(Jednání pokračovalo v 13.05 hodin.))

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Je 13.05, měli bychom tedy pokračovat. Nejdříve je tady faktická poznámka, faktické poznámky mají přednost, a má ji pan předseda Benda, ale myslím, že tady není v sále, takže faktická poznámka propadá. A hlásí se s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. No, my jsme teď využili tu půlhodinovou pauzu naprosto bezezbytku k poradě a k zvážení situace, která se tady nestala za 35 let, 34. Nestala, nikdy. Prostě vy tady skutečně ty hranice posouváte někam, kde jsme si to neuměli ani představit. Ale já v tuto chvíli tady nechci vyčítat, nechci plísnit. Já vás chci poprosit, paní předsedkyně, abyste svolala mimořádné grémium Poslanecké sněmovny. Abyste umožnila, aby tam přišli zástupci jednotlivých stran 1+1, abychom si každý mohli vzít jednoho zástupce k sobě a abychom si prostě ty věci vysvětlili, vyříkali a řekli si, co dál. Takže mám na vás tuto prosbu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já ještě eviduji přihlášení s přednostním právem pana předsedy Okamury a jenom avizuji, že následně vyhovím této prosbě. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak to jsme rádi. My jsme se samozřejmě v rámci opozice poradili, ANO s SPD i dohromady, a výsledkem toho je právě, že bychom chtěli požádat o to svolání grémia, protože ta situace je skutečně vážnější ohledně toho jednacího řádu a ohledně toho postupu vládní pětikoalice, než se možná někomu ve vládní pětikoalici zdá, i pro to období, že tady je do voleb ještě třeba rok a půl. A ono se to postupně blíží už, nebo respektive to přesahuje už i ty nejzazší demokratické meze, i ta pravidla, ty zvyklosti, které tady vždycky byly. Takže já jsem chtěl jenom zdůraznit, že je to společný návrh, a jsem rád, že paní předsedkyně reaguje tím, že to svolá, protože jsme měli v minulosti zkušenosti, že to bylo jinak, a to kvitujeme. Takže 1+1 prosím vás. Já myslím, že je na to potřeba vyhradit čas více než 10 minut, například. Já si myslím, že ten čas, paní předsedkyně... (Obrací se k předsedající.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já mám tak jako na mysli 30 minut. To by mohlo být dostačující.

 

Poslanec Tomio Okamura: Třicet minut, to jsem chtěl říct. Přesně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak kolegyně, kolegové, já tedy svolávám grémium vedení Poslanecké sněmovny s tím, že za každou stranu je možné ještě, aby přišel i předseda strany, nebo jak bylo avizováno, plus jeden, a to tedy od 13.07 do 13.37. Tedy na půl hodiny. Poprosím tedy o pauzu v délce 30 minut a prosím, aby se tedy ve stodvacítce grémium sešlo.

 

(Jednání bylo přerušeno v 13.07 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP