Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(13.30 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a hlásí se pan ministr - prosím.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Já jsem si dělal poznámky. Jako myslím si, že samozřejmě má smysl se ještě o té kreaci a participaci a těch dalších podnětech, co tady snesla paní profesorka Válková, pobavit. A myslím si, že výbory jsou jako velmi vhodnou platformou pro to, udělat to tam. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobré odpoledne, vystřídali jsme se v řízení schůze. Všechny vás, vážené kolegyně a kolegové, opětovně zdravím a jsme ještě v obecné rozpravě.

Ptám se, zda se někdo další do obecné rozpravy hlásí? Nezdá se, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Ze strany zpravodajky - není, nebo je? Není, bezvadné. Jestli si dobře pamat...

Ano, zaznamenal jsem zájem o odhlášení. Všechny vás odhlásím, zároveň přilákám kolegy z předsálí. Počet poslanců se pomalu ustálil.

Nyní se tedy budeme zabývat návrhy na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání petičnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru než garančnímu? V diskusi tady mám poznámku, že zazněl návrh na ústavně-právní, tak se chci zeptat, jestli... Prosím paní poslankyni jako zpravodajku, aby upřesnila, co v té diskusi zaznělo. Děkuju.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Ano, o tom skutečně byly vedeny diskuse, ale my jsme se podívali na historii. Zjistili jsme, že vždycky všechny novely, možná s jednou malinkou výjimkou, ale ne podstatnou, garantoval výbor petiční jako i výbor pro lidská práva. Takže jsme šli spíš tou kontinuitou, ale s tím, že ústavněprávní výbor bude muset pomoci. Takže garančním - nakonec jsme se přichýlili k tomu, oba dva ty výbory neformálně - že by petiční byl garančním a ústavně-právní výbor by to stejně projednal. Pochopitelně že záleží na vůli většinové ve Sněmovně, takže návrh já tedy držím. Tím pádem jako zpravodajka navrhuju nejdříve hlasování o tom, aby garančním výborem, pane místopředsedo, byl podle předběžné dohody výbor petiční.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jestli proti tomu není žádná námitka, tak budeme hlasovat petiční výbor jako návrh na to, aby byl garančním výborem. A tím si myslím, že se s tím vypořádáme, kdo by chtěl ten druhý, tak pro ten návrh nebude. Dobrá, já přečtu, o čem budeme hlasovat.

 

Budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru jako výboru garančnímu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 108, bylo přihlášeno 143 poslanců, pro návrh hlasovalo 142. Návrh byl přijat a já konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat tento návrh ústavně-právnímu výboru jako dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání jiným dalším výborům k projednání? Pan poslanec Juchelka?

 

Poslanec Aleš Juchelka: Poněvadž my probíráme neustále na výboru pro sociální politiku taktéž sociálně-právní ochranu dětí, tak bych byl rád, kdyby to bylo přikázáno i výboru pro sociální politiku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Znamenám si, tak máme tady dva návrhy.

 

Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu organizačního výboru na to přikázat tento návrh ústavně-právnímu výboru jako dalšímu výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby ústavně-právní výbor byl dalším výborem, ve kterém se tento tisk projedná? Ať stiskne tlačítko zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 109, bylo přihlášeno 144 poslanců, pro hlasovalo 124, proti byl 1. Konstatuji, že tento návrh jsme přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako dalšímu výboru.

 

Další návrh tady zazněl z pléna od pana poslance Juchelky, aby tento materiál rovněž projednal výbor pro sociální politiku. Takže já se ptám, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku?

Zahajuji hlasování a ptám, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 110, bylo přihlášeno 144 poslanců, pro hlasovalo 91 a proti 3. I tento návrh byl přijat.

 

Já tedy konstatuji, že tento návrh byl dále přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako dalšímu výboru.

Zeptám se paní zpravodajky, jestli zazněly nějaké návrhy na zkrácení lhůty?

 

Poslankyně Helena Válková: Vy to víte, pane místopředsedo, ale musím to říct, nezazněly. Nezazněly, protože ten tisk ještě bude chtít, a já ho rozhodně nedávám, takže standardní lhůta 60 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Tím pádem jsme se vypořádali s prvním čtením tohoto sněmovního tisku, a sice sněmovního tisku 688, a já končím jeho projednávání, respektive projednávání jeho prvého čtení.

Načtu ještě omluvy. Omlouvá se paní předsedkyně Pekarová Adamová od 12.45 hodin z osobních důvodů a omlouvá se pan poslanec Dvořák od 13 hodin z pracovních důvodů. Hlásí se pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, už ten poslední bod byl téměř nedůstojný, bych tak řekl. Kolikrát musela paní místopředsedkyně upozorňovat, aby se sál zklidnil? Já se domnívám, že už nejsme schopni dneska nic racionálně udělat a že jsme tento týden udělali poměrně dost. Proto navrhuju...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím ještě, aby se kolegové zklidnili, ať alespoň návrh na ukončení dnešní schůze jsme byli schopni slyšet.

 

Poslanec Marek Benda: Abychom dnes, abychom teď odhlasovali, že přerušujeme projednávání této schůze, a to do skončení 104. schůze, což je ta mimořádná, která je schválená na příští týden na úterý na 13 hodin. Předpokládám, že po důstojné šesti-, sedmihodinové debatě o důchodech se k tomu můžeme v úterý večer vrátit. Kdyby náhodou k tomu nedošlo, tak tam dávám podmínku - do skončení 104. schůze, nejpozději však do pátku 31. 5. do 9 hodin ráno, kdy máme již pevně zařazené body. Navrhuji, abychom o tomto návrhu teď hlasovali.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuju. Je to procedurální návrh, budeme ho okamžitě hlasovat.

 

Návrh zazněl jasně - přerušit naše jednání do skončení 104. schůze, nejpozději však do 31. 5. do 9 hodin.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, který přednesl pan předseda Benda, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 111, bylo přihlášeno 144 poslanců, pro hlasovalo 79, proti 55. Tento procedurální návrh byl přijat.

 

Já tedy přerušuji naši schůzi a přeju vám hezký zbytek dne a hezký víkend. Na shledanou.

 

(Schůze přerušena v 13.38 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP