Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.50 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ale já musím odpovědět. Pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy jste z oboru. Vím, že ne policista, ale jste člověk, který se prostě pohyboval a určitě měl ve své kariéře, v dobré kariéře, kvalitní kariéře vrcholného lékaře, za sebou zkušenost, že když jste se, určitě jste se vyskytl u nějakého trestného činu násilné povahy, tak je tady šetřena mnohačetná vražda.

V té zprávě, která byla začerněna, jsou fotografie z místa činu, v té zprávě, která byla začerněna, jsou osobní údaje, v té zprávě jsou informace, které se mohou dotýkat osobnostních práv především obětí a jejich rodin. Do té doby samozřejmě nikdo není ochoten poskytnout, dokud běží trestní řízení - znovu opakuji, běží trestní řízení - běží vyšetřování trestného činu vraždy, mnohačetné vraždy na třech místech. My v té chvíli chceme po vyšetřovacím orgánu, aby nám ukazoval nezačerněnou odtajněnou zprávu? K tomu nikdo žádné svolení v téhle chvíli nedá a to není žádný bobřík mlčení.

Policie komentovala tu věc zcela transparentně do momentu, než si to převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policejní prezident zcela transparentně řekl, že vnitřní procesy se budou prověřovat v rámci pracovní skupiny a že bude komentovat závěry Generální inspekce bezpečnostních sborů i práce vlastní skupiny. To pan policejní prezident samozřejmě s mým požehnáním udělá, až tahle práce skončí. Netahejme teď do toho nějakou politiku, prosím. Ano, pokud tady nějaké odpovědi nebo otázky budou a pokud budou i po tom, s čím přijde státní zastupitelství, tak potom se bavme o tom, jestli je komise na místě, ale vůbec nerozumím, proč teď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě interpelace pana poslance Langa, který interpeluje pana ministra Rakušana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Vážený pane ministře, už jsem interpeloval pana premiéra. Jedná se mi o situaci, že byl vlastně zpracovaný patnácti ministry vnitra - pan premiér říká, že devatenácti - dopis, který šel do Evropy, Evropské komisi, týkající se schváleného migračního paktu. My se na tom neshodneme. Je to dneska vlastně i politika, naše stanovisko je jiné, než vaše stanovisko. Sotva ten migrační pak byl schválen, tak už ve své podstatě ten dopis předjímá, že víme, že nebude funkční. Kulhá to na obě dvě nožičky.

Já se tady ptám, jaká byla tedy ta naše předsednická role? Vy jste asi před tím rokem a půl přijel a tehdy jste říkal, jak jste vyjednal určité věci. Já prostě i z toho dopisu dedukuji... Potom budu k tomu dopisu ještě hovořit na nějaké běžné schůzi, kde budu mít větší časový prostor než tady. Z mého úhlu pohledu se opravdu ten migrační pakt nepovedl, neobsahuje efektivní návratovou politiku. Na tom se, doufám, shodneme.

V tom dopise je napsáno od těch patnácti ministrů vnitra, že je tam vlastně neudržitelnost toho systému. Já v tom vidím trošičku takový alibismus. Nic jiného v tom nemůžu takhle vidět. Můžeme si tedy říct, že v případě, že všechno, co v tom dopise je, povede případně k ohrožení Schengenu, volného pohybu osob? Můžeme se tedy vrátit i ke kontrolám na státních hranicích, pakliže tedy příliv těch nelegálních migrantů bude probíhat dál a nebudeme schopni to nějakým způsobem řešit?

Rozhodně v tom vízovém migračním paktu není žádná výjimka pro Českou republiku, na tom se snad také shodneme. Já se domnívám, že jste nemluvil pravdu, jak jste nám před tím rokem a půl tady říkal, že jste něco vyjednal. Protože při vaší inteligenci, kterou bezprostředně oplýváte, jste přece musel čekat, že v tom trialogu to dopadne, jak to dopadne. Přece jste musel cítit, že pravděpodobně v tom finálním trialogu, na který se teď částečně vymlouváte, bude prostě něco trošičku jinak.

Potom ještě položím doplňující otázku. Chci se tedy zeptat, jaký je vlastně váš názor na ten migrační pakt? A jak dál, pane ministře?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je prostor pro odpověď pana ministra, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já vám rád odpovím, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Vzal jste to zeširoka, budu muset také. No tak, logický postup. Tak si to připodobněme na chvilku k Poslanecké sněmovně. Máte tady první čtení, máte tady druhé čtení, máte tady třetí čtení zákona. V prvním čtení doufáte, že ten zákon bude mít takovou podobu, jakou jste si představoval, protože v tom prvním čtení se vám třeba docela líbil, byť s nějakými výhradami. Tak v prvním čtení nehlasujete pro jeho zamítnutí a podpoříte jeho průchod dál k projednávání. On se ve druhém čtení tady ve Sněmovně prostě změní. Projdou tam pozměňovací návrhy, s kterými nejste spokojen, které se vám nelíbí, které vás neuspokojí, tak logicky potom při hlasování ve třetím čtení se buďto hlasování zdržíte, nebo jste proti. Prostě vyjádříte nějakou míru své nespokojenosti s tím návrhem. To je přece úplně stejné.

