(15.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tak. Český státní rozpočet, tak jak říkáme, tak český státní rozpočet musí být primárně určen na zabezpečení klíčových veřejných služeb typu zdravotnictví, školství a sociálních systémů včetně důstojných důchodů, na podporu českým občanům, českým firmám a podnikatelům. Tak pojďme dál.

Důchodová reforma. Vy tomu říkáte důchodová reforma, já tomu říkám podraz na všechny současné a budoucí důchodce. To je správné slovo. Ano, je to opět KDU-ČSL, která s tím přišla, ale je potřeba říct to popravdě, je to návrh celé Fialovy vládní pětikoalice. A vy navrhujete, už jste si to odsouhlasili na vládě, kdy to bylo? Minulý týden, předminulý týden? Vy navrhujete zvýšení věku odchodu do důchodu bez omezení - pozor, to je potřeba zdůraznit - bez omezení horní hranice. Já když jsem to řekl někde, tak lidi nevěřili svým uším. Je to tak ale, bez horního omezení hranice navrhujete zvýšení věku odchodu do důchodu. To je neuvěřitelný! A zároveň navrhujete snížení výše vyplácených penzí.

Hned na úvod řeknu, že to je pro SPD absolutně nepřijatelný návrh! Absolutně nepřijatelný a my budeme hlasovat proti! To je úplně nepřijatelný návrh. Fialova vláda představila ten váš návrh. Pro nás jsou nepřijatelné nejenom tyto dva základní parametry, prostě my odmítáme zvyšování věku odchodu do důchodu, nelavírujeme v této otázce. SPD nepotřebuje si vyžádat podklady k tomu, abychom se rozhodli o této otázce, my prostě máme na to jasný názor. Ale samozřejmě snižování výše vyplácených penzí taky nechceme, to je jasné, jsme proti. No a neakceptovatelné je pro nás i rušení a omezování takzvaného výchovného pro ty příjemce důchodů, kteří vychovali děti. Panečku, to je politika KDU-ČSL! Jo? Připravit rodiny s dětmi o peníze. To je politika KDU-ČSL. Vy máte ministra práce a sociálních věcí. No samozřejmě že tenhle ten návrh podporuje asociální ODS, TOP 09, Piráti a STAN, tak u těch jsem to čekal, to je jasný, že jsou proti lidem. Proti slušným pracujícím lidem. Vy děláte politiku pro elity. Ale lidovci, že poté, co ministr práce a sociálních věcí Jurečka z KDU-ČSL ve spolupráci s Fialou vládou - okradli jste vloni důchodce a snížili jste jim zákonnou valorizaci důchodů a zhoršili jste podmínky pro odchod do předčasného důchodu, tak poté ještě pokračujete v téhleté asociální politice? To je opravdu neuvěřitelný, co předvádí lidovci. Protože vy normálně jdete přímými, konkrétními kroky proti rodinám s dětmi a okrádáte slušné rodiny s dětmi. To je prostě úplně neskutečný. My jako...

Samozřejmě v tom vašem návrhu úplně chybí hledání nových příjmů do důchodového systému, což lze bez zvyšování daní a sazby důchodového pojištění. A samozřejmě to, kde lze seškrtat výdaje, to už jsem tady probral v jiné pasáži, ale tady samozřejmě, když mluvíme tedy o důchodech a o tom, co s tím, tak když to ještě zkonkretizuji, tak samozřejmě v tom vašem návrhu úplně chybí nastavení aktivní prorodinné politiky za účelem podpory porodnosti v pracujících rodinách. Naopak, vy jste jim peníze vzali! Vy jste jim peníze vzali. A v rámci vašeho zdražovacího balíčku, jak jste zvýšili lidem daně, tak vy jste zároveň okradli, jak víme, rodiny s malými dětmi až o 44 000 korun ročně. Takže vy děláte naopak protirodinná opatření, která ještě snižují porodnost, a pak chcete řešit financování důchodového systému migranty. Tak to je fakt zvěrstvo tedy, musím říct. To je zvěrstvo! Takže místo abyste podpořili rodiny s dětmi, české rodiny s dětmi, aby se nebály mít dvě až tři děti, protože samozřejmě ty děti, když potom dorostou do pracovního věku a zapojí se potom v dospělosti do práce, tak samozřejmě do toho systému potom právě potřebujeme co nejvíce dětí, pokud možno z pracujících rodin samozřejmě, protože je tam samozřejmě předpoklad, že budou mít návyky taky pracovat na rozdíl od těch nepřizpůsobivých, které si nasekají děti a potom zneužívají sociální dávky.

Mimochodem, to už jsem tady taky říkal, to je náš návrh zákona SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. A právě tento náš návrh nám Fialova vládní pětikoalice, jste nám ho odmítli tady vloni na jaře. Prostě jste nám ho tady odmítli, o našem návrhu se hlasovalo. A sami jste nic nenavrhli. Takže se tady dále zneužívají sociální dávky. Vesele je tady zneužívají ti nepřizpůsobiví. Nemluvím o žádném etniku, já tomu říkám takzvaní nepřizpůsobiví. Nepřizpůsobivý je pro mě i bílý feťák, který tamhle obtěžuje někde na sídlišti. To je úplně jasné, jo? Vy tady naopak legalizujete psychotropní látky, to je také úplně neuvěřitelné. SPD s tím nesouhlasí. Návykové látky.

My prostě si myslíme, že je potřeba podpořit pracující rodiny a porodnost, protože z toho dlouhodobého hlediska, samozřejmě projeví se to za 20 let, ale už se to mělo dělat před 30 lety, před 20 lety, co právě byla u vlády ODS a KDU-ČSL. Byly tady tři strany nejdéle u vlád od roku 1989. Je to ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Neudělali jste nic! Nic!

A teď se mě v pondělí, když jsem byl v Interview ČT24, redaktor pan Takáč se mě ptá, protože je to provládní redaktor, samozřejmě když se podíváte na diskusi, já jsem to celé zveřejnil, tak se podívejte na diskusi pod tím videem, co si myslí naši voliči, tak prostě přes veškerou snahu a přes veškeré ujišťování o vyváženosti, tak já jsem jim to říkal, že to prostě, já jsem to po pořadu říkal, že to prostě vnímám jinak. Oni mi nevěřili, ale když se podíváte na obrovské množství příspěvků, které je pod těmi videi na mých profilech, tak prostě je to tak. Občané to tak vnímají, voliči naši. Jo? No, takže naopak jsou mnozí redaktoři, u kterých to tak nevnímají. Takže to není o mně, že bych si to měl myslet. Protože já znám naše voliče a vážíme si jejich názoru, tak samozřejmě to tak je. Jsou to názory koncesionářů. No prostě čišelo to z toho. Takže tak to je. A někdo to prostě už v sobě má, že je aktivista redaktor, přestože pracuje v České televizi, a přes veškerou snahu - snahu jsem tam viděl určitě, skákal mi do řeči o něco méně, než to bývalo, ale prostě... to tam prostě čiší, no, prostě není to profesionální, to tak prostě je a koncesionáři to vidí z řad našich občanů.

Takže samozřejmě on se mě tam ptal, no ale to buď se projeví až za 20 let. Jako kdyby nevěděl, že celých 30 let byla u vlády ODS tady na střídačku s ČSSD a s lidovci! Sedí (?) už tady zase na tom Ministerstvu práce a sociální věcí. Tak jsem mu říkal, no ale SPD je nejmladší stranou v parlamentu. Nejmladší ze všech. My jsme vznikli v roce 2015. Až budeme ve vládě, tak se to budeme snažit realizovat, ale teď přece nemá smysl, jako to tam úplně vyplynulo z toho, jako kdybych já za to snad ještě mohl. Přitom za to můžou naopak oblíbené strany tady pana Takáče. Že jo? Takže to samozřejmě takhle je. Takže to tak je. Ale samozřejmě rád do Interview ČT 24 zase půjdu a doufám, že mě pozvou. Já s tím nemám vůbec problém tam jít, protože ta debata jinak byla, bylo to o politických tématech. Nebyly tam osobní útoky, jako jsem byl zvyklý z dřívějška, takže se to aspoň trošku posunulo k nějaké korektnosti. Takže samozřejmě proč ne?***




Přihlásit/registrovat se do ISP