou bychom zřejmě měli jít, ale dnes se pohybujeme v jiných penězích. Říkám; bavíme se před a po roce 1989.

Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Ještě poprosím o ztišení. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Kohajda, následuje pan poslanec Benda. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Já jenom bych chtěl reagovat, že tady opakovaně je zmiňováno, že alternativou k té naší důchodové reformě je nějaký druhý pilíř. Za prvé jsme nedostali žádné konkrétní obrysy takového druhého pilíře. To znamená, těžko něco debatovat, když to před sebou nevidíme. Úplně by stačila jedna A4 a pár poznámek, jak má být koncipován. Druhá věc, druhý pilíř, tak jak tedy jsem si to dokázal přeložit, bude evidentně určen pouze bohatším lidem. Bude určen těm, kteří si navíc budou moci spořit. Takže je otázka, co jiného nabízet než současný třetí pilíř. Pokud lidé dnes nemají na to, aby si spořili v třetím pilíři, nebudou si moci spořit ani v druhém pilíři.***




Přihlásit/registrovat se do ISP