To znamená, vy jste říkal, že jsem to měl odmítnout v té chvíli, i když jsem měl pocit, že ten kompromis je velmi přijatelný. To odmítám. Samozřejmě nemůžu předjímat, co se stane v trialogu. Mohly se stát mnohem horší věci. Mohlo se stát to, co se nestalo, a zaplaťpánbůh za to. Byly návrhy zemí, třeba jižních, jako je Malta a podobně, aby v krizovém nařízení byla povinnost relokací. Tomu se podařilo naštěstí i v trialozích zabránit. No a znovu jak říkám, mohlo to dopadnout ještě mnohem hůře. Zaplaťpánbůh za to, že se tohle nestalo.

Jaká byla role České republiky? Role České republiky byla hledání kompromisu a ten kompromis finálně po nás dojednala ještě další předsednictví, která přišla. Nějaký kompromis, byť ne dokonalý, se nakonec na té evropské bázi povedlo najít. Ale od začátku i v bezpečnostním výboru i tady na plénu, říkám jednu věc, to je přece základ. Od začátku tady říkám, musí přijít další navazující řešení, protože ten pakt sám o sobě nestačí. Tuhle větu dohledáte ve stenozáznamu, když jsem měl vystoupení k migračnímu paktu tady v Poslanecké sněmovně a nezměnil jsem na tom ani čárku, ani větu.

Pokračujme prosím dál. Já jsem si našel vaše stenozáznamy a našel jsem si stenozáznamy vašeho pana předsedy a dalších politiků i z vašeho hnutí. Tam zazněly jednoznačné věty - základem pro budoucnost řešení migrace je spolupráce ze třetími zeměmi. V podstatě cituji. Tak se pojďme podívat, co je v tom dopisu obsaženého. Bezpečné třetí země - rozšířit jejich definici pro zrychlené azylové řízení a použití. Návraty - dlouhodobě se nedaří záchrana životů na moři. Opět převezení z mezinárodních vod do třetích zemí. Označení instrumentalizace migrace, jejího zneužívání jako hybridní hrozby, možnost plného uzavření hranic a podobně. To jsou všechno věci, které jste tady podporovali.

Tak já jsem se těšil - že u migračního paktu se neshodneme, to už jsme si tady ukázali - a potom jsem se těšil, že přijde opozice v naší Poslanecké sněmovně a řekne, no hurá, tady se naplňuje to, co my chceme. To je spolupráce se třetími zeměmi, to jsou rychlejší návraty a možnost vedení azylového řízení mimo hranice Evropské unie. Já jsem pyšný na to, že Česká republika byla ve skupině těch pěti šesti států, které ten dopis nejenom podepsaly, ale psaly a připravovaly.

Už to není jenom nějaká V4, na kterou jste se orientovali vy. My jsme v té skupině byli s Dánskem, které vede velmi silnou a dobrou migrační politiku. Byli jsme tam s Rakouskem, které má problémy se statisíci azylantů. Byli jsme tam se Švédskem, byli jsme tam s Nizozemskem. To jsou všechno země, s kterými rádi spolupracujeme. Jsme rádi, že jsme ten dopis koncipovali a pokračovali jsme dál. Byl jsem na Kypru na konferenci, která jde dál.

Česká republika, pane poslanče, bude vedoucí zemí průzkumné mise v Sýrii, aby zkoumala oblasti, do kterých by bylo možno navracet migranty. To znamená, bezpečné zóny v Sýrii. Česká republika postupuje aktivně při hledání navazujících řešení migrace, protože tohle nestačí. Je to nějaký základ. Ještě jednou opakuji, nic jiného jsem tady od začátku neříkal. Říkal jsem, že ideovým základem, dlouho hledaným kompromisem, v mnoha ohledech nedokonalým, je migrační pakt. Nová komise, nový Parlament, noví poslanci, musí navazovat řešeními, která jsou nová a která se na migraci dívají nově. To je právě řešení spolupráce se třetími zeměmi, užší, nové spolupráce a nová definice třetí bezpečné země. Za tohle jsem čekal naopak od vás jako od objektivního člověka podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Ano, je zájem o doplňující otázku, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Ano, pane ministře. Když se na to dívám obecně, tak samozřejmě všechny ty věci, které jsou tady napsané, tak s nimi mohu souhlasit. Ale realita je prostě jiná. Všechno, co je tady napsané, tak opět říká - budeme jednat, budeme vyjednávat, budeme se pokoušet. Já jsem vám říkal, vy jste měl přece předsednictví. V rámci toho předsednictví jste říkal, jak jste tam měl ten leadership, jak jste tam prostě ty určité věci... Proč se to tedy netlačilo víc a neprotlačil jste to u toho vízového paktu? Dneska tady budeme nuceni do toho července 2026 implementovat něco, o čem víme, že vlastně není funkční a nebude funkční. My tímto schváleným migračním paktem nezabráníme, prosím vás, vážení občané, migraci do Evropy, prostě je to opravdu spíše až na hraně té pozvánky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP