Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(10.00 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Ale já musím upozornit, že to zdraví je velmi důležité, i když je samozřejmě těžké ho definovat a je velmi často individuální. Nicméně se chci zeptat, jestli jednáte i s ministrem zdravotnictví, co se týče nastavení dostupnosti zdravotních služeb zejména v některých oborech, jako je třeba ortopedie, protože si dovoluji upozornit třeba na náhradu kyčelních kloubů, kdy už dneska je velmi významně posunutá doba daná nařízením vlády, kdy by měl mít pacient dostupnou výměnu zhruba asi do 52 týdnů a dneska jsou kraje, kde je to třeba i více než dvakrát posunuté. I pro ten odchod do důchodu je důležité, aby ty zdravotní služby byly dostupné, protože třeba artróza je velmi bolestivé onemocnění a samozřejmě člověk není schopen vykonávat třeba to povolání a bude na pracovní neschopnosti. Čili máte i toto nějak prodiskutováno? Nestane se, že vám výrazně stoupnou náklady na nemocenskou, protože ten člověk tím, že nebude mít dostupnou zdravotní péči anebo je nedostatek jednodenní ortopedie, což je už v současné době, tak že ty náklady se nezvýší? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a s další reakcí na průběh rozpravy vystoupí pan poslanec Bohuslav Svoboda, připraví se pan poslanec Kukla. Prosím.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Hezký dobrý den. Toto je téma, které vždycky vyvolává velikou a bouřlivou diskusi. Já jsem takový obyčejný primitivní lékař, tak bych se pokusil do těch faktů, o kterých tady hovoříme, vložit několik základních údajů. Je na světě dneska už víc než patnáct zemí, kde věk dožití je vyšší 85 let. Věk dožití je vázaný na to, jaký je status té země, jaká je kvalita života, kvalita léčebné péče. Těch faktorů je mnoho. A to, co je pravda, je to, že délka lidského života se prodlužuje. Jsou samozřejmě výkyvy, jako je covid, kde to klesne dolů, ale teď už zase dobíháme nahoru a dostáváme se nahoru a ten věk 82 u nás je dneska vlastně definovaný.

A co my potřebujeme? My potřebujeme pracovat s tím číslem tak, jak se vyvíjí. My potřebujeme, aby ti lidé byli schopni vytvořit takovou hodnotu, že v tom věku důchodovém budou mít to, o čem hovoříte - tu léčebnou péči, kyčle včas, a to všechno bude stát peníze. Čím delší bude věk našeho dožití, tím víc peněz to bude stát. Věk našeho dožití se bude prodlužovat, protože ta hranice, kolik buňka vydrží, je asi 115 až 120 let a to je číslovka, ke které se postupně budeme blížit. Já říkám všem, kteří o tom hovoří, aby se o toto číslo starali, protože jestli ho do toho výpočtu dáte, tak všechno, co říkáte, je nesmyslné. My musíme řešit to, co bude, ne co je teď v tuto chvíli. My musíme predikovat a tyto predikce věkového dožití jsou známé už sto let a sto let se dělají a vycházejí relativně na dva roky přesně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji za dodržení času. Nyní vystupuje pan poslanec Martin Kukla, poté pan poslanec Karel Haas. Nyní pan poslanec Kukla, prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, píše mi hodně lidí a říká mi, proč se tady vlastně dneska scházíme na mimořádné schůzi. Tak já to shrnu. Pětikoalice chce obrat lidi o peníze, chce, aby ročníky, jako jsem já, šly do důchodu v 70 letech. No a naše děti, ty mladší ročníky, aby šly v 72 letech. Ono jim nestačí, že obrali současné penzisty o tisícovku měsíčně, oni chtějí obrat i ty pracující, kteří teprve do penze půjdou. Podívejte se, když jsme tady vystupovali kvůli EET a říkali jsme, že budou chybět příjmy, tak se tady všichni vládní poslanci kroutili a říkali, že to nějak zvládnou. A jak to zvládli? No vidíme sami - obrali současné seniory a budou obírat dál. A proč tady nikdo neřekne, že se chystá nákup stíhaček za 150 miliard a více? Proč jste neřekli před volbami, že budete tahle opatření dělat? To jste neřekli, to jste říkali: nebudeme zvyšovat daně, nebudeme zvyšovat daň z nemovitosti, no a všechno je po volbách jinak. Tak já věřím, že vám to voliči teď v nadcházejících volbách spočítají. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Karel Haas, poté pan poslanec Helebrant. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát, vážená paní místopředsedkyně. No na argumenty o obírání důchodců a o stíhačkách v debatě o důchodové reformě se dá asi jenom trpělivě vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat. Tak k argumentům pana kolegy Maška vaším prostřednictvím o délce pobírání důchodů. Prosím vás, pokud se podíváte, já se vás vždycky snažím odkázat na otevřená data České správy sociálního zabezpečení, tak délka pobírání důchodů kontinuálně v České republice stoupá s jediným výkyvem v roce 2021. V roce 2000, je to čtvrt století, tak je ta časová řada snad poměrně objektivní, v roce 2000 byla zprůměrovaná délka pobírání starobního důchodu 19,96 roku, v roce 2022 24,55. Opravdu jediný výkyv v té čtvrt století, téměř čtvrt století stoupající křivce, je v roce 2021.

Pak jste se tady velmi často ptali na tu délku života ve zdraví. I ta je sledovaná. Ta není sledovaná, prosím vás, Českým statistickým úřadem, je na jednoleté bázi, můžu vám zase poslat odkaz, je sledovaná Eurostatem. Poslední čísla jsou z loňského července, budou aktualizovaná v letošním červenci, a ta čísla jsou samozřejmě jiná, byla vždycky jiná, takže pro Českou republiku ta délka života ve zdraví pro ženy vychází na 63,4 roků a u mužů na 60,7 roků. Abych ta data uvedl zcela přesně, jsou to data Eurostatu a přebíraná Českým statistickým úřadem. A jsem schopen a rád vám poskytnu, to je třetí poznámka, ze které vycházejí ty dlouhodobé časové řady na roky 2023 - 2100, je v listopadu aktualizovaná demografická predikce Českého statistického úřadu, kterou dělá v pětiletých intervalech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji pěkně. Nyní pan poslanec Tomáš Helebrant, poté pan poslanec Aleš Dufek a poté Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych se znovu chtěl zeptat pana ministra, protože jsem neslyšel odpověď, jestli si skutečně myslí, že ti lidé, kterým je dneska do třiceti let a měli by jít do důchodu v sedmdesáti letech, budou pobírat penzi 21,5 let, což znamená, že by se měli průměrně dožít 91,5 let. Jestli si skutečně tohle myslíte. Já bych jim to samozřejmě přál, ale já si to nemyslím. Já jsem přesvědčený o tom, že to je prostě jenom takový tah, jak ty důchody nevyplácet, protože víte, že se jich bohužel lidé nedočkají, protože se toho věku nedožijí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Nyní pan předseda Aleš Dufek dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Prosím vás, všechno má svůj čas. Myslím si, že nastal čas ukončit tuhle spirálu faktických poznámek. My jsme začali včera diskusi o důchodové reformě projevy kapitánů politických, kteří tady vyjádřili oficiální stanoviska. Kdo si to chtěl poslechnout, tak si to poslechl. Pak jsme volili formu včerejší večer a podvečer takové relativně příjemné věcné diskuse, která měla nějakou kontinuitu, a teď jsme se dostali do situace, kdy se tady na pana ministra vrhne řádově osm lidí, každý má trošku jiné téma a během té jedné až dvou minut to téma tady nějakým způsobem prezentují a na to se prostě těžce reaguje. Je to tak. To znamená bylo by dobré faktické poznámky pomalu ukončovat, je tam spousta lidí přihlášených, kteří mají většinou nějaké jedno téma, pak se můžeme bavit ohledně těch témat, která vlastně ti jednotliví vystupující budou představovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji opět za dodržení času. Nyní pan poslanec Patrik Nacher, poté se připraví pan ministr. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. No, já si pana předsedy Dufka vážím. Ono by to tak bylo, kdybychom my dostali jasné odpovědi a tím se posuneme dál. Všimněte si, že my už jsme vzdali tu debatu o dožití ve zdraví. Teď se bavíme obecně o tom dožití a o tom, jak dlouho budete pobírat důchod. Já bych poprosil pana ministra, jestli by znovu zopakoval ten statistický údaj, že se údajně průměrný věk dožití 87 let u mužů - já jsem si teď v rychlosti našel Český statistický úřad, který říká, že v Jihomoravském kraji, nevím, proč zrovna tam, ale člověk, který se narodil v roce 2022 - bavíme se o úplně nově narozených - je průměrný věk dožití 75,59 let u muže, 81,95, to znamená téměř 82 let u ženy.***




Přihlásit/registrovat se do ISP