(11.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím pana poslance Farhana.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, pane předsedající. Nedá mi to, abych nezareagoval na pana ministra, který mě opět potěšil tím, jak tady vyzdvihl, že někdo hlasoval. Já jsem strašně rád, jak hlasovali minule při lex Pawlas, jak hlasovali jeho současní kolegové z vlády, jak hlasovali Piráti, jak hlasoval místopředseda Sněmovny, jak hlasovali ministři, z nichž někteří sedí ve vládě za ODS, vlastně ten zákon prošel napříč Sněmovnou. Já to samozřejmě tady nemusím číst, ale každý si je může dohledat. Tady vidím, kdo jak hlasoval, takže ti všichni podpořili distribuční kanál. Ti všichni v minulosti chtěli, aby malé lékárny se k těmto lékům rovnoměrně a rovnoprávně dostaly. Byla to ODS, která to tenkrát chtěla, byli to ministři za ODS, byli to Piráti, kteří podporovali distribuční kanál a chtěli, aby se dostaly léky k malým lékárnám, a uvidíme, jak to budou podporovat dnes.

Mě zajímá, co vedlo tuto vládu a tyto ministry, aby obrátili po několika letech, a budou třeba hlasovat proti tomu distribučnímu kanálu. Já tomu opravdu vůbec nerozumím. Tady vyčítáme některým mým kolegům, že změnili názor po deseti letech, po patnácti letech, ale ministři Fialovy vlády - já neříkám, já nevím, jak budou hlasovat, ale předpokládám, že pan ministr zdravotnictví jim poradí - ale jenom jsem chtěl zdůraznit, takže nechci předjímat, jak budou hlasovat, ale jenom jsem chtěl říct, že si potom můžeme říct, kdo jak hlasoval.

Vy jste tady zmínil Adama Vojtěcha. Ano, to máte pravdu, v tom s vámi souhlasím. Na druhou stranu potom ODS, KDU-ČSL a všichni ten distribuční kanál prostě podporovali. Tady současný můj kolega, ministr kultury byl například pro, paní ministryně obrany a další a další ministři této vlády. Můžu číst samozřejmě i pana ministra za Piráty, paní místopředsedkyni Sněmovny. Takových lidí bych tady načetl víc, kdo jak hlasoval. Já jsem to hlasování nechtěl vytahovat, ale můžeme si říct, že tenkrát pro lex Pawlas se hlasovalo napříč politickým spektrem, to znamená ANO, ODS, lidovci a další. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Maška, který je dále přihlášen s faktickou. Poté pan vicepremiér.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já bych také chtěl reagovat k problematice distribučního kanálu. On tady skutečně byl, teď byl vyškrtnut a skutečně je tady rozhodnutí soudu, který v podstatě potvrdil to, že výrobce, respektive distributor jsou povinni podle toho distribučního kanálu nebo v té době byli povinni postupovat. To, že se ho zbavujeme, nebo pan ministr se ho zbavuje, a nahrazuje ho naprosto bezzubou metodou typu "tak se lékárníci eventuálně ozvou na SÚKL a SÚKL někomu udělí až 20milionovou pokutu" - víme všichni, že je (to) nevymahatelné, že to je neřešitelné, že by se potom posuzovalo, která lékárna opravdu kolik dostala poměrem, čili je to jenom taková úlitba a nemůže to vůbec fungovat. Čili ten distribuční kanál měl svoje ratio, jak říkal můj ctěný kolega Farhan, hlasovalo se o něm napříč a my bychom chtěli, aby se ten distribuční kanál vrátil, protože se ukazuje, že to byla funkční metoda.

Potom mám ještě jednu připomínku k panu ministrovi, reaguji na výdejní boxy. Shodit výdejní boxy jen tím, že by tam mohly být léky, které by mohly být nebezpečné dětem - tak se samozřejmě musí předpokládat, že ten výdejní box by měl někdo na starost. Předpokládá se, že by to byla regionální lékárna, která by se o něj starala, a pokud by ten lékárník nedokázal být tak zodpovědný, aby tam dal léky, které nebudou zdraví škodlivé třeba pro děti - já si myslím, že to je jenom výmluva a eventuálně by to mohlo pojistit ministerstvo nebo SÚKL nějakým pozitivním seznamem léků, které by se tímto způsobem přes ty výdejní boxy mohly distribuovat s plnou zodpovědností regionální lékárny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dále pan vicepremiér Válek - vzdává se faktické, tak poté pan poslanec Kamal Farhan - rovněž stahuje. Tak poté paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, pane ministře, děkuji za tu reakci. Vy jste mi prakticky řekl, že tento zákon bude řešit případnou distribuci do lékáren, a vlastně jste mi řekl, že jako ministr zdravotnictví nemáte vliv na to a že vlastně nemůžete ty léky vyrábět. No, já osobně si myslím, že jste ministr zdravotnictví, že jste zodpovědný za tuto oblast a že kdybych já byla ministryní zdravotnictví, tak bych vynakládala maximální úsilí na to, abych udělala všechno pro to, aby dostatek léků v lékárnách byl.

Já samozřejmě mohu sledovat vaše sociální sítě, jaké schůzky, jaké výjezdy děláte, a když se tam podívám, tak tam třeba nevidím, že byste jednal s některými výrobci léků, ať už je to Zentiva, nebo další výrobci. Zato jsem si všimla, že teď na začátku května jste měl několikadenní výjezd do Maroka, tak jestli byste mi mohl říct, jaký to mělo přínos pro Českou republiku, a jestli to tedy mělo přínos právě i v oblasti, která nás trápí. Já si tedy myslím, že oblast zdravotnictví je opravdu oblast velmi důležitá, a jestliže lidé dnes chodí do lékárny, popřípadě jdou za lékařem, který jim napíše recept, a nemohou ten lék sehnat, tak si myslím, že ten problém tady je. Vy nám neustále slibujete, že se to zlepší, a pořád se to nezlepšuje.

Vidím, že tam teď vedete komunikaci s kolegyní Maříkovou, tak předpokládám, že mi řeknete náplň a efektivitu vaší několikadenní návštěvy v Maroku. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Tak ještě jednou. Léky, které mohou být na českém trhu, musí být schváleny Evropskou lékovou agenturou a musí být na evropském trhu licencovány, certifikovány. Nemůžeme dovážet léky - a váš nyní poslanec, předtím premiér, se o to pokusil, dovézt vakcínu z Ruska, a jak to dopadlo? SÚKL to neschválil, SÚKL, kde byla jmenována šéfkou SÚKLu vaše nominantka, kterou jmenoval pan ministr Vojtěch. To není kritika, to je jenom popis toho systému. Žádnému premiérovi v žádné zemi v Evropě by se to nemohlo povést, protože to, co se především děje, je ochrana pacientů, a proto ty léky musí být v Evropě registrovány. Vy nemůžete dovážet léky ze zemí mimo Evropskou unii, pokud ten lék není schválen EMA a není registrován na evropském trhu.

Ano, my bychom mohli jet, jak někteří tady navrhovali, letadlem do Austrálie, akorát ty léky nebudeme moci v České republice použít, protože nemají schválení EMA a nejsou povoleny k použití na evropském trhu. Ano, my bychom mohli letět do Ruska, ale ty léky nejsou povoleny k používání v Evropské unii. A země, které sem tam k tomuto kroku přistoupí, mimo Evropskou unii, vzpomeňte si na mrtvé děti, tak sem tam se pak stane, protože ty léky nejsou dostatečně bezpečné, často ty léky nemají ty standardy, takže vy máte na jedné straně legislativu chránící pacienta před léky, které jsou vyráběny za nestandardních podmínek, nebo mohou být za standardních, ale prostě nejsou schváleny Evropskou lékovou agenturou, a tím pádem se nedají v Evropě prodávat. A bohužel, evropský trh nekryje - nebo to množství léků, které v Evropě jsou, nekryje požadavky na spotřebu, která v Evropě je. My jsme k tomu udělali několik kroků a já bych požádal (Uplynul čas na faktickou připomínku.), mohl bych s přednostním právem?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: V tuto chvíli, protože vám skončila faktická, musím ještě dát slovo s faktickou panu poslanci Kasalovi a hned poté můžete jít s přednostním, aby to bylo podle jednacího řádu.

 

Poslanec David Kasal: Děkuju za slovo, pane místopředsedo. No, já si myslím, že to aspoň pan ministr využije, protože budu mít taky poznámku. Před chvilkou říkal, že ministr zdravotníků a pacientů hlavně, tak já budu tady vystupovat jako zdravotník. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP