(12.30 hodin)
(pokračuje Jan Kuchař)

Takže prosím proto Sněmovnu o souhlas s opravou mého pozměňovacího návrhu takto: "3. V části druhé čl. III se za novelizační bod 6 vkládá nový novelizační bod X2, který zní: ,X2. V § 77 odst. 1 písmeno f) zní: f) zajistit při dodávkách registrovaných léčivých přípravků evidenci těchto dodaných přípravků pomocí jejich kódů a tuto evidenci ukládat po dobu 5 let. Distributor pravidelně poskytuje Ústavu úplné a správné údaje o objemu humánních léčivých přípravků, které distribuoval do lékáren a dalším poskytovatelům zdravotních služeb. Jiným distributorům, prodejcům vyhrazených léčiv a provozovatelům veterinární péče přitom poskytuje zvlášť informace o léčivých přípravcích získaných podle § 33 odst. 3 písm. g) bodu 4 a distribuovaných podle § 77 odst. 1 písm. h) a o objemu reklamních vzorků, které dodal držitelům rozhodnutí o registraci nebo obchodním zástupcům, a Veterinárnímu ústavu úplné a správné údaje o objemu veterinárních léčivých přípravků, které distribuoval do lékáren, provozovatelům uvedeným v § 6 odst. 1 písm. d), chovatelům, výrobcům medikovaných krmiv nebo meziproduktů, jiným distributorům a prodejcům vyhrazených veterinárních léčivých přípravků, a to prostřednictvím informačního systému Veterinárního ústavu pro sběr dat podle § 102a až 102e a na vyžádání Veterinárního ústavu, dále údaje o objemu veterinárních léčivých přípravků, které distribuoval dalším osobám podle písmene c). Poskytované údaje obsahují identifikaci distributora, identifikaci distribuovaného léčivého přípravku a identifikaci osoby podle písmene c), které byl léčivý přípravek distribuován, v případě poskytovatele zdravotních služeb poskytujícího lékárenskou péči, distributora a zařízení transfuzní služby také identifikační kód pracoviště, v případě humánního léčivého přípravku, který má stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění, také údaj o jeho ceně. Dále distributor poskytuje elektronicky Ústavu údaje o množství humánního léčivého přípravku, který je označen příznakem omezená dostupnost podle § 33b, které měl k dispozici ke konci dne předcházejícího dni označení tímto příznakem. Dále poskytují v pravidelných intervalech Ústavu elektronicky údaje o množství tohoto humánního léčivého přípravku, který mají k dispozici. V případě podezření Ústavu na ohrožení dostupnosti humánního léčivého přípravku mu distributor na výzvu poskytne elektronicky údaje o množství humánního léčivého přípravku uvedeného na trh v České republice, který má k dispozici. Strukturu údajů, formu, způsob a časový interval jejich poskytování prostřednictvím elektronického hlášení stanoví v případě humánních léčivých přípravků prováděcí právní předpis a v případě veterinárních léčivých přípravků se pro hlášení použijí § 102a až 102e.‘" Jedná se tedy o stávající platné znění ustanovení § 77 odst. 1. písm. f), o zákoně o léčivech s pouze vloženými slovy v části druhé věty za středníkem, kterými se nahrazuje zařazení nové povinnosti distributora.

Myslím, že jsem splnil i to, že jsem načetl legislativně technickou změnu. Poprosím o podporu nejlépe obou svých pozměňujících návrhů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám zde dvě faktické poznámky. První paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla reagovat na vystoupení Honzy Kuchaře, protože on nám tady představoval své dva - ne pozměňující, ale pozměňovací - návrhy. Pan ministr

vystupoval a říkal, že pokud budou tyto pozměňovací návrhy schváleny, pane ministře, tak že nebude moci být naplněno to, co jste nám tady dnes představil ohledně řádné distribuce do všech lékáren, takže jestli by to tedy ještě pan ministr nějakým způsobem upřesnil.

Mě tedy velmi mrzí, protože pořád se tady řeší distribuce, tak bych byla strašně ráda, kdyby se především řešil nedostatek léků, což jsou samozřejmě dva rozdílné problémy. Mně pořád připadá, že řešíme pouze tu distribuci, takže bych se na tohle určitě chtěla zeptat, protože předpokládám, že když jste spolu v koalici, tak jste to určitě komunikovali.

Ještě bych měla jeden dotaz na pana ministra, popřípadě na Honzu Kuchaře, protože on říkal, že by v těch automatech byly léky, které jsou volně dostupné, ale dneska třeba takové léky už jsou na čerpacích stanicích. Tak bych se chtěla zeptat, jakým způsobem, když dneska si tedy mohu tyto léky už zakoupit na čerpací stanici - jsem za to velmi ráda, protože například kolikrát někam jedu a potřebuji ještě nějaký lék - tak jestli by to bylo nějakou takovouto formou? Anebo jak se tedy podařilo, že to na těch čerpacích stanicích může být, protože si myslím, že je to dobře a že bychom to mohli rozšiřovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Kuchař. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Jelikož se nacházíme ve třetím čtení a vy jste teď tady načetl legislativně technickou, tak jsem se rychle snažila zjistit, protože za mě si myslím, že to není legislativně technická, že už jdete nad rámec legislativně technické úpravy, protože vy doplňujete bod. Takže pokud to chcete řádně odůvodnit, tak to musíte odůvodnit tak, aby mi z toho bylo zřejmé a patrné, že pouze doplňujete něco, co už v tom zákoně je, a ne že přidáváte něco navíc. To znamená, že už byste šel mimo legislativní pravidla. Jak jsem to poslouchala, tak se mi zdálo, že tam spíš dáváte něco dalšího než to, co už tam bylo. To znamená, že ten zákon má nějaký bod a vy pouze upřesňujete ten bod, ale pokud tam dáváte něco nového, o čem tam není vůbec ani zmínka, tak už to nemůže být legislativně technická úprava. Protože jsme ve třetím čtení, tak můžete pouze posouvat účinnosti, můžete doplňovat legislativně technicky, ale něco, co už tam je, ale ne to, co tam přidáváte nového, abychom si rozuměli.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kuchař, připraví se pan poslanec Major. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Kuchař: Já se budu snažit postupně reagovat na obě své předřečnice. Co se týká legislativně technické úpravy, tak jsem načetl v podstatě celý odstavec, který mnou byl doplněn v podstatě do starého znění zákona, a mezitím prošlo Senátem nové znění zákona, takže jsem to dal jenom do souladu. To znamená, to je opravdu legislativně technická změna, aby z toho nevypadlo to, co jsme už vlastně přijali na tomto plénu. Následně, v podstatě zhruba čtrnáct dnů po tom, co jsem sem dával pozměňovací návrh, prošel tento zákon Senátem a vešel teprve v platnost následně. Takže to je jenom soulad - teď momentálně už ano. Takže dávám vlastně soulad s tím zákonem, který byl přijat, a nedávám tam nic nového, co bych neměl. Je to opravdu legislativně technická změna.

Co se týká dotazu paní Vildumetzové, vaším prostřednictvím, jedna věc jsou léky, které se prodávají na benzinách, takzvané vyhrazené léky, což je určitá skupina léků, nikoliv všechny volně prodejné léky. V rámci těch automatizovaných boxů vkládám všechny volně prodejné léky. To znamená, je to vlastně prodejní, výdejní sklad lékárny, protože správcem toho automatu je lékárna, to znamená registrovaný distributor, a ten může rozhodnout, co do toho automatu v podstatě do té obce dá. Takže to je věc druhá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP