Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(21.30 hodin)
(pokračuje Monika Oborná)

Teď velmi, velmi stručně. V roce 2018 se vláda Andreje Babiše ve svém programovém prohlášení zavázala prosadit novelu zákona o důchodovém pojištění, která zvýší základní výměru důchodu na 10 % průměrné mzdy. Tím přispějeme, jak se zde uvádí, ke zvýšení životní úrovně lidí s nízkými důchody, kde základní výměra tvoří významnou část důchodu, aniž by byl narušen princip zásluhovosti. Dále se vláda zavázala k zachování pravidla pro valorizaci navázanou na růst mezd a index spotřebitelských cen a novelu zákona upravit o navýšení důchodu o 1 000 korun lidem, kteří dosáhnou věku 85 let. Jistě, ano, souhlasím, můžeme zde diskutovat o nějakých detailech, ale nelze vůbec zpochybnit to, že obě uvedené vlády slib ze svých programových prohlášení v oblasti důchodového systému plnily.

A nyní to nejdůležitější a proč jsem vlastně tady udělala takový ten exkurz do té minulosti, bych se ráda podívala na to programové prohlášení aktuální vlády. Jak je na tom vlastně současná vláda Petra Fialy. V programovém prohlášení z roku 2022, což není ještě tak dávno a ve stejném znění i z roku 2023 se uvádí: Realizujeme a do konce roku 2023 předložíme skutečnou důchodovou reformu s cílem nastavení stabilního systému férových důchodů. Ponechme stranou, že už je téměř polovina roku 2024, chci zde uvést opravdu ty zásadnější sliby. "Připravíme návrh důchodové reformy, který se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí, dobrovolné, základní složky se zvýší a bude reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří a finanční možnosti státu. Zásluhová složka, pokračuje programové prohlášení vlády, bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí. Dobrovolná položka bude zřízena ve formě státního nebo veřejnoprávního fondu inspirovaná zahraničními zkušenostmi. Vláda se dále zavázala podpořit seniory pracující v důchodovém věku a více jim zohlednit celkové odpracované roky. A nyní ten zlatý hřeb. Cituji: "Zkrátíme dobu potřebnou pro dosažení nároku na důchod." Ano, je to tak, zkrátíme dobu potřebnou pro dosažení nároku na důchod.

Takže já se tímto, dámy a pánové, obracím zejména na koaliční vládní poslance, jestli je vládou předložená novela zákona o důchodovém pojištění právě ta slibovaná reforma penzí z programového prohlášení, na jehož základě jste vy vyslovili vládě důvěru. Nebo je to vlastně úplně jiná novela. Nezbývá než konstatovat, že vláda ve svém programovém prohlášení, a to dokonce i v jeho upravené podobě z března loňského roku, neříkala v nejpodstatnějších věcech veřejnosti pravdu. A já si troufám říct, že přímo lhala. Potřebná doba pro předčasné důchody se prodloužila, přispívat příbuzným nepůjde, nově přiznané důchody se oproti současnému stavu o 8 % sníží. Zcela zásadním bodem této vládní reformy penzí je prodlužování věku pro odchod do penze, o kterém ve vašem programovém prohlášení není ani slovo.

Nezbývá, než se ptát, co se od roku 2002 nebo 2003 tak zásadně změnilo. Že by válka na Ukrajině ohrozila náš penzijní systém v roce 2030 nebo 2035? No to asi určitě ne. Buď jste veřejnosti lhali, když jste psali své prohlášení nebo jí lžete teď, když předkládáte důchodovou novelu a tvrdíte, že je to jediná možnost a jinak to nejde.

A na závěr svého vystoupení bych se chtěla pana ministra zeptat a věřím, že mi po skončení této rozpravy na tyto dotazy odpoví. Ráda bych se pana ministra proto zeptala, zda tato novela obsahuje výše uvedené sliby z programového prohlášení a pokud snad nikoliv, kam a proč se ztratily. Dále by mě zajímalo, zda programové prohlášení vlády ohledně důchodové reformy zahrnovalo i nekonečné prodlužování věku odchodu do důchodu, jak nyní navrhujete. A pokud tam snad chybělo, proč a co se od roku 2023 změnilo, aby bylo nutné k tomuto kroku zasáhnout.

A na závěr bych jenom chtěla říct, že přeji celé své generaci i budoucím generacím, abychom opravdu do toho důchodu nemuseli jít v 70 letech. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji paní poslankyni. Nyní se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já když jsem poslouchala paní Moniku Obornou, vaším prostřednictvím, já jsem si otevřela to vaše programové prohlášení vlády. Ono to tam skutečně je - zkrátíme dobu potřebnou pro dosažení nároku na důchod. Víte, když argumentujete u jiných zákonů, tak říkáte - máme to v programovém prohlášení vlády, jsme tím vázáni - insolvence. Zákon o státní službě - máme to v programovém prohlášení, jsme tím vázáni. Tak jste vázáni programovým prohlášením nebo nejste. Zkuste se jednou rozhodnout. To, že ho měníte v průběhu hry, to už jsme si zvykli. Když se to hodí, tak jste vázáni programovým prohlášením a když se to hodí, tak nejste. Já děkuji kolegyni Oborné, vaším prostřednictvím, že mi to připomněla, že až se příště budu opět připravovat na jednání Sněmovny, první, čím začnu, bude přečtení programového prohlášení vlády, protože to zjevně nečte ani vláda. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A já děkuji za dodržení času. A nyní pan poslanec Karel Sládeček. Připravit se může pan poslanec Martin Kukla posléze. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, milé dámy, vážení pánové, rád bych se vyjádřil k novele zákona o důchodovém pojištění, které mimo jiné zvyšuje věk pro odchod do důchodu a snižuje výši nových důchodů, tedy samé negativní zprávy pro budoucí české důchodce.

Zvýšení věku pro odchod do důchodu je pro SPD nepřijatelné. Stejně jako nesouhlasíme se zavedením postupných parametrických úprav, které směřují ke snižování nově přiznávaných důchodů. Důvodová zpráva obsahuje následující text: Úroveň zabezpečení musí být důstojná a přiměřená předchozím dlouhodobým zásluhám pojištěných osob. Dnešním důchodcům bychom měli děkovat za to, co pro nás vybudovali. Protože vybudovali Českou republiku. Zatímco současná vláda nejenže nic nebuduje, ale vypadá to tak, že spíše boří. A uvědomte si, pane premiére, že zhruba 50 % důchodců má důchod nižší, než je průměrný důchod. Malá odbočka. Když jsem si nedávno zažádal o důchod, tak mi byl vyměřený ve výši 13 360 korun, a to jsem měl leckdy i dvě zaměstnání. Říkáte, nejsou peníze na důchody, ale přitom jste si schválili neomezený počet politických náměstků. Na neomezené vytváření korýtek pro vaše spolustraníky peníze máte, ale na důchody ne. Přitom by stačilo schválit zdanění zahraničních dividend, jak navrhuje hnutí SPD. Tím by do státního rozpočtu přiteklo více než 300 miliard korun, ale k takovému kroku bohužel vláda řízená z Bruselu nesáhne. Šetřit je vhodné tam, kde je to nejméně bolestivé. Například by bylo vhodné zrušit Senát. Je to zbytečná trafika pro neúspěšné kandidáty na prezidenta, politické odpadlíky a politické důchodce. Provoz Senátu ročně stojí náš stát zhruba 662 milionů korun. Zatímco volební účast dosahuje žalostných 19 %.***




Přihlásit/registrovat se do ISP