(19.10 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A to, co víme z kuloárů, i vládní koalice je připravena s celou řadou pozměňovacích návrhů, protože taktéž někteří poslanci vládní koalice mají tady s tímto návrhem zákona tak, jak ho předložil pan ministr Válek a pan ministr Jurečka, problém. A já uvidím na výboru pro sociální politiku se svými kolegy, jakým způsobem ten zákon potom se díky pozměňovacím návrhům posune právě směrem k nejlepší péči, například o seniory. Ale určitě říkáme "ne" privatizaci sociálních služeb. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Mádlová.

Než dorazí, načtu omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Adámková Věra od 18.15 do 21.30 hodin ze zdravotních důvodů, omlouvá se pan poslanec Andrej Babiš od 18.50 hodin z pracovních důvodů, omlouvá se pan poslanec Jiří Kobza od 19.06 hodin z rodinných důvodů, omlouvá se paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 18.20 hodin z osobních důvodů, omlouvá se pan poslanec Teleky Róbert od 18.30 z osobních důvodů a z členů vlády se omlouvá pan ministr zahraničí Lipavský od 17.45 z pracovních důvodů.

Paní poslankyně, vaše faktická poznámka. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Já bych navázala na své předřečníky a chtěla bych se ve faktické poznámce zeptat na rozdíl mezi zdravotní péčí v léčebně dlouhodobě nemocných a na zdravotně-sociálních lůžkách, to znamená v té nové službě, která je v této novele zákona, protože je posilována ústavní služba. To znamená, pane ministře, jaký je tam rozdíl v poskytování zdravotních služeb - jestli jsou tam nějaké jiné výkony, jestli jich je víc, jestli jich je méně, protože ta platba půjde paušálem stejně, jako je to dneska v dlouhodobé péči na LDN. A stejně tak vy uvažujete o tom, že zavedete kategorizaci pacientů stejně, jako je to v LDN, ale přesto na zdravotně-sociálních lůžkách se tam bude hradit i sociální příspěvek, a máme tady i nějakou odbornost 913. To znamená, v čem se liší péče od LDN a od zdravotně-sociálního lůžka?

A potom si dovolím podotknout - personální standard, protože ten v podstatě je nastaven tak, že nelze postavit absolutně služby, a mě by zajímalo, z čeho jste vycházeli při stanovení personálního standardu, protože tam to vychází zhruba na 2,48 úvazku, 2,16 úvazku na 8 klientů, a z toho není možné postavit vůbec ani dvojsměnný, ani trojsměnný provoz, protože pak nepočítáte s dovolenými, s nemocnými pracovníky a podobně. A vy vlastně dokonce píšete, že omezení personálu na stav daný minimální by znamenalo ve většině zařízení zhoršení kvality rozsahu péče. Čili v čem je vlastně stanoven takový personální standard, kde vy zároveň ukazujete na to, že by to vedlo ke zhoršení kvality péče? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času a nyní se hlásí - ještě je tam paní poslankyně Babišová Andrea, pan ministr chtěl až na závěr s přednostním právem. Tak ještě paní poslankyně Babišová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla navázat v krátkosti jenom na své dva předřečníky, na paní kolegyni Dražilovou a kolegu Aleše Juchelku. Pobytová zařízení sociálních služeb se s novelou nebo s tímto návrhem seznámila už v únoru loňského roku, a měla tedy dostatek času reagovat na to a podávat jakékoliv připomínky k tomuto materiálu a tisku. Jaké však bylo jejich v uvozovkách zděšení, především samozřejmě těch menších pobytových zařízení, když vlastně všechno, na co poukazovala a na co upozorňovala, že bude dělat velký problém v rámci zdravotně-sociálního pomezí a zařazení zdravotní péče do těchto sociálních služeb, tak nyní vidí tento materiál, že na jejich připomínky nebylo vůbec reflektováno nebo se tam v tomto nezměnilo vůbec nic? Takže ona samozřejmě na to reagují, snaží se nějakým způsobem zvrátit tento výsledný materiál, respektive se snaží nějakým způsobem, aby došlo k nějaké úpravě.

Jeden problém už tady nastínil pan kolega Juchelka, a to je samozřejmě zdravotní péče, která by měla být poskytována 24/7 v těchto zařízeních a kdy všeobecná sestra či sestra diplomovaná, označovaná jako S2, bude málo a bude třeba opravdu sestru typu S3, to znamená sestra, která bude mít specializaci - a sami všichni víme, jak v našem zdravotnictví toto vypadá, jaké máme malé množství zdravotnického personálu už ve zařízeních - a tyto pobytové služby budou velice těžce shánět samozřejmě sestry se specializací, takzvanou sestru typu S3. Ale samozřejmě dále tady jsou definované technické standardy, které budou muset tato pobytová sociální zařízení splňovat, ať už od množství postelí, množství nebo vybavení, samozřejmě zařízení pokojů a celých pobytových zařízení, takže budou muset do toho investovat nemalé prostředky tak, aby tyto standardy splňovala.

Samozřejmě je velice trápí i úpravy v kontraktačních povinnostech, naplňování zdravotnického personálního standardu, o tom jsem hovořila, a samozřejmě naplňování sociálního personálního standardu, o kterém už tady hovořil přede mnou i náš kolega Aleš Juchelka. Jak řekla kolegyně Dražilová přede mnou: takhle, jak se to jeví, jak jsme si to všichni prostudovali, je to takové napsané na míru opravdu pro velké poskytovatele sociálních služeb, kteří mají rozsáhlé sítě po celé republice a kteří nebudou mít ani finanční problém všechny tyto standardy naplnit - ať technického, personálního či zdravotnického rázu. Ale uvědomme si, že naši péči poskytuje velké množství menších pobytových zařízení a tahle na to absolutně nebudou moci nějakým způsobem dosáhnout nebo přizpůsobit se tak, aby mohla splňovat všechny tyto dopředu chystané standardy.

Takže já se přimlouvám opravdu za to, chápeme všichni, že zdravotně-sociální pomezí je problém, který je třeba řešit, bavíme se o něm dlouhodobě. Už kdysi byla chyba, že se ministerstvo rozdělilo na dvě - na Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo zdravotnictví. Od té doby se tato dvě ministerstva velice málo potkávají ve společných problémech, takže tady tato iniciativa je samozřejmě vítaná ze všech stran, ať koalice, ať opozice, ale opravdu musíme to udělat tak, abychom si nezlikvidovali síť malých poskytovatelů a naopak tady (ne)budovali megalomanské obrovské podniky nebo firmy, které budou poskytovat takovouhle péči ve velkém. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Mádlová. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Já si dovolím v souvislosti s tímto zákonem upozornit ještě na jednu velkou změnu, která v té novele je, a sice je to nahlížení do zdravotnické dokumentace, protože to je problém, který řešíme v souvislosti s novelou zákona 372, je na pořadu dne zítra, a v tomto zákoně je nový paragraf, který chce, aby pečovatelé měli možnost nahlížet do zdravotnické dokumentace při pobytových službách nebo ústavní péči čili v těch nově vzniklých zdravotně sociálních lůžkách.

Já jsem se chtěla zeptat, z jakého důvodu to tam je, protože já mám velké zkušenosti s prací v takovémto zařízení, a informace o zdravotním stavu klientů neboli pacientů předávají všeobecné sestry pečovatelům v tom rozsahu, který je nezbytný. Chci se zeptat, z jakého důvodu by měli nahlížet pečovatelé do zvlášť citlivých údajů, jako jsou údaje o zdravotním stavu pacienta, nehledě na to, že se tam používá speciální odborná terminologie, často v latinských výrazech, a pečovatelé mají nějaký svůj okruh činnosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP