(11.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další je na řadě paní poslankyně Pastuchová a pak se připraví pan poslanec Janulík. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já se teď obrátím, vaším prostřednictvím, na kolegyni Míšu Šebelovou, které si tedy vážím, co se týče postojů někdy ve zdravotnictví, ale tady by bylo mlčeti zlato, protože vy jste vlastně udělala svému klubu STAN neskutečnou ostudu. Já si pamatuji - a vrátím se zpátky, když jsme tady projednávali zákon o manželství pro všechny, tam ta koaliční dohoda nebyla a sakra nebyla velká! A to jsme vám - všichni jste nás obcházeli, samozřejmě že někteří jsme s tím byli smířeni nebo jsme to chtěli, a tam to pro vás neplatilo a šli jste natvrdo. A teď nepodpoříte svého - svého! - poslance, který ještě dělá dobro pro lidi. 600 lékáren sepsalo petici a vy prostě kvůli těm svým teplým místům a udržení vlády pošlete tyhle všechny lidi i svého poslance do háje. Já bych vám doporučovala, i když na to nemám právo, ale zkuste si vzít ještě přestávku a přehodnotit si svůj postoj. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Janulík, připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já to vrátím do té praktické stránky. Víte, pracuji dlouho, to, co dělám, dělám skoro čtyřicet let, a je smutné, že po mnoha letech jsem se dostal zpátky v kruhu tam, kde to bylo za totáče - že ráno začnu ordinaci a prvně zjišťuji, které léky jsou a které nejsou. To je opravdu smutný příběh, nevěřil jsem, že bych se toho mohl ještě dožít, ale bohužel, taková je pravda. A pravda je taková, pane ministře, že je to asi důsledek něčeho. Samozřejmě se to nestalo z vteřiny na vteřinu, ale mám obavu, že tato novela to vůbec nijak nevyřeší. To za prvé.

A za druhé, z těch reakcí je přece jasné, že to směřuje tam, kam se to dostalo třeba s prodejem potravin. To znamená, že ten trh ovládne pár řetězců, které udělají potichu kartelovou dohodu a budeme se divit za nějaký čas, co nám to udělá s cenami, co nám to udělá kompletně s celým trhem. Takže bychom se měli poučit z té chyby, kterou jsme udělali, že tady pár potravinářských řetězců nebo potravinových prodejen ovládá trh, malé obchody v podstatě na vesnicích zanikly a lidi nemají šanci na výběr. A jdeme tou stejnou cestou, zase se stane asi ta stejná chyba. Takže prosím, já se připojuji k hlasům kolegů - přehodnoťte to. Ten návrh Honzy Kuchaře to aspoň trošku mírní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kohoutek a připraví se paní poslankyně Mádlová. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Dobrý den. Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Nikdy jsem si nemyslel, že budu vystupovat k bodu týkajícího se zdravotnictví nebo léčiv, ale tohle je jednoznačná diagnóza, to je schizofrenie, to je normálně schizofrenie vaší pětikoaliční vlády. Minulý týden nebo předminulý týden tady hlasujeme insolvence, všichni v kuloárech se bavíme, všichni nám řeknou, že většina vládní koalice ví, že to je zvěrstvo, co jste schválili, ale máte koaliční dohodu a nutí vás do toho Piráti - STAN. Teď moje ctěná kolegyně Michala Šebelová vystoupí, řekne, že ví, že pozměňovací návrh jejího vlastního kolegy je dobrý, že je dobrý pro tuhle zemi, pro tyhle lidi, ale bude ctít koaliční dohodu a vy se zdržíte proti návrhu vašeho vlastního kolegy, když my to podpoříme, SPD to podpoří. Tak pojďte hlasovat a projde vám ten váš koaliční návrh! Tohle přece není normální. To je jeden zákon za druhým, který způsobuje miliardové škody v téhleté zemi. Tak to rozpusťme, v září máme krajské volby, ušetříme minimálně miliardu za další volby v přespříštím roce a bude to vyřešené. Vždyť tohle přece není normální! To už vám nemůže být dobře, vám vlastním, vždyť jste mezi sebou a vy se jenom držíte násilím a vydíráním jedné partaje vůči druhé. (Potlesk vlevo.) Pojďte to rozpustit, uděláme krajské volby společně s parlamentními a je to hotové! (Hlasitý potlesk a výkřiky vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mádlová a připraví se pan poslanec Volný. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já musím říct, že jsem byla také tím výrokem nechci říct jenom zaskočena, ale přímo šokovaná, že moje kolegyně ze zdravotního výboru a zdravotnice tady vlastně na veřejném plénu řekla, že dává přednost koaliční dohodě před zájmy pacienta a před dostupností léků a zřízení distribučního kanálu. Je to prostě neuvěřitelné, ale hlavně to souvisí i s tím včerejším tématem, to znamená s důchodovou reformou, protože jsme tady hodně diskutovali o zdraví, o naději dožití, o dožití a že zdraví je subjektivní. Já jsem tady upozorňovala na to, že jsou problémy s dostupností zdravotní péče v některých oborech, jako je třeba čekací doba na magnetickou rezonanci, na CT, na výměnu kyčelních kloubů a podobně, a včera jsme o tom hodně diskutovali, že se může stát, že když nebude zajištěna dostupná péče, tak samozřejmě ti lidé v 70 letech, v 68 letech půjdou spíše na nemocenskou. To samé se týká léků, to znamená, že pokud je senioři nebudou brát a budou muset pracovat v sedmdesáti - svoje léky, tak půjdou zase do pracovní neschopnosti. A vy dáváte opravdu přednost koaliční dohodě, samovydírání se v koaličním klubu pětikoalice před zájmy pacienta. To je skutečně skandální. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další je na řadě pan poslanec Volný, připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den, zdravím všechny kolegy. Pan kolega, úžasný kolega Kohoutek tady hřímal, že to není normální, a řekl, že není odborníkem na toto téma. Já taky nejsem odborníkem na toto téma, ale musím s hrůzou napravit mínění pana kolegy Kohoutka. Ono to asi, kolego, je normální, ale mě to prostě dělá úplně husí kůži na zádech, protože tady je evidentní, že je to otázka lobby, které ovlivnilo pár poslanců z této pozice, nejsou schopni se na tom ani domluvit a lámou to přes tento obrovský konflikt přímo v koalici. A to lobby je tak silné, že prostě oni jsou ochotni i rozvrátit pohodu ve své koalici - oni ji tam už nemají dávno - a prostě to prolomit. Je to jednoznačně - opravdu mě to děsí - důsledek velkého lobby, které bylo na kolegy vyvinuto. V čem souhlasím s panem kolegou Kohoutkem: rozpusťme to. Máme jedinečnou šanci s krajskými volbami udělat volby do Poslanecké sněmovny a myslím, že by se ulevilo celé zemi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní profesorka Adámková, paní poslankyně, a připraví se paní poslankyně Knechtová. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já musím říci, milé dámy, milí pánové, že jsem v šoku. Já jsem samozřejmě nezažila padesátá ani počátek šedesátých let, ale to, co říkali moji starší kolegové, že nebylo možné říkat svůj názor, že bylo potřeba, co řekl politruk - no, prosím vás, co to je? Jsem naprosto zděšená tím, co tedy řekla paní kolegyně Šebelová, které si velmi vážím, ale děkuji, že to řekla. To je hodně osobní statečnosti, že vůbec toto přiznali. Já jsem si nejdřív říkala, že jsem vlastně trošku nazlobená na vás, ale já vás lituji, strašně vás lituji, protože to musí být neskutečně těžké jít sem říkat, že budete hájit zájmy vlastní nebo svých voličů, a pak tedy zjistíte, že hájíte zájmy někoho, kdo vám to přikáže. Je mi vás nesmírně líto, opravdu musíte svádět denně velmi těžké boje, jestliže máte ještě kousek svědomí. A já jsem velmi ráda, že jsem toto nezažila a zažívat nemusím. Takže buďte tak laskavi, uvědomte si, kdo vás sem volil. Chápu všechny koaliční dohody, ale nemůžou jít proti zdraví lidí této země, protože ti nás volili všichni, a to, co právě děláte, je opravdu strašně smutné. Já už se ani nezlobím, mě je vás neskutečně líto. Vzmužte se! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Knechtová, připraví se paní poslankyně Babišová. Prosím.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěla apelovat především na klub ODS, protože my jsme opravdu měli na petičním výboru zástupce malých lékáren a je opravdu řeknu složité, když tito lidé vám argumentují, že jim vlastně bráníme v podnikání, že v okamžiku, kdy prostě oni nemají možnost ty léky mít, nemají možnost to pacientům na recept nabídnout, tak de facto nemohou podnikat. A tady si uvědomme, v jakém státě žijeme a na jakých principech naše ekonomika stojí. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP