(9.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Kolegyně, kolegové, nyní vás opět všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Vzhledem k tomu, že máme kvorum, můžeme tedy hlasovat o procedurálních návrzích, které tady zazněly. Zagonguji na kolegy.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na přerušení schůze do 9.20.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 52, přihlášeno 127 poslankyň a poslanců, pro 4, proti 109. Návrh nebyl přijat.

 

Další návrh byl do 9.27.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přihlášeno 130 poslankyň a poslanců, pro 5, proti 109. Návrh nebyl přijat.

 

Další návrh je do 9.15.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54, přihlášeno 130 poslankyň a poslanců, pro 5, proti 109. Návrh nebyl přijat.

 

Dále zde byl návrh pana předsedy Dufka, ten už je nehlasovatelný, protože byl do 9.10 hodin.

 

A jako poslední návrh paní předsedkyně Schillerové.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 55, přihlášeno 131 poslankyň a poslanců, pro 53, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Takže nyní budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, do které mám přihlášky s přednostním právem. Jako první paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím. A poprosím kolegy a kolegyně, abychom se ztišili v sále. Ještě vydržte chvilku, paní předsedkyně... Kolegyně, kolegové, prosím, abyste své rozhovory přesunuli do předsálí... Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, to jste se zase předvedli. Svoláte si mimořádnou schůzi... (Bušení do lavic.) Bouchejte si jak chcete, mě neumlčíte! Svoláte si mimořádnou schůzi a ani nepřijdete v devět do práce? Takhle to tady vedete? Tak to je tedy opravdu neuvěřitelné, co vy tady předvádíte. Držíte tady zaměstnance do jedné do noci a pak nejste schopni ani přijít v devět do práce na vámi svolanou mimořádnou schůzi, kterou my nechceme! (Velký hluk, zleva potlesk, z druhé strany bušení do lavic.) Jen si zabouchejte, budete mít příležitostí ještě dost až začnu mluvit.

Vážené dámy, vážení pánové, poslat ekonomiku do recese, připravit domácnosti o minimálně 25 % jejich úspor, vyhnat přes čtvrt milionu lidí na úřad práce pro příspěvek na bydlení, zvýšit rekordně daně a střihnout si k tomu 1 100 miliard korun nových dluhů za čtyři roky, s takovou vizitkou by trochu soudná vláda už na nic dalšího raději nesahala a nějak ten zbývající rok a půl bez prudších pohybů doklepla. Bohužel ne tak naše pětikoaliční vláda, která se k tomu všemu ještě rozhodla poškodit českou demokracii způsobem, který nepamatujeme od roku 1989. Protože co jiného je předložený zpackaný zákon o korespondenční volbě, který je v navrhované podobě dokonce ještě nesrovnatelně horší než verze předložená do prvního čtení? A to například proto, že od korespondenčně hlasujících nemá být dokonce vůbec požadován ani doklad o bydlišti v zahraničí, tedy základní důkaz toho, že pro korespondenční hlasování v jejich případě vůbec existuje nějaký legitimní důvod. To je, dámy a pánové, naprosto fatální úlet!

Tak jak už třetím rokem letí Česká republika v jednom ekonomickém žebříčku za druhým dolů, tak letí pomyslné akcie kupčířů s volebními hlasy kvůli tomuto zákonu strmě nahoru. Sesbírat podpisy na vyloučeném sídlišti, nacpat obálky do pytlů a pak je naházet do poštovních schránek v nejbližší pohraniční obci? Já se ptám, protože za mě je to nově docela dobře možné. Už v parlamentních volbách příští rok na podzim.

Hromadná akce odvol za bábu, odvol za dědu? No jasně, ODS už to má ostatně vyzkoušeno ze své úspěšné akce Přemluv bábu. Vždyť láskyplní prarodiče si přece nebudou kazit vzácný okamžik nedělního oběda se svými vnoučaty nějakým konfliktem kvůli politice. Nějak bylo, nějak bude. A chleba levnější stejně nebude. Tak mi to tam, Eliško, naklikej, nachystej a raději mi už konečně řekni, kdy bude ta svatba nebo miminko. Asi tak si nějak představuji rozhovory o víkendu s mladými. Kdo a za jakých okolností hlasoval, jestli hlasoval svobodně, nebo ne, a dokonce jestli hlasoval on, nebo jestli to tam vložil někdo jiný, to se již při korespondenční volbě samozřejmě nikdo nikdy nedozví. A aby se rodinné volení a kšeftování s hlasy třeba v pohraničních regionech usnadnilo na maximum, v zákoně dokonce není ani požadavek na úřední ověření podpisu, takže bude stačit podpis docela obyčejný, jakákoliv parafa, kterou si někdo vymyslí, jak mu zrovna bude klouzat tužka po papíře.

Nemůže být nejmenších pochyb, že předložená podoba korespondenční volby zmrzačí náš volební systém a ohrozí důvěru ve volby a připraví Českou republiku o demokratickou jistotu nevyčíslitelné hodnoty, neboť průběh voleb v naší zemi po celá desetiletí na rozdíl od mnoha a mnoha jiných zemí nikdo nikdy relevantně nezpochybnil. Samozřejmě, abych nebyla chytána za slovo, jak jsem včera viděla v rámci nočních přestřelek faktických poznámek, mluvím o novodobé historii naší země. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP